5 Kasım 2009 Perşembe

Borsch Çorbası



Faydalı kış sebzelerinin bence çok verimli bir kullanımından oluşan bu çorba, Rusların sofrasından eksik olmuyor. Borsch diye yazılıp, Borş diye okunuyor. Sanırım orijinal olarak Ukrayna'dan çıkan bir tarif. Çeşitli yorumlara uğramış farklı yerlerde. Ben de temel özelliklerini muhafaza ederek kendi yorumumu yaptım bu akşam. Çok leziz oldu :) Siz de deneyin denerim.

Malzemeler

250 gr dana kuşbaşı
2 orta boy pancar
1 orta boy soğan
1 büyük havuç
1/4 beyaz lahana
1 diş sarımsak
Dereotu
Süzme yoğurt
Tuz, karabiber
1/2 limon


Yapılışı

2,5 lt suda kemiklerle beraber eti haşlayarak veya sadece eti haşlayarak et suyu elde edin. Diğer yanda bir tavaya çok az yağ koyup (ben tereyağı - zeytinyağı kombinasyonu kullandım) ince doğranmış soğan, sarımsak, pancar ve havuçları 10-15 dk pişirin. Pişirirken tuz ve karabiber ilave edin. Daha sonra tavada pişirdiğiniz malzemeleri et suyuna karıştırın. Lahanaları da doğrayıp ilave edin. Kaynamaya bırakın. Dilediğiniz kadar dereotunu da doğrayıp kaynamakta olan çorbaya ilave edin. 30 dk kadar bu şekilde pişirdikten sonra yarım limon ilave edip ateşten indirin. Biraz dinlenmeye bırakın. Servis esnasında orijinalinde ekşi krema kullanılıyor ama ben onu bulamadığım için süzme yoğurt kullandım. O da çok iyi oldu. Besin değeri çok yüksek, soğuk kış günleri için çok ideal ve doyurucu bir çorba. Afiyet olsun :)

Not: Dilerseniz sebze çeşidini daha geniş tutabilirsiniz. Bazı tariflerde patates ve kereviz de kullanılıyor. Bir de birkaç tane defne yaprağı ekleyin pişirirken. Ben de olmadığı için ekleyemedim bu sefer maalesef.



11 yorum:

Unknown dedi ki...

Çok besleyici bir çorba olmuş Ebrucum ellerine sağlık sevgiler...

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Canım ne kadar değişik bir tarif. Hiç durmadım ama görüntüsü bence enfes. Ellerine sağlık canım.
Bu arada sitemde küçük bir sürpriz duyuru var canım.
Bakmak istersen http://www.lezzetibol.com/surpriz-ve-ac-soslu-iglo-acik-deniz-somonu.html
Sevgilerimle canım

Damak Tadı dedi ki...

Çok nefis görünüyor canım,ellerine sağlık..Tadına bakma şansımız da olsaydı keşke..))


Sevgiler..

lezzet sokağı dedi ki...

Ellerinize sağlık. Çok besleyici bir çorba olmuş.
Tadı da eminim güzeldir.

pelince dedi ki...

Rusya'da 6 ay yaşadım ama hiç içmedim.. malzemesi çok besleyiciymiş,ellerine sağlık.. afiyet olsun...

mutlu hafta sonları..

Narince dedi ki...

Hem et var, hem sebze. Besleyici, doyurucu. Ellerine sağlık komşum.

Mimosa Café dedi ki...

Pancar, lahana, et hepsi birarada gerçekten çok besleyici arkadaşlar. Mutlaka deneyin.
Pelincim Rusya'da 6 ay kalıp nasıl içmedin inanamadım :) Ben 10 günlüğüne gitmiştim ve giderken orada yaşayan bir arkadaşım mutlaka denememi söylemişti, orada da pek çok restoran yapıyordu bu çorbayı. Gerçekten çok lezizdi.

karamel mutfak dedi ki...

evet canım moldavada çok yaygın bir çorba hatta marketlerde bizim hazır çorbalarımız gibi paketlerdede var.içine en çok yakışan sebzelerin başındada kereviz yaprakları ve brokoli var .ellerine salık.

Pembe Tatlar dedi ki...

Ellerine sağlık çok faydalı bir çorba..

Mutlu pazarlar...

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Sevgili Ebru, ellerine sağlık.. Hem besleyici hem de doyurucu bir çorba.. İlk defa duydum adını.. Denemeye değer, afiyetler olsun..

Adsız dedi ki...

ukraynada 2 sene yaşadım , ben hayatımda bu kadar güzel bi çorba içmedim on numara lezzetli ve besleyici.yalnız onlar simentana dedikleri krema yoğurt karışımı bir şey koyuyorlar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...