Geçen bayramda yaptığımız 4 günlük Mersin gezimize sığdırabildiğimiz duraklardan birisi tereyağında pişirdikleri köy piliçleriyle meşhur Dalakderesi'ydi. Dalakderesi'ne gitmeyeli uzun seneler olmuştu. Bora burayla ilgili hikayeleri duyduğu günden beri oraya gitmeyi hayal ettiği için Dalakderesi'ni ve tereyağında pişmiş piliçleri gezi plan listemizin en başına aldık. Burası dışında Mersin'e gittiğimde uğramadan asla gelmeyeceğim duraklar olan Enis Tantuni ve Narlıkuyu'ya da gittik elbette. Hatta Mersin'deki farklı tantunicileri dolanıp, hepsinin yaptığı tantuninin tadına ayrı ayrı baktık. Bora'nın favorisi, tantuni etine biraz kuyruk yağı katarak tantunide daha yoğun bir lezzet sunan Mehmet Acı oldu. Çocukluğumdan beri benim favorim ise yağsız biftek etiyle daima muhteşem bir lezzet yakalayan Enis Tantuni'dir. Bunun dışında tantunide 2 numaralı tercihimi Mersin'in farklı yerlerinde şubeleri bulunan Göksel Tantuni olarak ilan ediyorum.
Neyse dönelim Dalakderesi'ne ve burada gittiğimiz, 50 yıllık mazisi bulunan Dalakderesi Restoran'a... Dalakderesi Restoran, Gözne Yaylası yolunda 10.km'de yer alan dere kıyısında, ağaçlı bir bahçe içerisine kurulmuş huzurlu bir mekan... Sahipleri oranın yerlisi ve yemeklerde kullanılan tüm malzemeler köy ürünü. Tavukların pişirildiği tereyağı bile ev yapımı. Tavuk dışında buranın en özel lezzetlerinden birisi yine tereyağında pişirilen şehriyeli bulgur pilavı ki hayatımda yediğim en lezzetli pilavlardan birisi budur. Süzme yoğurt ve salata ile odun fırınından yeni çıkmış, yaklaşık 1 metre boyundaki bol susamlı pide de buranın tavukla beraber sunulan spesyallerinden...
Dalakderesi Restoran - Tereyağında Piliç
Dalakderesi Restoran - Tereyağlı Bulgur Pilavı
Dalakderesi Restoran - Susamlı Pide
Dalakderesi'ne gelirken yolda mutlaka uğranması gereken duraklardan birisi de tazecik, yeni pişmiş, çıtır mı çıtır sarı burma ve taş kadayıf tatlılarıyla ünlü Tatlıcı Ruhi Usta... Normalde şerbetli tatlıları pek yiyemeyen ben bile burada yapılan bu tatlıları sıcacıkken yemeye doyamıyorum. Taze olmasından ve yapılışından sanırım, çok hafif ve çok lezzetli oluyor, ne yazık ki adet konusunda kendinizi frenlemekte biraz zorlanıyorsunuz.
Fıstıklı Taş Kadayıf Tatlısı
Kaymaklısı da çok güzel olur
Taş Kadayıflar pişmeden önce
Gözümüzün önünde kızartılıp şerbetlenen taş kadayıfları, birer ikişer kapıyoruz
Sarı Burma Tatlısı
Sarı Burmalar kızarırken
Sarı Burmalar yağdan çıkarılırken
O kadar çok yedik ki 4 günlük geziden 1-2 kilo falan alarak döndük sanırım. Uçağa binmeden önce hala kebap yiyorduk ve üzerine lahmacun :)
53 yorum:
Yaa Ebru öldürdün beni. Tantuninin kuyruk katılanından istiyorum ben de, bi de kebap, lahmacun, bi de halka tatlı:))
o halka tatlısı ne öyle.
ölüyü diriltir oy oy oy.
Ebruu hangi birine bakacağımı şaşırdım vallahi. nefis ler. ama ben taş kadayıf alayım çok severim.
Hepsi ne kadar iştah açıcı görünüyor. Atlayıp Mersine gidesim geldi. Şerbetli tatlıları normalde ben de sevmem ama iyisini görünce insan yemeden duramıyor. Harika resimler olmuş.
ohhh...misss...afiyet şeker olsun ....en kısa zamanda bizede nasip olsun....:=)))
bir harika fotoğraflar bir harikaaa!!! taş kadayıp ve pide enfes! hakikaten atlayıp haftasonları gitmek kendine bir güzellik yapmak gerek... afiyet şeker olsun! Gecicidir o kilolar hem uçak vs. şişer insan:) geçer gider! keyifle yenen yemek kilo yapmaz ihtiyaçtan o:))
Fotoğraflar harika resmen eridim..Oraya gittiğim günleri hatırladım şimdi..Gönlüne sağlık canım..)
taş kadayıfı tatlısını görünce aklıma üniv.yıllarm geldi.arkadaşlarla ders çıkışı yol üstündeki tatlıcıdan yeni kızartılmş sıcacık taş kadayıfı alıp yerdk aram ne kadr iyi olmasada tatlıyla ona hayır diyemezdm.resmler çk hoş paylaşm içn tşkler..
