28 Eylül 2010 Salı

Koh Samui...

Tayland bir adalar ülkesi... Hem doğuda Hint Okyanusu'na açılan Andaman Denizi'nde, hem de batıda yer alan ve Güney Çin Denizi'ne açılan Tayland Körfezi'nde, özellikle dalış meraklıları için dünya sıralamalarında önde gelen muhteşem güzellikte adalar mevcut...

Thailand_map
Doğu ve Batı adalarının konumu

Bangkok'tan sonraki ilk durağımız Batı'da Tayland Körfezi'nde yer alan, yaklaşık 2300 km karelik alanı ve 50.000 kişilik nüfusu ile Tayland'ın 3 . büyük, körfezin ise en büyük adası olan Koh Samui idi. Körfezde yer alan en bilindik 3 ada büyükten küçüğe ve güneyden kuzeye doğru Koh Samui, Koh Phangan ve Koh Tao adaları... Bölgede yer alan pek çok diğer adacığı, ulusal park niteliği taşıyan, özel koruma altına alınmış 42 adadan oluşan Ang Thong National Marine Park ve su altındaki mercanları, rengarenk tropikal balıkları, bembeyaz pudra gibi bir kumdan oluşan muhteşem plajıyla bir cenneti andıran Koh Nangyuan'ı da mutlaka belirtmek lazım. Bütün bu adalar ve adacıklar "İyi İnsanlar Kenti" anlamına gelen ve Tayland'ın güneyinde yer alan bir kıyı şehri olan Suratthani'ye bağlı...

Adalara ulaşım birkaç yoldan sağlanabiliyor. Biz Bangkok'tan Suratthani'ye uçakla gidip, hava alanından otobüsle Don Sak Pier'e gittik. Don Sak Pier'den ise adalara giden High Speed Lomprayah katamaranına bindik.

bbview3
Koh Samui'de gün batımında bir görüntü

KOH kelimesi Thai dilinde ada demek, bu kelime adanın isminin önüne getirilerek kullanılıyor. Örneğin, Koh Samui denildiğinde bu, Samui Adası anlamına geliyor. Bütün seyahatimizin önceden ayarlanmış tek konaklaması Koh Samui'dekiydi. Türkiye'den gitmeden önce blog üzerinden orada yaşayan bir Hollandalı dalgıçla tanışmıştım. Samui Adası'nda nerede kalmamızı önereceğine dair fikrini sormuştum. Bana Choengmon Beach'in adanın en sakin ve huzurlu plajlarından birisi olduğunu söylemiş ve burada plajla aynı isimde kurulu bulunan resortta kalmamızı önermişti. Ben de biraz internette araştırdıktan sonra bu öneriyi dinleyip burada yer ayırttım...

choengmon1
Koh Samui Choengmon Plajı'ndan bir görüntü

DSC_0467
Choengmon'da bir resort

msj2

msj1
Plajda masaj keyfi

Deng
Deng: plajda tanıştığım bir masöz, kendine ait sakin ufak huzurlu bir yeri var

Deng Karpuz
Plajda yürürken hava inanılmaz sıcaktı, güneşin altında adeta kavruldum,
Deng ise bana ilaç gibi gelen soğuk bir dilim karpuz ikram etti :)

deng'splace

palm trees
Plajdaki hindistancevizi ağaçları

Choengmon palmiye ağaçlarıyla donatılmış, mavi berrak bir denize sahip güzel bir plaj gerçekten ama kaldığımız resorttan o kadar da memnun kaldığımızı söyleyemeyeceğim. Memnuniyetsizliğimizin sebeplerine burada şu an detaylı girmeyeyim... Yine de tüm seyahat boyunca yediğimiz en mükemmel yemekleri Samui'de kaldığımız bu resortun restoranında yediğimizi de belirtmeliyim. Özellikle deniz mahsullerinin tüm adalar genelindeki sınırsız çeşitliliği, tazeliği, lezzeti ve fiyatların uygunluğu bizi inanılmaz keyiflendirdi. Burada kaldığımız 3 gece boyunca akşam yemeklerinde deniz kıyısındaki masamızı her çeşit deniz mahsulüyle donattık. Bizim mercana benzettiğimiz ama sözlükteki karşılığı kırlangıç balığı olan Red Snapper adlı balığı hayatımda yediğim en lezzetli balık ilan ettim.

