2 Mart 2010 Salı

Çin Mantısı: "Dumpling - Gyoza"

İstemeyerekten uzun bir ara vermiş oldum. Önce dizimi incittim sonra üzerine bilgisayarım bozuldu. Evde sek sek sekmeye devam ediyorum ama neyse ki bilgisayarım tamir oldu :) Ben de bu vesileyle uzundur yayınlamaya niyet ettiğim ama yayınlayamadığım Çin mantılarımı yayınlayayım dedim.

dumpling

Dumpling olarak da bilinen Çin mantısı tavuklu, hindili, karidesli, balıklı, etli veya vejetaryen diyetlere uygun olarak yapılabiliyor. Buharda pişirilebiliyor, suda kaynatılabiliyor, tamamı kızartılabiliyor veya bir yüzü kızartıldıktan sonra haşlanarak gyoza denilen türü elde edilebiliyor. Uzak Doğu'da hemen her ülkede Çin mantısının bir şekli yapılıp, çeşitli dip soslar eşliğinde yenilmekte. Tıpkı dürüm geleneği gibi mantı da dünya genelinde farklı ülkelere mal olmuş yorumları, yapılış ve sunuş stilleriyle gerek yerel mutfakların gerekse dünya mutfağının vazgeçilmezlerinden birini oluşturuyor.

Ben 8 kişi için yaklaşık 90 adet mantı yaptım ve gayet doyurucu oldu hatta birkaç adet arttı bile. Tarifi 4 kişi için veriyorum. Bu tarife göre 25-30 adet Çin mantısı hazırlanabilir.

Malzemeler ve Yapılışı

Hamur için:

300 gr una bir tutam tuz ekleyip yaklaşık 180 ml kadar su ile yoğurulur. Bizim mantı hamurundan biraz daha sert bir kıvamda olması gerekiyor. Hamur dinlenmeye bırakılır. Bu sırada mantının iç harcı hazırlanır.

Harç:

500 gr yağsız dana kıyma
1/2 çay kaşığı tuz
5 sap taze soğan (ince doğranmış)
3 sap taze sarımsak (ince doğranmış)
3 çay kaşığı taze zencefil (ince doğranmış ya da rendelenmiş)
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı yenibahar
1/2 çay kaşığı acı toz biber
1 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı esmer şeker
3 yemek kaşığı ay çiçek yağı

Bu malzemeler güzelce karıştırıldıktan sonra hamur resimde görülen incelikte açılır. Yuvarlak bir kalıp ya da bardak yardımıyla avuç içi büyüklüğünde yuvarlak hamurlar elde edilir. İçlerine birer yemek kaşığı kadar harç eklendikten sonra yuvarlağın uç kısımlarına su sürülerek birleştirilir, hamurun iki ucunun iyice birbirine yapışması sağlanır. Resimde görüldüğü gibi yarım aylar elde edilir. Ayrıca isteğe göre bohça şeklinde de şekil verilebilir.

dumpling kolaj

Pişirilme aşamasında bir tencerenin yarısına kadar su doldurularak kaynatılır ve mantılar dikkatlice suya bırakılır. Aralıklı olarak hafifçe karıştırılır. Fokurdamaya başlayınca 1 bardak su ilave edilerek tekrar kaynama noktasına gelmesi sağlanır. Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra bir kevgir yardımıyla alınır.

Gyoza yapımında ise mantılar kaynatılmadan ince bir teflon tavaya az miktarda ay çiçek yağı konularak önce bir yüzleri pişirilir. Mantının bir yüzü kızardıktan sonra ise üzerine bir bardak kaynamış su ilave edilerek ters yüz edilir ve diğer yüzünün de kaynayarak pişmesi sağlanır. Bu uygulama ile aşağıdaki gyozalar elde edilir.


gyoza

Mantılar soya sosu ve çeşitli dip soslar eşliğinde yenir. Ben mantıları buharlanmış lahana ve havuç beraberinde 2 çeşit dip sosla servis ettim:

1. Acı ve tatlı karışık pul biber ile soğan kurusu ay çiçek yağında, yağ kızarana kadar kısa bir süre ile çevrilir ve soğuduktan sonra sos kaplarında servis edilir.

2. Biber ezmesi, acı sos ve susam yağı karıştırılır yine sos kaplarında servis edilir.

Mantılar soya sosu beraberinde bu soslara batırılarak afiyetle yenir :)






21 yorum:

pelince dedi ki...

O kadar güzel anlatmış ve fotoğraflamışsın ki,inan heveslendim.. çok leziz gözüküyor... afiyetler olsun..
ellerine sağlık...

Unknown dedi ki...

Canım geçmiş olsun dikkat et kendine.Mantı ve sunum süper ellerine sağlık çok öpüyorum...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

mhhhhh....
bak bu harika olur işte.
bende oldukça sık yemeye giderim.
ellerine sağlık mimozam, harika ayrıntılar !!!

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Geçmiş olsun, acil şifalar dilerim.
Hamur açmayı pek beceremediğimden bu tür tariflere pek yaklaşmazdım. Ama dayanamayıp yapacağım. Çin mantılarını çok seviyorum. Sağolasın

LEZZETİKRAM dedi ki...

çok güzeller canım ,en yakın zamanda denemek isterim eline sağlık vee geçmiş olsun ,
sevgiler

Saglıklımutfak dedi ki...

