13 Ekim 2010 Çarşamba

Koh Phangan / Bölüm 1

DSC_0005

Koh Samui'den sonraki konaklamalı durağımız Koh Phangan'dı. Koh Phangan, bakir ve zengin doğasının yanı sıra partileriyle de dünyaca ünlü bir ada. Bu adaya, her dolunayda Haad Rin denilen plajda yapılan full moon (dolunay) partiye katılmak üzere 30 bine yakın kişinin geldiği söyleniyor! Adaya ilk gidişimizi ne yazık ki dolunaya denk getiremedik fakat dolunay partilerinin dışında half moon ve black moon partilerin de ayın farklı günlerinde adada gerçekleştiğini duyunca içimizdeki dans etme motivasyonu önüne geçilemez bir hal aldı :) Bizim adaya vardığımız gün half moon partiye denk geldi. Ormanın içinde özel oluşturulmuş ve UV teknolojiyle ışıklandırılmış bir mekanda gerçekleştirilen bu parti de diğer partiler gibi sabaha kadar devam ediyor. Müzikler çok kaliteliydi, bir sürü farklı ülkeden yüzlerce insan, vücütlarında partiye özel karanlıkta parlayan boyalarla yapılmış dövmelerle, muhteşem ateş şovlar eşliğinde dans ediyordu. Biz de aralarına karıştık elbette. Bu arada full moon partiye gitmek içimizde o kadar kaldı ki tüm seyahatin sonunda üşenmeden ülkenin batısından doğusuna yaklaşık 12 saatlik bir yolculuk daha yaparak tekrar Koh Phangan'a döndük ve full moon party'ye katıldık :) Fakat nihayetinde half moon party'den daha fazla keyif aldığımıza karar verdik, oralara kadar gidip full moon party'yi de tecrübe etmiş olmaktan ayrı bir mutluluk duyduk elbette...

Resim 1

Adaya ilk vardığımız günün üzerimdeki etkisini Asya'dan bildiriyorum yazımda hızlıca ifade etmeye çalışmıştım. Gerçekten bir cennete ayak basmış olma duygusunu Koh Phangan'da derinlemesine yaşadım. Kaldığımız yeri adaya ayak bastıktan sonra ilk iş olarak gittiğimiz bir internet cafe'de yaptığımız araştırma neticesinde kararlaştırdık. Avusturalyalı Martin ile Taylandlı eşi Noy tarafından işletilen Phangan Rainbow bungalovları tam aradığımız yere benziyordu. Bir taksiye binip doğrudan buraya gittik ve gittiğimiz andan itibaren mekana tam anlamıyla vurulduk. Denizin yanı başında muhteşem huzurlu bir plajda, palmiyeler, yemyeşil ve capcanlı, tropikal bitkilerle dolup taşan bir bahçenin içerisine yapılmış bungalovları ve her bir köşesine yerleştirilmiş hamakları ile burası kesinlikle aradığımız yerdi. Bu tesis 22 senelik olmasına rağmen bungalovların hem içi hem dışı yepyeni, tertemiz ve çok bakımlı görünüyordu. Bu harika bungalovda kalmak için gecelik Türk parası karşılığı sadece 40 TL ödeyeceğimizi öğrendiğimizde ise ayrı bir şaşkınlık yaşayıp sevindik tabi!

DSC_0304
Yağmurdan sonra bulunduğumuz mekandan bir görüntü

DSC_0335

DSC_0334

DSC_0317
Yıllar önce bu bitkiyi Londra'da bir botanik bahçesinde görmüştüm
Bu bitkiyi kendi özgün doğasında görmek ise harikaydı

DSC_0321
Tayland'ın en karakteristik çiçeklerinden birisi Frangipani (Plumeria) çiçeği
Egzotik kokular saçan bu çiçek bir ağaçta yetişiyor ve Tayland'ın hemen
her yerinde bu ağaçlar karşınıza çıkıyor - Yağmurdan sonra ise
üzerindeki damlalar ve mis kokusu ile bu çiçekler etrafına
bambaşka bir huzur saçıyor...

DSC_0331
ve tabii orkideler...
Tayland'ın bir başka karakteristiği de orkide çiçekleri...