Taş kadayıfı bende çok özlemişim. Hepsi enfes görünüyor.
Ebru, hepsi birbirinden iştah açıcı. Hangisine bakacağımı şaşırdım:)) Sırf fıstıklı taş kayadıfının tadına bakmak için bile gidilir oraya. Harika fotoğraflar ve paylaşım için teşekkürler arkadaşım...
an itibariyle ağzımın suları aktı şıp şıp:))
hmm gittim valla lezzetler karşısında.
hele o sarı burmalar hastasıyım.
afiyet şifa olsun.
sevgilerimle...
Antalya'ya geleceğiniz zaman haber ver yapayım sana pekmezli helvadan!
oo harikalar hic tantuni kebabi yemedim beeen. tereyagli koy pilici, pilavi miam miam atliyorum ucagaaaaa:)
Bu tatlılar bitirdi beni, ikisi de en sevdiğim şerbetli tatlı. Oralara gitsem ben de en az 2-3 kilo alıp gelirim herhalde. Afiyet olsun sizlere..
hiiii hangisine bakıp yutkunacağımı şaşırdım:))
hepsi birbirinden nefisssss
rüyama girecekler kesin bu gece:)
öpüyorum canımmm
süper görüntüler..ben özellikle hiç yemediğim için taş kadayıfı çok merak ediyorum...enfes...enfes..
Tatliya bayildim !!
ne şanslı milletiz:)
vatanımızın hangi köşesine gitsek bir meşhuru var..
lezzetlere ve Anadolu ya doyum olmuyor değil mi?
harika kareler sunmuşsunuz..
zevkle okudum..
sevgiler..
mutlu akşamlar:)
resimlere bakarken kendimi oyoyoy demekten alikoyamadim hepside yerinde ve usta ellerden cikinca elbette dadina doyum olmaz .afiyetler olsun.selamlar.
canım herşey mükemmel gözüküyor fakat ben o tatlıları alayım hele o taş kadayıf ...of ki of nefis
ticeeenimmmmmm :)
unutma bu sözünüüüüü :)))
Ebrucuğum gelde bu ülkemin taşını toprağını sevme !!
nasıl bir güzelliktir yarabbim böyle !
complimenti..questa ricetta è eccezionale!!baci!
Sadece yemek-içmek için bile gidilebilecek bu güzel şehir de aynı zamanda görülecek bir sürü tarih ve doğa harikası da var.Yine ağzımıza bir parmak bal çaldınız ve bizi mahsun bıraktınız.Ne yapalım biz de yine bir Adana-Mersin-Antakya turunun hayaliyle idare edeceğiz bir süre daha.
Valla öldürdün bizi! bu sömestir tatilinde annemlere MErsine gitmediğime pişmandım şimdi iki katı pişman oldum.
Ama iyide oldu ben nerede ne yeniri bilmem mersinde, bir daha ki gidişimde not edeceğim senin tavsiye ettiğin yerleri öyle gideceğim.
Fıstıklı taş kadayıfa bayıldım:)))
Sevgiler
Gurbetdeyken, bunlari gormek hem cok guzel hem de cok agiz sulandirici, ne guzel seylerimiz var. Tesekkurler paylastiginiz icin.,
Sevgilerimi gonderiyorum ve de guzel bir hafta sonu diliyorum.
I like your blog!:)
Come on http://selenia-levolchanel.blogspot.com
Kiss Selenia:)
o tavuklardan ve pilavdan inan benim de canım istedi ki tavuk seven biri hiç değilim :))) tatlılar da öyle . Yaaa şu Mersin'e ne yapıp edip gitmek lazım mutfağı gerçekten bir harika...teşekkürler mimosa..
Ebrucuğum öldürdün beni bu ne fotoğraflar bu ne yemekler. Daha şimdiden acıktım vallahi. Hemen bir Mersin gezisi yapmam lazım tüm yerleri not ettim hepsine gidip patlayana kadar yiyeceğim uçağa binerken de hala yiyor olacağım.
susamlı pideye ve taş kadayıfa bayıldım! Afiyet bal şeker olsun wall ane diyim:)
Evde yemeği olmayan ve çoook aç biri olan bana bu yapılırmı:)))
Afiyet bal olsun...
Hangisi daha güzel diyemeyeceğim...
Evde yemeği olmayan ve çoook aç biri olan bana bu yapılırmı:)))
Afiyet bal olsun...
Hangisi daha güzel diyemeyeceğim...
Kardeşim ve babam ortadoğu gezisi yaptılar dönüş zamanı antakya ve mersine uğramışlar.. anlata anlata bitiremiyorlar.. vallahi bu fotoğraflardan her şey çıkıyor ortaya;))
lezzet ötesi ya,çok istiyorum.inşallah yolum düşer.. sizlere afiyet olsun..
