11 Şubat 2010 Perşembe

Mercimekli Bulgur Pilavı

DSC_0390

Bizim yörenin (Mersin) en sevilen lezzetlerinden birisi yeşil mercimekle yapılan bulgur pilavıdır. Yanında turşu ve ayran ya da şalgamla beraber tek başına bir öğün olarak tüketilebileceği gibi, sebze veya et yemeklerinin yanına da yapılabilir. Annem özellikle bamyanın yanına yapar, biz de çok severiz :) Bir de günlerde anneler, teyzeler bazen bulgur işi olarak bunu yaparlar. Özellikle turşuyla çok iyi gider.

Malzemeler

1 çay bardağı yeşil mercimek
2 su bardağı iri pilavlık bulgur
1 büyük soğan
yeterli miktarda zeytinyağı
2 su bardağı su
yeterli miktarda tuz

Yapılışı

Yeşil mercimekler bir tencerede üzerine su koyularak yumuşayıncaya kadar haşlanır. Çok yumuşak olmasın ama sadece çiğnenebilir kıvama gelmesi yeterli. Mercimekler haşlandıktan sonra bulgurla beraber çok az zeytinyağında çevirilir ve üzerine su ve tuz eklenerek orta ateşte pişirilir. Ben bulgur pilavını diri sevdiğim için 2 su bardağı bulgur için 2 su bardağı su kullanıyorum. Biraz daha yumuşak olsun istiyorsanız su oranını 2,5 bardağa çıkarabilirsiniz. Diğer tarafta soğanlar ince ince doğranıp bir miktar zeytinyağının içinde pembeleşinceye kadar kavrulur. Pilav suyunu çektikten sonra altı kapatılır ve kavrulmuş soğanlar yağıyla beraber sıcak sıcak pilavın içine dökülür, iyice karıştırılır. Biraz dinlendikten sonra afiyetle yenir :)

NOT: Fotoğrafta mercimekli bulgur pilavının yanında bulunan mor renkli garnitürler evde yaptığımız mor lahana turşusudur. Merak edenlere bildirilir :)

20 yorum:

DUSBAHCESI dedi ki...

Cok severim bulguru, nefis gorunuyor ellerine saglik.

Hilalland dedi ki...

eline sağlık canım bu bizde de çok sevilir:)

derya dedi ki...

İşte benim pilavım:))Bende bu pilavı Adana gelini
olunca öğrendim ve bayılırım.Ellerine sağlık tatlım kocaman öptüm...

ALEYNA dedi ki...

elinize sağlık.bende çok seviyorum fakat evde sadeceben yiyince malaesf çok pişmiyor.size afiyetler olsun

beste dedi ki...

mimosa sahane olmus, hic denemedim bulguru yesil mercimekle, cok yakistirdim ama birbirine guzelim mor lahana tursusunu da atlamayalim:)

birsence dedi ki...

ellerine sağlık tatlım nefis gözüküyor...dediğin gibi turşu ve ayran...mmmmm nefis....

Pembe Tatlar dedi ki...

Bilmezmyim canım mersinde bulgurun her halini en güzel şekli ile tüketiyorlar...

Ellerine sağlık bende çok severim...

pelince dedi ki...

Derya ya katılmamak elde değil :) biz üzerine kuru soğanı yakar onu da ekleriz.. müceddere deriz bu pilava :)) vallahi nasıl canım çekti ,olsa bu saatte bile yerim..
afiyetler olsun...

Federica dedi ki...

che invitante!! mmmm...

Eda dedi ki...

Ne güzel yermiş burası, mest oldum ekran karşısında :)
Mercimekli bulgur harika fikir de, ben mor lahananın turşusunu bilmezdim, ne harika bir fikir.. Düşünemiyorum o lezzeti..Halbuki ünv.de Mersin'li bir arkadaşım vardı ama tantuniden başka bir şeyi gözü görmezdi, anlata anlata bitiremezdi :)
Aşağılarda fesleğenli muffin vardı ki beni benden aldı, o da ayrı konu..

Gönül dedi ki...

hayatım ellerine sağlık çok severim bulgur pilavını yanına birde ayran ohhh misler gibi:))) sevgilerimle öpüyorum

Mimosa Café+Design dedi ki...

Bulgurseverler bol bol yapın yiyin bu pilavdan çok tatmin edici bir lezzet sizi temin ederim :) Pelinin de dediği gibi soğanları bir güzel kavurup üzerine eklemeyi unutmayın. Bağımlılık yapacak bir lezze vermekte.

Aleyna - hoş geldin. Evdekilerin yemediği yemekleri ben evde yalnız kaldığım zamanlarda yapıyorum sonra tv karşısında afiyetle yiyiorum. fırsatın olursa tavsiye ederim.

Eda hoşgeldin! Bir ajvar tarifi arama turunda sana rastladım çok memnun oldum. Evet Mersinlilerin gözü ilk olarak tantuniyi görür ve ötesi biraz bulanıklaşabilir pek çok kişi için :)

Gönülcüm şalgam da pek güzel gider bol acılısından söylemedi demeyin :)

Öpücükler herkese.

NarincE dedi ki...

Of of hakiki ibr şalgam içmeyeli ne çok oldu. Kim kalkar da bulgur pilavı yapar ki şimdi?

Kevser dedi ki...

Böyle güzel görünen bir pilavin yanina ancak bu tursu yakisirdi, harika bir lezzet, valla ekran basinda agzim sulandi desem yalan olmaz:)) Mercimekli bulgur pilavi benimde favori pilavimdir, ellerine saglik diyorum.

Sevgilerimle

lezzetyolculugu dedi ki...

Harika görünüyor bence bulgur pilavı pirinç pilavına göre çok daha besleyici ve lezzetli.
Tavuklu falan yapıyorumda mercimekli hiç yapmadım.Yöresel lezzetleri denemek hoşuma gidior.Tarif defterim bayağı doldu:)

otomatikkepce dedi ki...

Pekçok insanın mercimekli bulgur pilavında haberi yok biliyor musunuz? Bizde başka türlüsünü bilmeyiz:) yanına ayran yara turşu en güzeli
elinize sağlık
Hülya

sarı mutfak-hande dedi ki...

besleyici ve lezzetlidir ellerine sağlık canım
sevgiler

Berceste dedi ki...

Bu pilava biraz kimyon, biraz domates, biraz da dereotu kattik mi oldu bizim Dardar dede pilavi :)
http://berceste.blogspot.com/2010/08/dardar-dede-pilav.html

beste dedi ki...

ben burada gormusum demekki, kibrislilarin pilavi pirincli ben senin usul pisirecegim fikri bile agzimi sulandiriyor:))

dokuzuncubulut dedi ki...

Ellerine sağlık Ebru'cuğum nefis olmuş, bayıldım bu tarife.
Çocuklar mercimeği çok sever, hemen deneyeceğim.
Çok öptüm:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...