15 Temmuz 2010 Perşembe

Muz Yaprağında Somon ve Yumurta

muz

Geçtiğimiz aylarda Almanya'dan bir okuyucum Sevgili Işıl Hanım bana çok güzel bir mail atmıştı. Blogumu gezerken Uzak Doğu yemeklerine ve Thai mutfağına olan ilgim dikkatini çekmiş ve sağolsun Almanya'da yaşayan Tayland'lı bir arkadaşının kendileri için hazırladıkları yemekleri fotoğraflarıyla beraber benimle paylaşmıştı. Hepsi birbirinden şık ve leziz yemeklerdi. Özellikle muz yaprağında buharda pişen balık ve yumurtayı mutlaka denemek üzere aklıma yazmıştım. Mersin'de yazlığımızın bahçesinde bulunan muz ağaçlarının yapraklarından istifade ederek bu güzel tarifi uygulamaya koyuldum.

Asya ve özellikle Çin mutfağında muz yaprağı tatlılardan balığa ve hatta pirince kadar pek çok yemeğin pişirilmesinde kullanılıyor. Hem görsel olarak hem de pişirme esnasında yemeğe kattığı rayiha ile yapılan yemeğin ruhunu besliyor.

Sevgili Işıl Hanım'ın Tayland'lı arkadaşının muz yaprağından yapmış olduğu kase şeklindeki tabağın oldukça profesyonel bir elden çıktığını düşünüyorum çünkü ben ne kadar uğraştıysam da muz yaprağını o kase formatına sokamadım ama onun yerine sevimli bir tekne yaptım :) Bu arada Uzak Doğulular el becerilerinde çok yetkinler. Yaptıkları hediye paketleri bile hayranlık uyandıran ayrı bir incelikte ayrı bir zerafette.

Gelelim yemeğimizin tarifine. Yemeğimiz çok pratik, oldukça besleyici, pişirme usulü açısından buharda pişmesi ve hiç yağsız olması sebebiyle oldukça sağlıklı ve de lezzetli bir yemek. Bir muz yaprağı, 150-200 gr somon, 2 adet yumurta, 1 adet taze soğan, biraz tuz ve karabiber ile tarifimiz hazırlanabiliyor. Pişirmek içinse buharlı bir pişirici kullanıyoruz.

En uğraştırıcı kısmı muz yaprağına şekil verilmesi ama çok keyifli bir uğraş olduğunu belirtmek isterim. Buharlı pişiriciyi hazırladıktan sonra şekil verdiğimiz muz yaprağını içerisine dik duracak şekilde yerleştiriyoruz. Tuz ve karabiberle çırptığımız yumurtayı yaprağın içine döküyoruz ve üzerine küpler şeklinde doğradığımız balıklarımızı ilave edip tencerenin kapağını kapatıyoruz. Yaklaşık 10-15 dakika içerisinde hızlı bir şekilde pişiveriyor. Servisten önce üzerine taze çekilmiş kara biber ile doğranmış taze soğan ilave ediyoruz. Fazla soğutmadan afiyetle yiyoruz. Muz yaprağı yemeğe çok hoş bir aroma veriyor. Fırsatınız olursa mutlaka deneminizi tavsiye ederim.

17 yorum:

isil dedi ki...

Merhaba, bu inanilmaz lezzeti denediyip pisman olmadinigizi görmek beni cok sevindirdi. Muz yapragi ise ayrica pek sevimli duruyor. :) Ellerinize saglik!!
Almanya dan sevgiler...

YeMeK vAkTi dedi ki...

mmmmmmmmmm ellerinize sağlık.Şu somonu bir tülü sevemedim.Belki böyle değişik tarifler bana bu çok besleyici balığı sevdirebilir:)

Tümay dedi ki...

Süper duruyor! Kesinlikle denemek isterdim. Muzun aromasını çok merak ettim! Ellerine sağlık gerçekten tek kelime ile harika! Ellerine sağlık canım:)

Damak Tadı dedi ki...

Tek kelimeyle harika görünüyor Ebru'cuğum..Sen Mersin'de muz yapraklarının cennetine düşmüşsün,yaparsın elbet..Bizimde incir yaprağımız var onda yaparız canım..))Ellerine sağlık canım çok değişik ve farklı bir lezzet olmuş..Çok öptüm..)

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

çok değişik ve ilginç olmus muz yapragını denemek lazım ama bulma sansımızda cok zor.tekne süper :)içindekılerde mutlaka harıka lezzettedır.ellerıne sağlık canım sevgiler

beste dedi ki...

somon yumurta ikilisi bana ingiliz arkadasimi hatirlatiyor her gidiste mutlaka bloddy marry yanina:) muz yaprakli bir suru tarifim var ama mersin'e bir yolculuk lazim yoksa yaprak zor :)

Sevil Şahin dedi ki...

ebrucum evet uğraştırmış seni ama değmiş sahane olmuş ellerine sağlık canım
afiyet bal olsun..

Selen dedi ki...

Muz yaprağında muffin bile yapıyorlar, çok da güzel oluyor. Gerçi bildiğimiz muffinden farklı oluyor, mayalı hafif bir hamurdan yapıyorlar, tarifini bulursam paylaşırım sizinle.

Unknown dedi ki...

Hiç denemediğim bir lezzet. güzel görünüyor ellerinize sağlık.

minimalist dedi ki...

Sevgili Mimosa; denerim desem yalan olur ama senin bu merakın ve hiç üşenmeden ne yapıp edip bu tür tarifleri deneyip bizimle paylaşman ise çok hoş .. teşekkürler.

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Somon ve yumurta ikilisi cok enteresan:) Cok degisik bir tarif olmus. Ellerine saglik.

sarımutfak-hande dedi ki...

değişik ve şahane
ellerine sağlık

dokuzuncubulut dedi ki...

Değişik tarifleri denemeyi çok severim. Bunu da denemek isterim ama, muz yaprağını nereden bulacağım şimdi? Bu sorudan sonra da yine aynı şeyi yazacağım... "Mersine gitmek şart oldu":))) (40 defa söylersem olur değil mi?)
Ellerine sağlık Ebru, muz yaprağı bulur bulmaz denenecek, olmadı yerine alternatif aranacak:)
Sevgiler...

Zehra Gürgen dedi ki...

sunum çok şık. ağaçlardan yaprak toplama zamanı :)
elerine sağlık. ( muz değil ama böyle yağraklı çok ağaç var onlarla da olur değil mi)

Narince dedi ki...

benim de el becerim yoktur, senin yaprak yine şekil almış Ebru. İğne iplik de kullanmışsın sanki?

Mimosa Café dedi ki...

Neclacim zımba ile tutturdum valla :)

Zehracım muz yaprağı çok kullanılıyor bu tür işlerde, diğer yapraklardan hangileri kullanılabilir pek bilmiyorum. Ama deneyip görmek lazım.

Aslıcım yurt dışında marketlerde paketle satılıyormuş muz yaprağı. Bizim burada güneye gitmezesen malesef bulmak zor dediğin gibi. Bu durumda Mersin'e gitmek hakkaten şart :) Hem dalından mis gibi muz yeme keyfini de beraberinde yaşayabilirsin :)

Sevgili Selen, mayalı muffin tarifini paylaşırsan çok sevinirim :)

Bestecim muz yapraklarını bulup da tariflerini paylaşırsın umarım hakkaten merak ettim.

Benhurum dedi ki...

Ebrucum bu ne kadar şahane bir sunum:) ellerine sağlık lezzet de muhteşemdir eminim, valla nişanlın çok şanşlı:) öptüm seni kocaman...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...