Geçen Pazar günü hiç beklenmedik bir anda ortaya çıkan şirin mi şirin bir konuğumuz vardı :) Kendisiyle epey oynadık fakat sonra dayanamadı, pencereden uçtu gitti. Ne de olsa kendisi uç uç böceği :) Uzun zamandır böyle güzel kırmızısını görmemiştim. Artık ne yazık ki uğur böceklerinin de renkleri bozuldu, turuncumsu, sarımsı boz tonlarda olanlarını görüyorum çoğunlukla. Bu güzel uğur böceğiyle karşılaşmak beni çok mutlu etti.
Gelelim annemin biberli ekmek tarifine... Daha önce burada biberli ekmekten bahsetmiş ve tarifini daha sonra paylaşacağımı belirtmiştim. Çocukluğumun en vazgeçilmez lezzetlerinden birisiydi biberli ekmekler. Okul çıkışında Mersin'in şimdi en eski ve en bilindik pastanelerinden birisi olan Dondurmacı Halil'den mutlaka bir tane biberli ekmek kapardım eve giderken. Tabi pastanede satılanlar resimde gördüğünüzden oldukça farklılardı. Bir su bardağının genişliğinden biraz daha büyükçe bir yuvarlak şeklinde, kalınca oldukça pofuduk bir hamurla yapılmış olurlardı. Hala Mersin'e gittiğimde mutlaka Dondurmacı Halil'den biberli ekmek yemeden dönmem.
Tabi annemin biberli ekmekleri bambaşka. Bu biberli ekmekler daha çok Antakya'da odun fırınında yaptırılan biberli ekmekler gibi. Annem evde iç harcını hazırladı, sonra pide fırınına götürüp orada bu şekilde yaptırdık. Odun fırınında pişmiş ekmek ve pidelerin lezzeti hiçbir şeye benzemiyor. Fakat biberli ekmeğin iç harcını hazırladıktan sonra fırın tepsisinde ekmek hamurunun üzerine yayıp tıpkı pizza pişirir gibi evde de pişirebilirsiniz. Sonra parçalara bölüp yersiniz :) Ya da bardak altı kadar ufak yuvarlak hamurlar yapıp üzerlerine hazırladığınız harçtan koyar yine fırınınızda pişirirsiniz. Çok da lezzetli olur. Gelelim iç harcımızı nasıl hazırladığımıza :
Malzemeler:
4 orta boy soğan
1 yemek kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
4 adet kapya biber
2 adet domates
2 yemek kaşığı taze çökelek
1 kase susam
1,5 çay bardağı zeytinyağı
bol kekik ve kimyon
Yapılışı:
Soğanlar ince ve küçük parçalar halinde doğranır. Kapya biberler robotta çekilir. Domatesler rendelenir. Susam hafif kavrulur. Tüm malzemeler bir tepside güzelce karıştırılır. Dediğim gibi ya fırına gönderip pide gibi yaptırabilirsiniz ya da evde ekmek hamurunu tepsiye en fazla 1 parmak kalınlığında yayıp hazırladığınız karışımı da onun üstüne yayarak fırında 180 derecede hamurun altı iyi kızarana kadar pişirebilirsiniz. Taze çökelek bulamazsanız lor ile deneyebilirsiniz. Afiyetle yiyin.