9 Kasım 2009 Pazartesi

Biberli Ekmek ve Ispanaklı Böreğin Orjinali :)


Geçen hafta ıspanaklı böreklerden o kadar bahsettim hafta sonu bir baktım ki annem Mersin'den paket yollamış ve içerisinden ne çıksın?! Evet ıspanaklı börek :) ve yanında geçen haftaki ıspanaklı börek tarifimde adı geçen muhteşem biberli ekmekler. Böylece neden bahsettiğimin fotoğrafını sizlere gösterebildiğim için çok mutlu oldum. Fotoğrafta soldaki ikili; odun fırınında pişmiş biberli ekmekler, sağdaki ikili ise yine odun fırınında pişirilmiş ıspanaklı börekler. Tabi benim yaptığım böreklerden çok daha ince :)

Biberli ekmek çocukluğumdan beri en sevdiğim lezzetlerden birisidir. Mersin'de pastanelerde de satılır. Pastanede satılanlar daha pofuduk ve kalın hamurlu olur. Odun fırınında yapılan ise daha ince olur (bkz: yukardaki foto :)) Aslında bu fotoğrafta görülen biberli ekmekler daha çok Antakya yöresinde yapılanlar gibi. Evde de tepsi içerisine ekmek hamurunu pizza hamuru gibi yaymak, hazırlanan harcı hamurun üzerine sermek ve fırında güzelce pişirmek suretiyle muhteşem biberliler hazırlayabilirsiniz. Tayland dönüşü yapacağım mutlaka. Biberli ekmeğin üzerindeki malzemenin de nelerden oluştuğunu açıklayayım hemen:
Acı ve tatlı biber salçası, kuru soğan, kekik, susam, çökelek ve zeytinyağının muhteşem birleşimi :)

17 yorum:

mutfaktakizaman dedi ki...

merhabalar
hmmm goruntu nefis;))

evcilik dedi ki...

off ya şu biberli ekmeğin ucundan azıcık koparıverdim..
sevgiler,selamlar.

minimalist dedi ki...

çok güzel görünüyorlar; şuan zaten feci karnım aç...soldaki lahmacun gibi.

beste dedi ki...

ama olmuyor ki boyle bize kim yollayacka bu guzellikleri hem tarif te yok askolsun:)

pelince dedi ki...

Bizde eskiden üsküdarda bir mahalle fırınına lahmacunların iç harcını verirdik.. 50 tane yapıtırıldı en az ..(kalabalık toplantılarda süper olurdu) nerde şimdi,kalmadı öyle fırınlar...
anne eli değimiş,ne güzel.. afiyet olsun....

Pembe Tatlar dedi ki...

Anneeemi aramak istiyorum:)))
Canım nekadar güzel bilmezmiyim maalesef burda yapamıyorlar....

Annem sağolsun geçen ay getirmişti ama ben hergün olsa hergün yerim:))
Anneciğinin ellerine sağlık...

zeynep dedi ki...

ebrucum bitirdin benii,
bu ne tat ne lezzet en son kışın yemiştim tarsusta ooof bu lezzetler için gidebilirim,
fena lezzetler bunlar...anneciğinin emeğine sağlık..(fırında yaptırırlar orda genelde)
sevgiler canım..

Unknown dedi ki...

keşke tarifini yazsan öyle sevinirm ki.çünkü biberli ekmege bayılırım.ve bu tam benim aradıgım.

bir dilim bir tutam dedi ki...

Merhaba
Mutfak meleginin sayfasinda buraya geldim.Orada Istanbulda Lg'nin düzenledigi yarismadan bahsediyordu.Daha sonra dereceye girdigini ögrenince seni ziyaret etmek istedim..Profilini okuyunca eh "ruh ikizi" buna mi denir diyemeden de edemedim.Benimki gibi degisik lezzetlerden, yeni müziklerden, banyomda bile müzik dinlemekten en önemliside seyahat etmekten, edemesemde tv farkli kültürleri tanimak beni cok mutlu ediyor. Sanal ortamda seni tanidigima memnun oldum.Ve müsadenle seni arkadas listeme aliyorum...
Berlinden sevgiler.

angel dedi ki...

selamm sitenize tesadufen rastladimm
cok cici cok begendimm
sevgilerlee

Tijen dedi ki...

Antakya'da yemiştim bunlardan. Onlar sembüsek mi diyordu üçgen olanına? Çok güzeldi!

Mimosa Café dedi ki...

Sevgili dostlar,
Yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum. Yorumların çoğunu Tayland'dayken gördüm fakat internete fazla giremedim girdiğimde uzun kalamadım o yüzden yanıt yazamadım. herkese çok ama çok teşekkür ediyorum. Biberli ekmeğin tarifini mutlaka paylaşacağım önümüzdeki günlerde hatta ev versiyonunu da yapacağım öyle anlatacağım sizlere.
Tayland'dan bu sabah döndüm. Tayland maceralarını da yazacağım ayrıca. Sevgiler.

Mimosa Café dedi ki...

Sevgili Serap,

Mesajın beni çok mutlu etti. Ama sanırım profilin paylaşıma kapalı ve ben sayfana giriş yapamadım bir türlü. O yüzden buraya yazıyorum. Umarım tekrar girer bakarsın. Sevgilerimle.

Damak Tadı dedi ki...

Ben tadına bakmış biri olarak, kendimi çok şanslı hissediyorum..Ellerine sağlık canım benim..Bende seni kocaman öpüyorum..İyi ki geldin,seni çok özledik hepimiz..Sevgiler..

Ayşe'nin Mutfağı dedi ki...

MERHABA ANNENİZİN ELLERİNE SAĞLIK BİBERLİ EKMEĞİ ÇOK MERAK ETTİM BEN BÖYLE ŞEYLERİ USTALRINDAN YEMEĞİ SEVİYORUM TADINI BİLMEDİĞİM BİRŞEYİ YAPABİLECEĞİME İNANMIYORUM
BİRGÜN ORALARA YOLUMUZ DÜŞERSE YERİZ

SEVGİLER

HUYSUZBALIK dedi ki...

Ah anneler yok mu :) Evlatlarını her zaman düşünürler. Afiyet olsun bberli ekmeği de çok severim . Sevgiler...

LEZİZCE dedi ki...

Selam annenizin eline sağlık bunları görünce memleketimi daha çok özlüyorum aslında evet evde yapılabilir ama Antakyada fırından yeni çıkmış lezzetini kelimelerle anlatamam.Şu saatte olsa hiç rejim falan dinlemez tıka basa yerdim heralde:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...