19 Ekim 2010 Salı

Koh Phangan / Bölüm 2

DSC_0171

Koh Phangan'da tanıştığım Noy'dan öğrendiğim 2. yemek tarifi kajulu ve tavuklu pilavdı. Bu tür lezzetler hoşunuza gidiyorsa mutlaka deneyin derim..

1 porsiyon için:

1/2 tavuk göğsü
2 yemek kaşığı soya yağı
1 diş sarmısak
3-4 adet kuru çili biber
2 yemek kaşığı ham kaju fıstığı
1 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı balık sosu
1 yemek kaşığı istiridye sosu
1 çimdik tuz
biraz karabiber
1 orta boy kuru soğan
1 kase buharlanmış pirinç

Yapılışı:

Kajular yağda çevrilir, bir kenara alınır. Çili biberler yağda çevrilir, bir kenara alınır. Sarmısak ve tavuk yağa atılır, üzerine belirtilen soslar, tuz ve karabiber ilave edilerek yüksek ateşte pişirilir. Tavuklar pişmeye yakın soğan da büyük parçalar halinde doğranıp ilave edilir ve yüksek ateşte çevrilmeye devam edilir. Son olarak buharlanmış pirinç ile kenara ayrılmış olan çili ve kajular ilave edilerek tüm malzemelerin iyice birbirine karışması sağlanır. Sıcak olarak servis edilir.
Not: Pişirme işleminde wok kullanılması önerilir.

Koh Phangan'dayken yapılabilecek şeylerden birisi de fil çiftliklerine gitmek. Orada bulunduğumuz süre içerisinde 2 kere bu çiftliklere gidip, fillere muz yedirdik ve hatta onları sevdik. Bir file dokunmak harika bir duyguymuş. Bu akıllı ve duygu yüklü canlılarla vakit geçirmeye doyamadım. Hayvanları çok seviyorum!

DSC_0233

DSC_0198

DSC_0266

oradan ayrılırken bu filcik (kendisi 38 yaşındaymış bu arada) önce hortumu aracılığıyla benimle el sıkıştı ve sonra ben ona el sallayıp bay bay yapınca, yine hortumuyla bana aynı şekilde karşılık verdi!

Gittiğimiz fil çiftliklerinden birinde gördüğümüz, bir köpeğin pirelerini temizleyen maymun sahnesi ise çok komikti. Köpek halinden gayet memnun kendini maymunun ellerine teslim etmiş, maymun ise görevini büyük bir titizlikle yerine getiriyor...

DSC_0951


Koh Phangan'ın merkezi olan ve bir kasaba duygusu uyandıran Thong Sala'da akşamları kurulan yemek pazarı ayrı bir keyifti. Burada açılan standlarda çeşit çeşit pişmiş yemeklerin yanı sıra kendiniz orada seçerek pişirtebildiğiniz deniz ürünleri ve noodle ağırlıklı yemekler de mevcuttu. Uzak Doğu'da yemek çeşitleri söz konusu olduğunda, bu çeşitlerin bir sınırından veya adedinden söz etmek sanırım mümkün değil. Bazen bir gördüğünüz yemeği bir daha göremiyorsunuz, bazen de her gittiğiniz yerde mutlaka aynı türleri görebiliyorsunuz. Fakat ne olduğuna anlam veremediğiniz türden yemek çeşitleri de oldukça fazla. Bu durumda ne yediğinizi iyi seçmek önem taşıyor. Eğer yanlış tercihler yaparsanız ve yeni lezzetler denemekten vazgeçerseniz, Uzak Doğu'ya ilişkin kötü duygularla ve bir rahatsızlık hissiyle dönmeniz mümkün. Ancak doğru yemekleri bulursanız, büyük olasılıkla aklınızdan çıkmayacak hazlarla ve geri dönme arzusuyla eve döneceksiniz.

DSC_0145
çok çeşitli ve lezzetli deniz ürünlerinden seçip burada pişirtmek
yapılabilecek en güzel yemek tercihlerinden birisi

DSC_0147
seçtiğiniz yemek size özel olarak burada odun ateşinde, woklarda pişiriliyor
ortalığa nefis kokular yayılıyor...

DSC_0150
tavuklu, tofulu, sebzeli ve tanımlayamadığım bazı diğer noodle'lar
bu çeşitleri sokakta açıkta satılan yerlerden yemeyi pek tercih ve tavsiye etmiyorum
fakat restorandaki versiyonlarının tadına mutlaka bakmak lazım

DSC_0157
kesinlikle tavsiye etmediğim türden sokak yemekleri :)
domuz ve balık ağırlıklı, balıklısını başka bir yerde denemiştim,
kesinlikle bize göre bir lezzet değil

DSC_0148
meyveler ve taze hindistancevizleri, her daim, her yerde
en taze ve en güzel yiyecek alternatiflerini oluşturuyor


DSC_0042

Adanın içerisinde dolaşırken köy evi formatında bir evin bahçesinde bu şekilde dizilmiş olan hindistancevizlerini gördük. Bunların bir kısmının içi boşalmış gibi görünüyordu fakat bir kısmı da çok sağlamdı. Ben bunları güneşte kurusun da tavuklara yem olsun diye buraya koyduklarını düşündüm. Bora pek benimle hem fikir olmadı bu konuda ve içlerinden en güzelini kaptı :) Orada bulunan çiftçi olduğunu düşündüğümüz adamcağız bize gülen gözlerle baktı, ne düşündü bilemiyorum, tavuk yemi tezimin doğru olduğunu düşündürdü bana bu gülümseme aslında :) Bora aldığımız hindistancevizi karşılığında para vermek istediyse de adam kesinlikle kabul etmedi. Biz de aldık hindistancevizimizi, kuzeydeki plaja doğru yola koyulduk. Yalnız bu hindistancevizi hiç abartısız hayatımda yediğim en lezzetli hindistanceviziydi. O kadar etli ve suluyduki, çıkan lezzete inanamadım...