Kaldığımız yerin mutfağı buranın sahipleri olan Noy ve Martin tarafından işletiliyordu. Noy gerçekten başarılı bir aşçıydı ve kendi menülerinde yer alan yemeklerin yapımını, burada yer alan mutfaklarında isteyen konuklara öğretiyordu. Tabii hemen bu cazip teklife atladığımı tahmin edersiniz :) Benim gibi Uzak Doğu mutfağını yemekten ve denemekten süper keyif duyan birisi için bu teklif adeta bir hediye oldu. Hem Bora'nın hem benim Tayland mutfağından en çok sevdiğimiz yemeklerden olan kajulu tavuk ve kajulu tavuklu pilavı Noy bana kendi mutfağında uygulamalı olarak öğretti. Hem teknik hem estetik açısından benim için eşi bulunmaz bir eğitim oldu. İstanbul'a geldikten sonra misafirlerimize bu yemeği yaptım herkes bayıldı. İşte kajulu tavuk (fried chicken with cashew nuts) ve tarifi:

DSC_0175

1 porsiyon için:

1 tavuk göğsü
bir miktar soya yağı
2 yemek kaşığı ham kaju fıstığı
4-5 adet kuru çili biber
1 yemek kaşığı soya sosu
1 çimdik tuz
istenildiği kadar karabiber
1 yemek kaşığı istiridye sosu
1 diş sarmısak
1 küçük kuru soğan
birkaç dal taze soğan
5-6 sap fasulye börülce
1 havuç
bir kaç adet bebek mısır koçanı

Yapılışı:

Kajular yağda biraz kavrulur bir kenara alınır. Çili biberler yağda çevrilir bir kenara alınır. 1 diş sarmısak ezilerek parçalara bölünmüş tavukla beraber yağda çevrilir. Üzerine soya sosu, toz şeker, istiridye sosu, tuz ve karabiber eklenerek çevrilmeye devam edilir. Ayrılan biberler ve fıstıklar da eklendikten sonra sırasıyla kuru soğan, havuç, fasulye börülce, mısır ve taze soğan ilave edilerek yüksek ateşte çevrilmeye devam edilir. Hemen servis edilir. Pişirme işleminde wok kullanılması önerilir.


21 yorum:

YeMeK vAkTi dedi ki...

Bütün güzel resimleri geçtimde en alttaki tabakta kaldım....

keşke yanımda olsa şuan demek faydasızzz bilirim:) ellerine sağlık

Damak Tadı dedi ki...

Sen şimdiden gelecek sene için Tayland'a tur rehberi olacağını duyur lütfen.Bu güzellikleri yıllarca oraya giden tur operatörleri bile bilmiyorlar..Hiç değilse seninle gidip, içimize sindire sindire gezip tozarız..

Lütfen ne zaman tur düzenleyeceğini ve ücretleri belirlediğinde bizleri haberdar et..


Öpüyorum..


Not:Bu güzellikler seninle güzel Ebru'cuğum..))

Saglıklımutfak dedi ki...

Bende bu kız nerelerde diye soruyordum kendime . Hala Asya' dasın belli. Eline sağlık gerçekten süper gözüküyor:)

mintinin dünyası dedi ki...

ne özgün bir blog böyle çok beğendim sevgili mimosa.ayrıca güzel ziyaretin için de teşekkür edeyim istedim.kajulu tavuğu denemek istiyorum bende.göz alıcı duruyor...

evatolyesi dedi ki...

Ne güzel fotoğraflar bunlar böyle özelliklede çiçek fotoğraflarına bayıldım
İyi tatiller
Sevgilerimle:)

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Ebrucuğum ben hamakta dinlenen resme takıldım bu aralar dinlenmeye kafamı boşaltmaya o kadar ihtiyacım var ki benim için de gez çok öpüyorum keyfiniz hep daim olsun sevgiler..

çeşnici Handan dedi ki...

Gezdiğin yerler hakkında verdiğin bilgiler oralara gitmek isteyenler için çok faydalı fotoğraflar da çok hoş ama sayfanın sonunda kajulu tavuğu görünce kalakaldım. Harika bir şey olmuş benim gibi Uzakdoğu mutfağı seven biri olarak çok beğendim.İlk fırsatta deneyeceğim. Ellerine sağlık

yemekaski.com seçil dedi ki...

resimler ne kadar güzel.. kendimden geçtim vallahi :)

Tümay Öztürk dedi ki...

