30 Haziran 2010 Çarşamba

Mersin dönüşü ve Tantuni

Mersin'den döndüm! Bol bol deniz havası ve limon kokusu depoladım, mideme bayramlar ettirdim. Kilo almayayım diye hergün 1 saat tempolu yürüdüm ve biraz da yüzdüm. Ama henüz tartılmadığım için ne kadar başarılı bir çalışma olduğunu garanti edemeyeceğim :)

Mersin'e gittiğim ilk gün annem açılışı hazırlamış olduğu içli köftelerle yaptı. Benim gözüm o kadar dönmüş olacak ki ne yazık ki bu ilk seremoniyi fotoğraflayamadım. Fakat sonraki günlerde yediğim içtiğim herşeyi belgeledim. Mersin'deki 2. günümde soluğu tantunicide aldım. Tantuni benim çocukluğumdan beri çok sevdiğim, vazgeçemediğim bir lezzettir...

DSC_0931

Mersin'de en iyi tantuninin nerede yeneceğine dair çeşitli görüşler olsa da bana göre 1 numara her zaman için Çamlıbel'deki Enis Tantuni'dir. Enis Tantuni küçük bir tantunici dükkanıdır ve bazı popülerleşmiş tantuniciler kadar çok bilinmese de müdavimleri oldukça fazladır.

tantuni

İyi bir tantuninin yağı iyice alınmış ve elde kıyılmış biftekten yapılması gerekir. Lavaş ekmeğinin inceliği, tazeliği ve yumuşaklığı da tantuninin lezzetli olmasında önem taşır. Bu arada lavaş ekmek Mersin'de açık ekmek olarak bilinir ve tantuni yapımı için küçük, yuvarlak açık ekmekler kullanılır. Tantuni etinin pişirilmesi için ise ortası çukur özel bir tava kullanılır. Önceden haşlanan biftek etleri, tantuninin hazırlanması sırasında tavanın çukur bölümünde yağ, su ve toz biber ile iyice kavrulur. Bu esnada tantuninin sarılacağı lavaş ekmeği kavrulmakta olan etin suyuna bandırılarak yumuşatılır ve iyice lezzetlendirilir. Daha sonra bu soslanmış ekmeğin içerisine biftek etinin yanında domates, soğan, nane ve maydanoz konarak dürüm şeklinde sarılan tantuni; turşu, ayran veya şalgam eşliğinde eşsiz bir keyifle yenir. Zevke göre yerken içerisine limon da sıkılabilir.

DSC_0923

Tantuninin orjinali açık ekmeğe sarılmış olarak hazırlanan dürüm formatı olsa da zor doyanlar için somun ekmek arasına aynı malzemeler koyularak hazırlanan ekmek arası tantuni alternatifi de mevcuttur.

DSC_0929

Fırında lavaş ekmek hazırlatıp evde siz de tantuni yapabilirsiniz. Yalnız etin güzel ve yağsız olmasına mutlaka dikkat edin.

Mersin'e yolu düşenlere mutlaka Enis Tantuni'ye uğrayıp bu enfes lezzeti tatmalarını öneririm. Enis Tantuni için adres:

Hamidiye Mah. Cengiz Topel Cad. No.9/C Çamlıbel / Mersin
Tel:0324 232 24 28

31 yorum:

Saglıklımutfak dedi ki...

Off bende buna gömülsem Ebrucum:) hoş geldin canım

derya dedi ki...

Canım zaten Mersin denince ilk akla Tantuni ge
lir sana afiyet olsun.İnşallah harika bir tatil
olmuştur öpüyorum...

Damak Tadı dedi ki...

Fotoğrafları aşama aşama paylaşman super olmuş canım..Bu adresi bende iyi bilirim..)))Afiyet şeker olsun sana..Çok öptüm..Sevgiler..

Cinzia dedi ki...

Che buono complimenti!!! Un bacio

Adsız dedi ki...

fotoğraflara bakarken resmen ağzım sulandı Ebrucum. Öff çok özlemişim yahu. Bence kesinlikle doğru. Enis hala Mersin'de 1 numara, onca yer açılmasına rağmen. Diğer ziyafetlerin fotolarını ve yazılarını dört gözle bekliyorum şimdi ben:)

Pınar

ruhgezgini dedi ki...

Ama olmaz ki böylede yapılmaz ki.Sanırım devamına yüreğim dayanmayacak.(Yutkunma)

Eylem dedi ki...

canım benim içinde çekseydin mersinin havasını.benim annemde mersinde oturuyor kısmetse eylül yada ekim gibi bende gidecegim.

Tuğba dedi ki...

Oy oy nefis bayılırım Hoşgeldin canım.

Aylin dedi ki...

Yutkundurdun beni:))

bunlar nasıl iştah açıcı resimler afiyetler olsun sizlere

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

öncelikle fıstığım hoşgeldin sefalar getirdin.
elinde boş gelmemiş ay bayıldım görüntüye sanırım karnımda aç :))
az önce sağlıklı mutfak hilalim ile konuştuk telefonda ay dedim bayılcam görüntüye bak o da bende bende hop ısırasım geldi dedi valla öyle
olsada yesem dedim.
bol bol kiloları aldınmı bakem :))

birdutmasali dedi ki...

!!!!
ohhh nede güzel resimler..
gelde yeme :)
Hoşgeldin canım..

Bi yolum mersine düşemedi henüz !!!