Canım geçmiş olsun çok üzüldüm umarım şimdi daha iyisindir. Mantılar çok değişik gözüküyor. Uzak doğu yemeklerini bende severim.Elinden tatmak isterdim. ellerine sağlık sevgiler

Mimosa Café dedi ki...

Pelincim çok sağol, beğenmene çok sevindim, çok mutlu oldum.

Deryacım sen de çok sağol, bir an önce iyileşmek istiyorum ben de.

Aylincim, çok teşekkür ediyorum güzel dileklerin için. Çin mantısını biz de ailece çok seviyoruz. Bir de dışarda gidip doya doya bol bol yiyemiyorsun, evde yapmanın en güzel yanı o :) İstediğin kadar bol yiyebiliyorsun. Bir de bazen dışarda fazla yumuşak yapıyorlar, evde istediğin gibi ayarlayabiliyorsun hamurun sertliğini.

Sedacım çok teşekkür ediyorum.

Hilalcim çok teşekkür ederim arkadaşım. Daha tam iyi oldum sayılmaz. Biraz daha vakit var. Ben de yapıp tattırmak çok isterim arkadaşım :) inşallah en kısa zamanda.

Herkese çok sevgi.

Mimosa Café dedi ki...

sevgili nunu, alışkanlık yapıyor bu lezzetler. çok teşekkür. sevgiler.

Narince dedi ki...

Bakıp bakıp yapasım geldi, zor da değilmiş. Geçmişler olsun canım. Seke seke de olsa, tariflerini koy sen, okuruz, canımız çeker.

minimalist dedi ki...

tavuklu hindili tamam da balıklı nasıl olur ki! gerçi çok severim balığı da hani olay mantı olunca acayip farklı olur sanırım. Uzak doğu yemekleri içinde bizim damak zevkimize en yatkınlarından sanırım. Ellerine sağlık.

Özlem dedi ki...

Merhabalar, ben de şu anda tam sizin önceki durumunuzdayım. Dizimi sakatladığım için evde değneklerle sek sek oynuyorum. Ama ben de inş Cmtesi kurtulacağım. Evde olduğum içinde bol bol blog gezme fırsatım oluyo ve böylesi güzel tarifleri tanımış oluyorum. Ama tabii bir yandan da yutkunarak kalıyorum çünkü şu anda hiç bişi yapamıyorum. Şimdi anneme de diyemem ki bana Çin mantısı yap diye :) kadıncağız nazımı çekiyo ama bu da fazla olur, artık iyileşir iyileşmez yapılacaklar arasına alındı, çünkü nefis olmuş ellerinize sağlık

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Canım benim çok geçmiş olsun. Muhteşem bir tarif şle dönmüşsün. Bayılırım. Çok ta güzel anlatmışsın. Enerjimi toparlayayım bende yapıcam.
Çok öpüyorum seni
sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Ebru'cuğum bende bayılırım ama evde yapılmış olanına..Yani senin yaptıklarına..))Ellerine sağlık..Çabuk iyileşip gel,çok özledik..)

Öpüyorum yanaklarından ve sevgilerimizi gönderiyoruz Aylin'le..

Unknown dedi ki...

çok geçmiş olsun...görüntü çok güzel ellerine sağlık:)

Sevil Şahin dedi ki...

tatlımkikom ne oldu sana nazarmı değdi çok geçmiş olsun
şimdi iyisin demi
ilginç ve yine değişik ve super bir tarif ellerine sağlık afiyet bal olsun
Dünya kadınlar günün kutlu olsun
iyi haftalar
sevgiler

Mimosa Café dedi ki...

herkese çok teşekkürler geçmiş olsun dilekleriniz için çok sağolun sevgili arkadaşlar. daha iyileşmeme biraz zaman var doktorun demesine göre. fizik tedavi olayına başladım işte. inşallah yakında iyi olucam :) kendinize çok dikkat edin. öpüyorum herkesleri.

Unknown dedi ki...

Cok gecmis olsun.
Tarife bayildim. En kisa zamanda deneyecegim. Sevgiler

MEHTAP GÜZEY ÖZCAN dedi ki...

çin mantısı harika görünüyor açken insan hemen olsun istiyor :) ahh bi uzanabilsem onlara eline sağlık cnm

Adsız dedi ki...

hımmmm cok leziz görünüyor japon bir arkadaşım yapmış bizde yemiştik az önce ofisteki arkadaşımla yemeklerden bahsederken birden aklıma geldi soya sosuna bandırıp bandırıp yemiştik... ay nasılda canım istedi... ozamn hiç aklıma gelmezdi canımın isteyeceği, bilseydim tarifini alırdım dedim arkadasıma neyseki sitenizi bulduk... cok mutlu olduk... elinize sağlık... eve gider gitmez hemen uygulayacağım..:)) teşekkürler

Mimosa Café dedi ki...

Sevgili Adsız,
Çok çok teşekkür ediyorum. Yorumunuz beni çok mutlu etti. Buray ayazdığım tarfileri birinin evde denemesi çok hoş oluyor gerçekten :) Afiyetle yiyin dumplingleri :) Sevgiler.

Lovebug dedi ki...

Çok güzeller. Ben tavuklu olanından istiyorum =)

Türk mantısı dışındaki tüm mantılar büyük parçalar halinde kapatılıyor galiba.

İtalyan mantısı da kocaman kocaman.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...