Geçen Pazar günü hiç beklenmedik bir anda ortaya çıkan şirin mi şirin bir konuğumuz vardı :) Kendisiyle epey oynadık fakat sonra dayanamadı, pencereden uçtu gitti. Ne de olsa kendisi uç uç böceği :) Uzun zamandır böyle güzel kırmızısını görmemiştim. Artık ne yazık ki uğur böceklerinin de renkleri bozuldu, turuncumsu, sarımsı boz tonlarda olanlarını görüyorum çoğunlukla. Bu güzel uğur böceğiyle karşılaşmak beni çok mutlu etti.
Gelelim annemin biberli ekmek tarifine... Daha önce burada biberli ekmekten bahsetmiş ve tarifini daha sonra paylaşacağımı belirtmiştim. Çocukluğumun en vazgeçilmez lezzetlerinden birisiydi biberli ekmekler. Okul çıkışında Mersin'in şimdi en eski ve en bilindik pastanelerinden birisi olan Dondurmacı Halil'den mutlaka bir tane biberli ekmek kapardım eve giderken. Tabi pastanede satılanlar resimde gördüğünüzden oldukça farklılardı. Bir su bardağının genişliğinden biraz daha büyükçe bir yuvarlak şeklinde, kalınca oldukça pofuduk bir hamurla yapılmış olurlardı. Hala Mersin'e gittiğimde mutlaka Dondurmacı Halil'den biberli ekmek yemeden dönmem.
Tabi annemin biberli ekmekleri bambaşka. Bu biberli ekmekler daha çok Antakya'da odun fırınında yaptırılan biberli ekmekler gibi. Annem evde iç harcını hazırladı, sonra pide fırınına götürüp orada bu şekilde yaptırdık. Odun fırınında pişmiş ekmek ve pidelerin lezzeti hiçbir şeye benzemiyor. Fakat biberli ekmeğin iç harcını hazırladıktan sonra fırın tepsisinde ekmek hamurunun üzerine yayıp tıpkı pizza pişirir gibi evde de pişirebilirsiniz. Sonra parçalara bölüp yersiniz :) Ya da bardak altı kadar ufak yuvarlak hamurlar yapıp üzerlerine hazırladığınız harçtan koyar yine fırınınızda pişirirsiniz. Çok da lezzetli olur. Gelelim iç harcımızı nasıl hazırladığımıza :
Malzemeler:
4 orta boy soğan
1 yemek kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
4 adet kapya biber
2 adet domates
2 yemek kaşığı taze çökelek
1 kase susam
1,5 çay bardağı zeytinyağı
bol kekik ve kimyon
Yapılışı:
Soğanlar ince ve küçük parçalar halinde doğranır. Kapya biberler robotta çekilir. Domatesler rendelenir. Susam hafif kavrulur. Tüm malzemeler bir tepside güzelce karıştırılır. Dediğim gibi ya fırına gönderip pide gibi yaptırabilirsiniz ya da evde ekmek hamurunu tepsiye en fazla 1 parmak kalınlığında yayıp hazırladığınız karışımı da onun üstüne yayarak fırında 180 derecede hamurun altı iyi kızarana kadar pişirebilirsiniz. Taze çökelek bulamazsanız lor ile deneyebilirsiniz. Afiyetle yiyin.
20 yorum:
ah severim ben o güzelliği. ne şeker.
annene çok sevgiler.
afiyetler olsun
iyi haftalar sevgiler..
Ebrucuğum seni tanıdığıma çok memnun oldum harika bir gündü, inş. en kısa zamanda tekrar görüşeceğiz;) çok öptümm
ayrıca anneciğinin de ellerine sağlık, afiyetler olsun;)
Cok guzel birseye benziyor. Daha once hic duymamistim. Lahmacunumsu bir havasi var. Eline saglik.
