19 Haziran 2010 Cumartesi

Enginarlı Pilav ve Hint Usulü Tandoori Chicken

11

Enginarla ilgili yenilikçi lezzet arayışlarım devam etmekte. Bir süredir güzel bir enginarlı pilav hayal ediyordum. Geçen akşam nihayet uyguladım. Pek leziz oldu ama daha lezzetli olabilirdi. Bir dahakine teknik olarak bazı yeni yaklaşımlar entegre edeceğim. Yapımı basit. Enginarları sarımsak ve soğanla birlikte yağda kavurup üzerine İGLO bahçe bezelyelerini ilave ettim. Daha sonra pirinci, tuzunu ve suyunu da ekleyip pişirdim. Çok sade bir lezzet oldu, tüm sebzelerin ve pirincin aroması gayet net hissedilebiliyordu. Bu hoşuma gitti ama aslında yapmadan önce pirincin ve sebzelerin birbirine daha iyi karışmasını ve lezzetlerinin daha fazla bütünleşmesini hayal etmiştim. Bir dahakine farklı bir teknik uygulayacağım sanırım bu sefer dilediğim neticeye ulaşacağım.

Yanına da Hint usulü tandoori chicken yaptım. Ablam geçenlerde Hindistan'a gitmişti. Kendisinden bulabileceği her türlü egzantrik baharat vs karışımı alıp getirmesini rica etmiştim. Ablacığım da sağolsun marketi toplamış getirmiş kardeşine :) Hindistan'da her türlü yemek için farklı baharat bileşimlerinde hazırlanmış karışımlara masala denilmekte. Evdeki rezervlerden ilk olarak Tandoori masala'yı denemek istedim. Tandoori masala; kimyon, kişniş, zencefil, zerdeçal, sarmısak tozu, acı toz kırmızı biber, muskat, karabiber, hardal, kakule, karanfil ve tuz bileşiminden oluşuyor. Dolayısıyla karışımı, bu baharatları biraraya getirerek evde de hazırlamak mümkün. Tandoori chicken yapılırken Tandoori masala dışında zencefil ve sarmısak ezmesi karışımından da kullanılıyor. Ablam onu da paket olarak hazır getirmiş fakat zencefili rendelemek ve sarmısağı ezip ikisini birbirine karıştırmak suretiyle bu karışım da evde elde edilebilir. Bu yemeğin yapılışında aslında 24 saat marinasyon öneriliyor fakat benim o kadar vaktim olmadığından ve acil akşam yemeği hazırlamam gerektiğinden 40 dakikalık marinasyon ile idare etmek durumunda kaldım.

Yapılışına gelince 1 kg kadar tavuğu (ben kalça kuşbaşı kullandım, but ta kullanılabilir) tuz ve lime ile güzelce karıştırıyoruz. Daha sonra içerisine 3 çay kaşığı sarmısak-zencefil ezmesi karışımı; 4 çay kaşığı tandoori masala ve 4 çorba kaşığı da yoğurt ekliyoruz. Belirttiğim gibi mümkün olduğu kadar uzun marine edilmesi tavuğun baharatla daha iyi özleşmesini sağlıyor. Daha sonra fırının ızgara modunda tavuklar kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyetle yiyoruz :)

14 yorum:

Narince dedi ki...

Tandoor fırınını bulamasak da mangalda odun ateşinde de lezzetli olur. (Şu yemek bilmeyen İngilizler her yerde fellik fellik Hint yemekleri arıyorlar ya, gülüyorum hallerine.) Biz sarımsak,soğan, kimyon, köri ve yakın baharatlarla hazırlayıp pişiriyoruz. Tüm budu bazen kuşbaşı doğruyor, bazen de tüm haliyle pişiriyoruz. Sulu ve yumuşak oluyor. Ama şimdi senin sözünü ettiğin diğer baharatları da katıp öyle yapayım.

Unknown dedi ki...

Canım bilmediğimiz ne kadar ilginç baharatlar var.Ellerine sağlık pilavın ve tavuğun harika.
Mutlu hafta sonları öpüyorum.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ah bende senin bu yaptıklarına baayılıyorum ..
enginarın adı bile yetiyor bana .
nasılda güzelllllll ..

evcilik dedi ki...

Nefis bir görüntü,biraz önce yemek yediğim halde ağzımı sulandıran bir manzara olduğunu itiraf edeyim..Hele baharatlı kokular burnumun etrafında hissedebiliyorum...
ellerine sağlık,
sevgiler.

çeşnici Handan dedi ki...

Ebrucuğum, yine değişik ve güzel bir tarif olmuş.Ellerine sağlık canım.

Cafe Pepela dedi ki...

Merhaba.
Egzotik tatlara bayılırım.
Harika görünüyor..
Ellerinize sağlık..

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Ebrucuğum bir enginar sevre olarak bende enginarlı pilavı denedim.Gerçekten pilava çok yakışıyor.Ellerine sağlık.Sevgiler..

minimalist dedi ki...

Mimosa; tavuğu kesinlikle deneyeceğim; hazır evde de taze zencefil varken sraımsak marımsak yapayım bakayım hoş senin karışımın gibi olmaz ama iyi fikir verdi.

dokuzuncubulut dedi ki...

Baharat dediniz mi ben de akan sular durur. Ablanızın getirdiği karışımlar çok lezzetli olmalı, çok şanslısınız... Enginarlı pilav da çok lezzetli ve sağlıklı bir tarif olmuş... Hala taze enginar varken hemen deneyeceğim. Ellerinize sağlık.

pelince dedi ki...

İki değişik lezzet bir arada,harika gözüküyor... Karışımlar değişik baharatlar benimde çok hoşuma gidiyor..
Afiyet olsun..

Sevgiler..

Damak Tadı dedi ki...

Çok nefis görünüyor Ebru'cuğum,ellerine sağlık..Öpüyorum kocaman..

Tümay Öztürk dedi ki...

Enginarlı pilav çok lezzetli duruyor. Kesinlikle ben de deneyeceğim. Ellerine sağlık canım. Sevgiler:)

ELIANE TAVEIRA dedi ki...

Ben diğer ülkelerden yeni gıdalar toplantı seviyorum. Blogunuz çok iyi. Durduğunuz için teşekkürler, ben seni takip ediyorum ...
Fala português, do you speak English...

Eliane

Mimosa Café dedi ki...

Dear Eliane'
Thanks so much for your comment. I'm so happy to hear that yolu like my blog. Yes I speak English and I can translate any recipe for you into English if you are interested, just let me know! Best.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...