25 Eylül 2009 Cuma

Mersin Usulü Kısır

kısır

Malzemeler:

1 demet maydanoz
1 demet nane
6-7 adet taze soğan
2 küçük boy domates
5 çay bardağı ince köftelik bulgur
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı acı biber salçası
1 çorba kaşığı tatlı biber salçası
nar ekşisi
zeytinyağı

Yapılışı:

Bulguru az miktarda sıcak suyla biraz ıslatıp üzerine bir çay kaşığı kadar kimyon ilave edin. Bulgur yumuşayana kadar kaşıkla biraz karıştırın. Daha sonra salçaları ve doğranmış domatesleri ilave edip yoğurun. Bulgurun iyice yumuşadığından emin olduktan sonra ince doğranmış soğan, nane ve maydanozu ilave edip karıştırın. Dilediğiniz kadar zeytinyağı ve nar ekşisi ilave ederek servis yapın. Afiyet olsun.

9 Eylül 2009 Çarşamba

Patlıcanlı Kıymalı Gül Böreği

DSC06082
Malzemeler:

2 orta boy patlıcan
500 gr kıyma
1 büyük soğan
tuz
karabiber
zeytinyağı
yufka

DSC06074
DSC06073
Yapılışı:

Biryanda patlıcanları közleyip diğer yanda soğan ve kıymayı biraz tuz ve karabiberde kavuruyoruz. Patlıcanlar közlendikten sonra küçük parçalar halinde doğrayıp kavurduğumuz kıymaya ekliyoruz. Harcımızı hazırladıktan sonra yufkaları 4'e bölüyoruz. Hazırladığımız süt-yoğurt-yağ karışımı harcımızla hafif ıslattıktan sonra içerisine patlıcanlı kıymalı harçtan koyarak gül böreği şeklinde sarıyoruz. Fırında üzerleri kızarıncaya kadar 170 - 200 derecede pişiriyoruz. Servis için sarmısaklı yoğurt ve domates sosu hazırlayıp, mantı şeklinde süsleyerek servis ediyoruz. Afiyetle yiyoruz :)

4 Eylül 2009 Cuma

Mersin'in meşhur kerebiç tatlısı

Geçen hafta Mersin'deydim. Çok özlediğim lezzetleri tatma fırsatım oldu yeniden. Bunlardan birisi de meşhur kerebiç tatlısıydı. Aslında ramazan tatlısı olarak bilinen kerebiç, çok sevildiğinden artık ramazan dışında da temin edilebiliyor. Dışarısı irmikle hazırlanan bir harçtan oluşuyor. İçine ise ceviz veya antep fıstığı doldurularak fırınlanıyor. Orjinali cevizli olmasına rağmen ben fıstıklısını çok severim. En üstüne ise çöven otundan hazırlanan beyaz köpük şeklinde, bol şekerli ve kıvamlı bir sos konularak ve tarçın serpilerek servis ediliyor.
kerebiç

Mersin'de pek çok kerebiççi olmasına rağmen bizim ailece en çok beğenerek tercih ettiğimiz Hayri Usta'dır.

İçi fıstıklı / cevizli dışı irmikli kerebiçler
k3
k2

Çöven otundan hazırlanan beyaz, tatlı sos
k4

Kerebiçin servis edilişi
k6

Hayri Usta'nın dükkanından bir görüntü
k1


3 Eylül 2009 Perşembe

Domates Soslu Izgara Sebzeler

soslu

MALZEMELER:

2 orta boy patates
2 adet kemer patlıcan
3 adet kabak
6-7 adet yeşil biber
2 büyük domates
1-2 diş sarmısak

patatespatlıcan kabakbiberler

YAPILIŞI:

Bütün sebzeleri soyup ince ince dilimledikten sonra sırasıyla önce patatesleri, sonra patlıcan ve kabakları ve sonra da biberleri olmak üzere fırının ızgara modunda en yüksek ısıda pişirdim. Pişirmeden önce çok az zeytinyağı ve tuz ile sebzeleri lezzetlendirdim. Daha sonra domatesleri rendeleyip, sarmısak ve zeytinyağı ile pişirerek bir sos hazırladım. Izgarada pişirdiğim sebzelerin üzerine bu sosu döktüm. Yaz için çok güzel bir akşam yemeği olduğunu söyleyebilrim. Üstelik sebzeler zeytinyağı ile ızgarada pişirildiği için gerçekten hafif ve lezzetli oluyor. Kızartmayı hiç aratmıyor.