Küçükken ben de uğur böceğiyle oynamayı çok severdim :)
Biberli ekmek de ne kadar güzel gözüküyor, Adıyamanlı bir arkadaşım da bize sebzeli lahmacun yapmıştı buna benziyordu, harikaydı, ellerine sağlık annenin
Canım gerçekten tekrar görüşmek süperdi. özlemişim seni. Anneciğinin ellerine sağlık. Anne lezzetleri başka oluyor. sevgiler
Canım benim dün sayenizde çok ama güzel bir gün geçirdim. Uzun yıllar unutmam artık, dilimden de düşürmem. Çok keyifliydi. Daha sık bir araya gelelim olur mu canım...
Biberli ekmeğin kokusunu tahmin edebiliyorum.
Çok nefis görünüyor.
Anneciğinin ellerine sağlık canım
Kucak dolusu sevgiler
cnm tanıştığıma çok memnun oldum gül abladan seni duymuştum demek tanışmak bu güne kısmetmiş bu biberli sos harika olmuş tam benlik sürer sürer yerim valla :))))) ellerinize sağlık
sevgilerimle
Neyse ki biz hala kızımla bahçelerde görüyoruz uğurböceklerini sonra beraber dilek tutup uçuruyoruz tekrar bahçeye...
Biberli ekmeğe baılıyorum,Antakya'ya gidince yemeden duramadıklarımdan biridir bu lezzet hatta orda resteurantlarda yemeğin yanında ikram ederler..
Çok özlemiştim bu tadı,paylaştığın için teşekkürler,elimin altında bir tarifi olması çok iyi oldu..
sevgiler,selamlar.
Ben bu parmağı tanıdım canım..)))Misafiriniz de çokkk tatlıymış..)
Biberli ekmekler anneciğinin o maharetli ellerinden nasıl lezzetli olmuşlardır..Afiyetler olsun sizlere..
Dün geldiğin ve evimize,masamıza renk kattığın için çok teşekkürkler canım benimmm..Seni çok seviyorum Ebru'mmmmmmmmmm..)
Bayılırım o zaman ben bu leziz şeye. Pide tarzı, hamurlu olsun da zaten. Antakya2ya gitme arzusu belirdi bu günlerde. Ne yana dönsem bu zengin mutfaktan söz ediliyor. Anneciğinin ellerine sağlık canım.
çok merak ettim, çünkü fotosu açılmıyor bu biberli ekmek nazlı mı acaba:)) ellerine sağlık
uğur böceği fotosu çok güzeldi.
Biberli ekmeğe gelince; daha önceden bahsettiğini hatırlıyorum. gerçekten ağzımı sulandırdı görüntü; lahmacuna çok benziyor ama tadı çok farklı olsa gerek enterasan tarafı kıyma yok. ki ben çok severim kıymalı mıymalı. Gerçekten merak ettim; inşallah o taraflara yolumuz düşerse deneriz...
oh mimosa feci vurdun beni ben simdi nerden bulurum salcalari ya, gecen sefer denemis cok sevmistim, of odun atesi, incecik ellerinize saglik:) uc uc bocegine sarkisini soyledin mi? Iyilesebildin mi biraz?
En sevimli böcek uğur böcek.
Anneciğinde eline sağlık çıtır çıtır görünüyor.
Sevgiler canım.
Uğur böceği gerçekten çok güzelmiş... hemde kıpkırmızı....
vallahi ekmekler şahane,üç tane yerim ben... ne diyelim ,acıklı acıklı afiyet olsun diyorum .. hehehe..
öpüyorum....
hayatım seni tanımakta güzeldi..gülüm vesile olduğu için sizlerle tanışmamıza ona ne kadar teşekkür etsek azdır....şimdi diyorumki anneciğin şu biberli ekmeklerden bizede yapsada yesek:)))) öpüyorum sevgiler
wow che bella e che buona!! ciao!
Biberli ekmeğe bayılırım. Ellerine sağlık.Sevgilerrrrrr....
oyyy nasıl da lezzetli görünüyor bu biberli ekmek:))) içim gitti:))) tam benim mideme layık:)))anneciğinin ellerine sağlık canım
afiyetler olsun size
öpüyorummmm
Bende denemiştim bu ekmeklerden biraz daha farklı versiyonunu..
Bir tarafı Antakyalı birisi olarak her tür yemeğini severim bu yörenin..:)
sevgiler
Yorum Gönder