*Degisik Tatlar* dedi ki...

ebrucum harika görünüyor ya :)

Bu arada seninle karşılıklı çalışmak çok keyifliydi.Seni yeniden gördüğüme sevindim.
İnşallah yeniden yeni yeni etkinliklerde görüşürüz.Öpüyorum seni ebrucum.

dokuzuncubulut dedi ki...

Hoşgeldiniz,
Burada bir iki kere yedim ama çok beğenmedim, sanırım doğru yeri bulamadım. Resimler mükemmel, insanın Mersin'e gidip tantuni yiyesi geliyor:)
Diğerlerini de çok merak ettim şimdi. Sanırım hepsini okuduktan sonra Mersin'e illaki gidilecek...
Sevgiler...

Federica dedi ki...

che bontà! complimenti!!ciao!

pelince dedi ki...

Canım ahh ahh bu görüntüler malum tam benlik;)) vallahi kısmet olursa hatay yapmayı çok istiyorum,eğer araba ile gidersem mersine gidip bu adresten mutlaka tantuni yiycem..
ne iyi yapmışsın,afiyetler olsun..

minimalist dedi ki...

karnım tıka basa olmasına rağmen resmen ağzım sulandı; ben kesin ekmek içi tercih ederdim. Senin yerinde olmak hem isterdim hem istemezdim;insanın kilo almadan dönmemesi bir mucize :))

Mimosa Café dedi ki...

kızlar tartıldım, valla kilo almamışım :) demek ki yürüyüşler pek faydalı oldu :)

bu arada sevgili dokuzuncubulut istanbulda ağzına layık bir tantuni bulamadığına değinmiş. aslıcım, malesef haklısın. mersindeki lezzeti ben de çok aradım burada ama bulamadım. fakat en yakını hangisi dersen iki yer önerebilirim:
1. Acıbadem'de Mersin Tantuni Dünyası diye bir yer var, Akbank'ın hemen yanı.

2. Acıbadem'dekinin Ziverbey'deki şubesi Sıla Tantuni, Marmara Üniversitesinin çaprazında Ziverbey'e doğru. İkisi de oldukça lezzetli zaten yapanlar da Mersinli.

Afiyet bal şeker.

Zehra Gürgen dedi ki...

Yani bu yazıyı okuyup yutkunmamak elde mi? mahfettin valla beni ! Bende yıllar önce Mersin'de adını hatırlamadığım küçücük bir dükkanda hayatımın en güzel tantunisini yemiştim.Hala o lezzeti sayıklarım hatta sonra iki dükkan ötesinde de yine enfes bir künefe yemiştim. Sonuçta diyebilirim ki Mersinde yemelisin bunları ! Silifke'de her yerde yedim yok, bilmiyorlar valla yapmayı. Neyse, ben bir bardak soğuk su içeyim bu tantuninin üzerine :(

Esin (Huysuzbalık) dedi ki...

Oy oy oyyy o ne güzel bir görüntüdür. Sınavdan sonra Adana'ya gideceğim kısmetse. Mersin'e de gidersem Enis Tantuni'yi ziyaret etmem lazım mutlaka :) Afiyet şeker olsun. Sevgiler...

dokuzuncubulut dedi ki...

Ebrucum,
adresler için teşekkürler, ikisi de bana çok uzak:((( Ama yolum düştüğünde uğrayıp, deneyeceğim...
Sevgiler...

NarincE dedi ki...

Amanın Ebru eşime de gösterdim, ç ok canımız çekti. Ben de arada evde yapıyorum, illaki bifteklik etle. Vallahi et haşladım sıcağa bakmadan bugün. Öyle olmasaydı çıkarır hemen yapardım tantuniyi. Yarın yaparım ben de!

Mimosa Café dedi ki...

sanırım biraz fazla yurtkundurdum herkesleri :) ben de yazarken çok yutkundum valla arkadaslar :)
sevgiler.

Asortik Krep dedi ki...

Öldürdün beni.. :))

NarincE dedi ki...

Hımm, lavaş pişireceğim bir yandan. İkisi de aynı anda pişsin güzel oluyor, bize gelsen bugün? Mersin'dekini tutmaz ama, iştahımızı köreltir.

beste dedi ki...

hic hayirli olmadi ugramam:) limon kokulariyla baslayip nefis tantuni ile bitirdin beni of of...

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Canım öncellikle hoşgeldiiiinn.
Ama nasıl bir lezzetle dönmüşsün öyle:)))
Bayılırım bayılırım. Baharatlı enfes bir lezzet.
Aslında evde yapmalı
Afiyet Bal şeker olsun canım
Ama yaramasın:)))
Çok öptüm canım

Syhn dedi ki...

yerinde yemek farklıdır tabi..

evcilik dedi ki...

Bayılırım tantuniye,Üniv.yıllarında favori yemeğimizdi, yaprak tantuni diye alırdık ve tadı hala damağımda..
paylaşım için teşekkürler yine bir nostalji yaşattın bana...
sevgiler..

inci çiçeği dedi ki...

özledim tantuniyi, buarada var ama mersine uymuyor:))

Adsız dedi ki...

yalnız Mersin' de açık ekmek farklı lavaş farklıdır açık ekmek daha ince ve yuvarlak olanıdır.

Udeh dedi ki...

En sevdiğim yemeklerden biri.. olsa da yesek:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...