24 Ağustos 2009 Pazartesi

Tavuklu Beğendi

DSC05932

MALZEMELER:

1 adet büyük bostan patlıcanı
70 gr tereyağı
2 çorba kaşığı un
250 ml süt

YAPILIŞI:

Patlıcanı közleyin. Tereyağını bir tencerede eritip içine unu ilave ederek biraz karıştırın ve daha sonra sütü ilave edip karıştırmaya devam edin. Topaklaşmasını önlemek için hızlıca karıştırmaya dikkat edin. Kaynama noktasına geldiğinde daha önceden soyup doğradığınız közlenmiş patlıcanları bu karışıma ilave edin. İyice karıştırın.

Diğer yanda et veya tavuk ile bir sote hazırlayın. Patlıcanın üzerine bu soteyi ilave ederek servis edin. Afiyet olsun.

21 Ağustos 2009 Cuma

Soya Soslu ve Mantarlı Noodle Çorbası / Noodle Soup with Mushroom and Soybean Sprouts

DSC05921

DSC05924

DSC05919

MALZEMELER:
2 porsiyon çin eriştesi (noodle)
1 litre su
3 büyük kestane mantarı (normal mantar da kullanılabilir, ben daha lezzetli bulduğum için bunu kullandım)
4 adet taze soğan
1 kase soya filizi
2 kahve fincanı soya sosu
Zeytinyağı
Susam yağı

YAPILIŞI:
Mantarları dilimleyin, zeytinyağında yüksek ateşte pişirin, pembeleşmeye başlayınca 2 kahve fincanı kadar soya sosu ilave edin. Bir yandan 1 litre suyu kaynamaya koyun. Kaynayan suyun içine 2 porsiyon noodle'ı atın. 6-7 dakika kaynattıktan sonra soya soslu mantarları noodle tenceresine boşaltın ve karıştırın. 2 dakika kadar birarada pişirdikten sonra içine soya filizlerini ve doğranmış taze soğanı ekleyin. 1 dakika daha kısık ateşte pişirdikten sonra altını kapatın. İsterseniz acı sos da ilave ederek servis edebilirsiniz.

Eğer varsa mantarları zeytinyağında pişirirken içine az bir miktar susam yağı da ilave edebilirsiniz. Çok hoş bir lezzet katıyor. Bende şu an olmadığı için sadece zeytinyağı ile yaptım.

Uzak doğu lezzetlerinden zevk alanlar için oldukça lezzetli bir çorba olduğunu söyleyebilirim.

Afiyetle yiyin.

ENGLISH Translation of this Recipe:

Easy to make delicious to eat, I love to prepare noodle soup when I long for Asian flavors. It takes really little time to prepare and is a very satisfying dish in all aspects.

INGREDIENTS: serves for 2-3 people

2 portions of Chinese egg noodle (you can also use rice noodles such like vermicelli)
1 lt of water
3 big portobello mushrooms (you can substitute with other types of mushroom)
3-4 spring onions
2 cups soybean sprout
1/2 cup soy sauce
2 tbsp olive oil
1 tsp sesame oil

INSTRUCTIONS:

Slice the mushrooms and stir fry them in olive oil - sesame oil combination until they get golden brown. Then add the soy sauce. Meanwhile cook the noodles in hot boiled water for 6-7 minutes. Add the mushroom soy sauce mixture into your noodles. Leave them for 2 minutes at low heat. Meanwhile chop the spring onions. Add soybean sprouts and chopped onions into the pan and mix them well. Leave them together for another minute at low heat. After a minute turn off the heat and serve your noodle soup hot. Boun appetit.

Braun Etkinliği'nde diğer blogcularla beraber

GÖRSEL2
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...