redsnapper
Izgara Red Snapper ve jumbo karidesler

kalamar
Önde kızarmış kalamarlar, arkada ise yine Red Snapper

Kalamarla birlikte 2 çeşit sos servis ediyorlardı. Bunlardan birisi bizim de kalamarla beraber yemeye alışkın olduğumuz türden mayonez içerikli beyaz bir sos diğeri ise bol sarmısak, lime suyu, balık sosu denilen tuzluca bir sos ile çili biber karışımından oluşan nefis lezzetli bir sostu...

Orada yediğim en çok hoşuma giden yemeklerden birisi de yengeç ve karidesli noodle çorbası idi. Hem servis şekli hem de lezzeti harikaydı. Çözümleyebildiğim kadarıyla kişniş, limon otu, lime, taze soğan, soğan kuruları ve soya ile lezzetlendirilmiş bu noodle çorbasını bir süre hayranlıkla seyrettikten sonra afiyetle yedim bitirdim.

noodle2


Ben yengeçli karidesli noodle çorbamı yerken Bora (eşim) da Tayland usulü deniz mahsullü bir makarna sipariş etti. İçerisinde karides, kalamar, ince yeşil fasulye, yeşil yapraklı bizde bulunmayan oralarda sık kullanılan ıspanak benzeri bir sebze, çili biberler, karnabahar ve tanımlayamadığım karnabahar benzeri başka bir sebzenin de bulunduğu; soya ve tahminen istiridye sosu ile wokta pişirilmiş enfes bir makarna geldi.

Thai pasta


Samui fazla büyük olduğundan mı yoksa fazla keşfedilmiş ve turistikleşmiş olduğundan mı bilemiyorum ama tropikal adaya dair beklentilerimin biraz altında kaldı. Cennet Adası olarak da bilinen bu adaya ilgi her geçen yıl artmakta ve sanırım Türkiye'den de bu adaya turlar gitmeye başlamış. Bu bölgeye gitmeyi düşünenlere Koh Samui'de 1 ya da en fazla 2 gün geçirmelerini, diğer adalara daha fazla vakit ayırmalarını öneririm. Bizim için esas cennet sonraki yazılarımda anlatacağım, Koh Samui'nin kuzeyinde, Samui adasına 1,5 saatlik mesafede yer alan, el değmemiş ada duygusunu derinlemesine yaşatan Koh Phangan adasıydı...

Koh Samui'den aklımda kalan en etkileyici görüntülerden biri plajda közlenmiş mısır ve tropikal meyveler satan satıcılardı. Sırtında dükkanlarıyla plajda gezen bu satıcıların pişirdiği mısırlar turistler tarafından oldukça ilgi görüyordu. Közlendikten sonra tereyağı ve tuza bulanan mısırlar alışık olduğumuz közlenmiş mısırlardan biraz daha kalorili ama gerçekten lezzetliydi.

DSC_0471

DSC_0472
Birbirinden lezzetli tropikal meyveler

DSC_0473

Motosiklete binmek Samui Adası'nda ve civardaki diğer adalarda adeta bir gelenek haline gelmiş. Yerlisinde yabancısına, çocuğundan yaşlısına herkes ulaşımını scooter tarzı motosikletlerle sağlıyor. Bunun yanında taksi denilen ama daha çok minibüs mantığı ile çalışan arkası koltuklu pikaplar da adanın ulaşımında önemli bir yer teşkil ediyor.

motor1

motor2
Ben poz vermeye çalışırken önümden geçen motorsikletli aile sayesinde
Samui'de unutulmaz bir karenin parçası oldum...