Hamağa takıldım:) harika. bu gezi notlarını ve fotoğraflarını toplayıp bir kitap yapabilirsin ve de çok faydalı da olur bence.çok gğzel yazıyorsun çünkü. okumak hiç sıkmıyor ve keyifli:)

Adsız dedi ki...

Frangipani :) Birde bizdeki iri siyah üzümü andıran bir bitkileri var değişik görüntüsü var hatta. Ağaç içinden ağaç çıkıyormuş gibi olan. O da çok ilgimi çekmişti Mimosa abla.Resimler çok güzel,ee ama hani Laos anın? Nasıl kapıdan döndürdüler nasıl gelişti olay ? Vietnam gibi ülkelerde bize bunları yapıyor ya ne denir..Susalım biz,alışığız zaten.

Ashley

beste dedi ki...

Cennet gibi duru dinlendiri resimler ve pur huzur oh be dedim tay yemeklerine zaten bayilirim. ucuzlugu inanilmaz daha kesfedecek cok yer var minik dunyamizda:)

Narince dedi ki...

O hamağa ben de uzanıversem? Öyle yorgunum ki.

umudunmaceraları dedi ki...

görüntüler harika orada olmak isterdim.Fotoğraflara bakmak dahi insanı dinlendiriyor

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

O hamakta olmayı nasıl isterdim:))))
Çok ihtiyacım var.
Tayland ve civarı insanı hem dinlendiriyor ve hemde huzur veriyor.
Fotolar nafis nefis canım
İlgiyle takip ediyorum seni
Çok öptüm canım
sevgiler

minimalist dedi ki...

katıldığınız partinin fotolarını da keşke koysaydın Mimosacım; çok merak ettim (yaaa tatmin olmaz bir okuyucu) neyse hamak fotona bayıldım; ve gerçekten anlattığın yerlerde çok çok olmak istedim.

Unknown dedi ki...

Tarifteki kajulu tavugu hem de tarifi verenin bire bir ellerinden yeme sansina erismis bir kisi olarak, bu yemegin en az fotografta gorundugu kadar GUZEL ve cok da LEZZETLI oldugunu soyleyebilirim!! Tabii oldukca da hafif. Ben de evde bir an once yapmaliyim. Wok var, sebzeler var, her sey var ama sadece istiridye sosu eksik, cocuklari dusunerek, kendi damak tadimdan biraz feragat edip, biberi daha az koyabilirim. Gereginden fazla pisirilmediginden, sebzeler hem lezzetli hem de vitaminlerini koruduklari icin saglikli. Senin de ellerine saglik arkadasim.

Egeden Tarifler dedi ki...

Fotoğraflar harika, ben de çoğu arkadaşım gibi 2. fotoya takıldım, bu cennet gibi yerde hamakta huzurla uzanıp kafa dinlemek :) Eline sağlık, yazıların da fotoğraflar kadar keyifli...

evcilik dedi ki...

bu resimler harika,tam bir tatil cennetiymiş oralar birde
hani şu kırmızı bitki varya onun üremesinin sadece bir kuş türü aracılığıyla olduğunu duymuştum hemde nesli tükenmekte olan hayvanlar arasındaymış..
galiba sen büyük bir olaya şahit olmuşsun,
bende çok görmek istiyom oraları..
e inşaallah bigün oda olur...
güzel,sağlıklı günler diliyorum canım,sevgiler..
İjlal.

kitchen flavours dedi ki...

Beautiful photos! It really is a paradise island, I can see why this is such a popular holiday destination!

dokuzuncubulut dedi ki...

Hamak keyfine bayıldımmm.
Fotoğrafların hepsi birbirinden güzel Ebrucum. Sayende biz de gezmiş kadar olduk. Tarifi de denemek lazım, çok lezzetli görünüyor.
Sevgiler.

kalpkurabiye dedi ki...

fotoğraflar eşliğinde harika bir gezi yaptık sayenizde..
ne güzel anlar anılar biriktirdiniz kim bilir..
bir de yorumunuz için çok teşekkür ederim..
sevgiler..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...