Kocaman Sevgiler.
ay ay ay hepsi süper mersin gezim geldi benimde aklıma ne yemiştim orda
keşke yine gidebilsem :((
paylaşımın ve beni anılara götürdüğün için teşekkürler canımcım
karadenize orduyada bekleriz buraların lezzetleride bambaşkadır sevgilerimle
Merhaba,
yazları ailece Mersin'e gitmekten büyük mutluluk alan bizler sayenizde gidecek bir kaç mekan daha öğrenmiş olduk. Dediğiniz bir çok yeri bizlerde severek ziyaret ediyoruz ama Dalakdersi ve Enis Tantuniyide ziyaret etmek artık kaçınılmaz oldu. Fotoğraflardaki tüm güzellikler bana yazın güzelliğini tekrar hatırlattı.
Sık sık görüşmek dileğiyle,
Sevgiyle kalın.
wow,all looks delicious,i'm drooling!:)great time for you and family!
de superbes photos et de délicieuses préparations, merci pour le partage
bonne journée
Un bellissimo post con tante deliziose ricette!!! Bravissima, un abbraccio
Por lo visto fué un viaje gastronómico y muy bien aprovechado con lo bueno que se ve todo cualquiera no come.
Saludos
quanti piatti fantastici nel tuo blog!bravissima davvero molto bello!!!!
Off!
Haksızlık bu ama,çok kötüsüün Ebruu! :)
Muhteşem görünüyorlar ya..
Hepsi çok güzel ama benim favorim taş kadayıf. Sevgiler...
amanın bu ne resimler böle! kadayıfa mı baksam pilava mı tavuğa mı bilemedim :)
Ben genelde gece yarısı blogları ziyaret edebiliyorum ve şu anda buna çok pişmanın çünki bittim buralarda,ekrana yapışmış durumdayım.Hiç uyku tutmayacak beni şimdi..
Nasıl canım çekti nasıl anlatamam.
Harika görünüyorlar.
Sevgiler.
amanın burada nasıl lezzetler var of of hele o taş kadayıf beni aldı götürdü ya burma ah çok ama çok severim nasıl yapsam ne zaman gitsem diye beynimde sesler çalkalanır oldu :))
O kadar sıcak ve içten bir post olmuşki,sanki tatlıların kızarırken cızırtılarını bile duydum:)Bizde eşimle gezip gördüğümüz yerlerdeki mamaları tatma ve yeme delileri olarak birlikte inceledik yazını ve şuna karar verdik:Bu saatte,açken senin bloguna bakılmaz:))
harika gözüküyor
misss miss
İki bilgi yanlış. Bir dalakdereli oalrak düzeltmem gerekecek. 1980lerde Mevlüt Emmi ve Hatce Ana'nın evinin altında yetiştirdiği piliçleri, evlerinde besledikleri ineklerden, babamın yaptığı yayık ile elde ettikleri tereyağı ile pişirmelerinden bu yana çok şey değiştri. Birincisi piliçler köy pilici değil. Yaklaşık 15 senedir köy pilici kullanılmıyor. Tereyağı'da köy tereyağı değil. Ancak aşçıların ustalığı ve yüksek sıcaklıkta pişirme tekniği ve ortam lezzetini muhafaza etmesini sağlıyor.
Sarı Burma Tatlısına bayılırım hatta dun yedim :)
Merhaba Hsncl,
Yorumun ve paylaştığın bilgiler için teşekkürler. Dalakderesi restorantın mutfağına girip epey vakit geçirdim. Hatta tavukların ve pilavın pişirilişine dair fotoğraflar da çektim. Ve yemekleri hazırlayanlarla konuştum. Sağolsunlar epey bilgi verdiler. Kendilerinin belirtmesine göre kullandıkları piliçler köy pilici ayarındaki Semiz marka piliçler, kullandıkları tereyağının da kendi yörelerinden köy tereyağı kıvamında özel bir üretim olduğunu belirttiler. Mutlaka seneler içerisinde üretime ilişkin farklılaşmalar yaşanmıştır. Fakat yine de kullanılan malzemelerin yörede üretiliyor olmasının, pek çok insanın alışmak zorunda kaldığı fabrikasyon üretimlerle kıyaslandığında lezzet ve sağlıklılık açısından önemli fark yarattığı kesin.
Cevabınızda daha ayrıntılı bahsetmiş ve benim gibi olası yanlış anlamaları düzeltmiş oldunuz. 1980 lerin ikinci yarısında her yaz bu restoranda çalışan, Mevlüt Emmi'den sonraki en büyük usta olan Mustafa Abi ve Celal Abi'nin mutfak maharetlerini görmüş bir insan olarak bir takım şeylerin değişmediğini görmek beni de mutlu ediyor. İşletme olarak özellikle Ali abi'nin başa geçmesi çok şey değiştirdi. Size tavsiyem eğer bir gün tekrar yolunuz düşerse Ayşe Abla'dan yufka ekmek isteyin ve bulgur pilavını bir de onunla deneyin.
Yorum Gönder