Koh Samui'de görülecek en önemli ve en güzel yerlerden birisi 12 metre uzunluğundaki, altın kaplamalı Big Buddha heykelinin yer aldığı Big Buddha Temple yada orjinal ismiyle Wat Phra Yai denilen tapınak. Adanın sembollerinden biri haline gelen bu ihtişamlı heykeli adanın farklı noktalarından, kilometrelerce öteden ve hatta havadan görmek mümkün. Heykele çıkan merdivenlerin kenarlarındaki ejderha figürleri de oldukça etkileyici. İbadet etmeye gelen Taylandlı Budistler, Buddha'ya çiçekler ve meyveler sunup tütsüler yakıyorlar...

big buda

big buda5

big buda4

big buda6
İbadet esnasında Buddha'ya sunulan çiçekler

big buda7

big buda8
Tapınakta yer alan bir başka ibadet köşesi ve Buddha'nın farklı formları

Bir sonraki yazıda Koh Samui'den diğer adalara yaptığımız günübirlik şnorkel turunu ve çizgi filmlerden fırlamış rengarenk balıkları anlatacağım.

30 yorum:

Ege dedi ki...

Gezi yazısı okumaya bayılıyorum, hiç gitmediğim ama merak ettiğim yerlerle ilgili bu yazıyı da soluksuz okudum, devamını merakla bekliyorum.

Ege dedi ki...

Gezi yazısı okumaya bayılıyorum, hiç gitmediğim ama merak ettiğim yerlerle ilgili bu yazıyı da soluksuz okudum, devamını merakla bekliyorum.

Momo dedi ki...

you have a great time !

Mimosa Café dedi ki...

çok sağol sevgili Ege. yazım sana bu kadar keyif verdiyse ne mutlu bana :) devamı yakında. çok sevgiler.

Narince dedi ki...

Ben renkli balıkları bekliyorum merakla, hoşgeldin Ebru.

beste dedi ki...

bayiliyorum uzakdoguya tay yemegi dedin orada nefesim kesildi zaten. Bayildim motorsikletli aile ve senin fotografina ne guzel bir balayi bizede gorsel ziyafete cikti arada:)

Damak Tadı dedi ki...

Harika yerler Ebru'cuğum..Her seferinde yeni yerleri keşfedip bizlerle paylaşmana bayılıyorum..Seneye artık o tarafa bir tur planlarsın bizlere..Asya senden sorulacak biliyorsun..)

Balıklara bayıldım adeta..))

Öpüyorum çok..

Tümay Öztürk dedi ki...

O kadar güzel anlatmış ve fotoğraflamışsın ki gitmil kadar oldum. Çok değişik ve çok güzel gerçekten:) Devamını bekliyoruz. Fırlayan rengarenk balıkları merak ettim:)

Ballı Cimcime dedi ki...

Ne kadar renkli güzel bir seyahat olmuş, doğası, denizi, balıkları nefis gözüküyor. Tayland'a ben de gitmeyi istiyorum, umarım bir gün kısmet olur. Harika fotoğraflar için teşekkürler, sevgilerimle.

Benhurum dedi ki...

Ebrucum canım ne kadar güzel gezmiş ve ne kadarda güzel anlatmışsın bir tanem, bende resimlere bakıp yanında seyrüsefer yaptım adeta:) fotoğraflar harika, özellikle motosikletli aile ve sen harika bir kare çıkmış ortaya istesen böylesi olmazdı kesinlikle:) Red Snapper, kalamarlar ve karideslere bayıldım zira en sevdiğim balık türleridir:) Ayrıca Noodle çorbası mükemmel görünüyor keşke bende tadına bakabilseydim:D

Ne kadar harika bir seyahat olmuş canım öncelikle senin adına sonra da kendi adımıza çok memnun oldum çünkü sen yaşadın şimdi de bizlere yaşatıyorsun:)) Ellerine ve tatlı diline sağlık canım öptüm kocaman...

Ayrıca yeni yazı dizilerini arkası yarın misali bekliyorum, öncelikle de rengarenk balıkları;)

asli-ı dedi ki...

Ebrucum, ne güzel yerler böyle. Hepsi birbirinden güzel cennet gibi yerler. Şu anda deniz kıyısında tatildeyim ama, yine de oralarda olmak istedim. Devamını sabırsızlıkla bekliyorum. Sevgiler...

kitchen flavours dedi ki...

Hi, just stop by to say thank you for visiting my blog. I can see that you enjoy your holiday in Thailand! Hope to see you often. Will be back reading your other posts. Have a nice day!

minimalist dedi ki...

fotoları ne kadar güzel çekmişsin... Motorsikletli aile görüntü olarak bizim motorsikletli ailelere benziyor :))) Bir de o makarna hımmmm zaten karnım aç harika görünüyor...

çeşnici Handan dedi ki...

Ebrucuğum, Tayland'a gittiğimde ben de gitmiştim şimdi yazılarını okuyunca tekrar o günleri hatırladım. Fotoğrafların ve anlatımın çok güzel harika anlatmışsın. Devamını bekliyorum. Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Ebrucuğum maşallah,bu ne gezme aşkıdır bu böyle :) Ve ne güzel bir gezi postu..Resimler anlatım hepsi de harika..Ben bu postunu kaçırmışım,iyi ki bloguma geldin de haberdar oldum postundan :)

Senin de içrisinde olduğun kare çok hoş olmuş..Ayrı bir güzellik katmışsın resme :) bence ödüllük bir resim..Cidden abartmıyorum,öyle anlar her zaman yakanamazm..Çok doğal bir resim olmuş..
Altın heykel ayrı bir olay zaten..Görmek isterdim açıkçası..
Makarne ve karidesler hakikaten muhteşem gözüküyolar..
Allah sağlık versin de uzun uzun yıllar gezin inşallah..
Sonra da bizimle paylaş tabi :)
Tekrar mutluluklar diliyorum canım..Hayatın güzelliklerle dolu olsun inşallah..sevgilerr

kitchen flavours dedi ki...

Hi, it's me again. Just to let you know that I have an award for you. We may be new to each other, but I think that you have a lovely blog, lots of interesting reads. Please do drop by to pick it up when you have time. Have a nice day.

YeMeK vAkTi dedi ki...

O balıkları görünce krnım nasıl acıktı anlatamam:))

Görüntüler muhteşemm

TATESAL dedi ki...

Gerçekten süper kareler...Bende görmüş oldum canım teşekkür ederim ne güzel anlatmış ve fotolamışsın...Bu arada makarnalar da harika görünüyor....sevgiler...

Lavanta Bahçesi dedi ki...

Bahsettiğin ve resmettiğin kalamara çok benzer bir kalamar yemiştik Bali'de ve gayet güzeldi :)

fimere dedi ki...

de jolies photos et un menu parfait
bonne soirée

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

SÜPER KARELER..BAYILDIM..
SEVGİLER

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Canım ne güzel anlatmışsın...
Fotolar harika
Orada olmak vardı
Neşeniz ve mutluluğunuz daim olsun
Çok öptüm seni

Syhn dedi ki...

ne güzel görüntüler.
merak uyandırıyor.

made in funda dedi ki...

ne güzel bir yazı hazırlamışsın...tebrik ederim.resimler de harika..bu arada ben de mersinliyim zaten.yani hemşeriyiz.yanda profilimde yazıyor.sevgiler...

yemekbiraşk dedi ki...

süper süper her bir kare süper insanın kanı kaynıyor doğal olarak :)
sevgiler..

pelince dedi ki...

Yazdıklarını yine keyifle okudum,yemekler çok ilginç.. Balıkların tipleri bile farklı;) bende olsa makarna kesin tercih ederdim.. balıklı sunumlar ise harika..
közde mısıra bayıldım,buraları hatırlattı bana ;)
Her kare çok özel ve güzel...

Kocaman Sevgiler..

Sevil Şahin dedi ki...

ebrucum bu ne güzel bir yer bayıldım bayıldım
ah keşke bende gidebilsem :(((

Adsız dedi ki...

Çok güzel pozlar yakalamışsınız, Phi phi , ve Pattaya;'da görülmeye değer diyor kızım. Oralara gidecekmisiniz?

A. dedi ki...

Hemen hemen benzer yerlere hatta bazen aynı yerlere ve noktalara ayak basmışız.Çok güzel bir duydu :) Biz Bangkok'tan başladık,biraz Minburee 'de kaldıktan sonra Pattaya taraflarından phi phi ye geçmiştik.Bloğumda aslında çooooooook daha fazla fotoğraf vardı .Ama 3-5 ay önce bloğun kapasitesi doldu ve bende yeni blog acmamak için tüm eski pozlarımının cogunu silmek zorunda kaldım .

Adsız dedi ki...

Yazar cok tesekkurler...

Selamlar Burcu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...