DSC_0044



DSC_1010

Bu plaj da diğer plajlar gibi adeta cennetten bir köşeydi. Çok sakin ve huzurlu olması ayrıca hoşumuza gitti. Etrafımızda insanlar olmasına rağmen neredeyse hiç ses yoktu. Kıyıya kadar ulaşan mercanlar ise suyun altında sergiledikleri görüntü ile gerçekten çok hoştu...

stonepattern

Plajdan dönerken karşımıza çıkan, 5 minik yavrunun ikisi olan bu sevimli ikili, bizi oyuna davet etti. Daha ayaklarının üzerinde zar zor dururken etrafımızda dönüp durmaları, ayaklarımızı yalamaları, kucağımıza aldığımızda hiç ses etmemeleri, biz giderken arkamızdan bir süre takip etmeleri bizi mest etti tabiki.

DSC_0977

Koh Phangan'dan sonraki planımız Tayland'a sınır komşusu olan, UNESCO dünya mirasları listesine girmiş bulunan Luang Prabang kentiyle ünlü Laos'a geçmekti. Gitmeden önce gerek Dış İşleri Bakanlığı'mızın sitesinden kontrol ederek gerekse geçen sene buraya giden arkadaşlarla konuşarak ve internetten de tekrar kontrol ederek Türkiye için bu ülkenin vize uygulamasının sınır kapasında para ödeyip vizeyi almak şeklinde olduğunu teyit etmiştik. Ancak yaptığımız 13 saatlik zorlu tren yolculuğundan sonra öğrendiklerimiz bizi tamamen şoka uğrattı. Sınır kapısında herkes pasaportunu gösterip, damgasını alıp diğer tarafa geçerken biz TÜRK OLMAMIZ gerekçesiyle, pek çok kişinin adını bile duymadığı Laos ülkesinin sınırından geri çevrildik. Ekim 2009'da yayınlanan bir karar ile maalesef 'yalnız ve güzel' Türkiye'miz; Pakistan, Zambiya, Zimbabwe, Suriye, Sudan vb ülkelerin yer aldığı yaklaşık 20 ülkelik bir liste kapsamına alınarak, ülkeye gelmeden önce konsolosluğa giderek ve vize başvurusu yaparak vize alması gereken ülkeler içerisine girmiş. Başvurunuz kontrol edildikten sonra eğer uygun görülmezse hiç vize alamama ihtimaliniz de var anladığım kadarıyla. Üstelik olayın en ironik kısmı, Türkiye'ye en yakın Laos Konsolosluğu'nun Fransa'da bulunması. Tayland'da Bangkok'ta yer alan konsolosluktan da başvuru yapılabiliyormuş elbette ancak bu durumda Laos'a gitmek isteyen birinin mutlaka Bangkok'tan geçmesi ve başvuru için de birkaç gün burada vakit geçirmesi bekleniyor anladığım kadarıyla. Büyük bir hayal kırıklığı, yorgunluk ve üzüntü karışımı duygular içerisinde ve sağanak yağmur altında kaldıktan sonra 1 saat mesafede bulunan hava alanına gidip uçakları kontrol etme kararı aldık. Bambaşka bir serüvene doğru yola çıktığımızın ise o an hiç farkında değildik. Laos kapısında yaşadığımız boynu bükük geri dönüş sayesinde bilmeden "cennet" kelimesinin dahi tanımlamaya yetmeyeceği Phi Phi adalarına doğru yola çıkmış olduk... Laos macerasından ise geriye sadece trende ve trenden sınır kapasına giderken bindiğimiz tuktuktan çekilen bu iki fotoğraf kaldı...

DSC_0381
trende uyandığımız sabah beni selamlamaya çalışan bu minik Laoslu kızın
sempatikliğini nasıl anlatabilirim bilemiyorum :)

DSC_0391
balıkçı bir teyze biz tuk tukla geçerken bizi selamladı

Bir sonraki yazı: Phi Phi adaları

24 yorum:

Bayram Kombesi dedi ki...

Ne kadar bol resimli ve anlatimli bir post olmus. Kjuyu cok severim ben, noodle da cok severim. Pilav biraz biryaniyi andiriyor. eminim tadi harikadir. Balikcinin teyze oldugunu soylemesen amca diye bakiyordum :)

Federica Simoni dedi ki...

fantastico questo post! e che piatto invitante! complimenti! baci!

Damak Tadı dedi ki...

Sana yazdığım yorum uçmuş yine canım..Böyle olunca üzülüyorum..)

Her bir postun bir öncekinden daha renkli,heyecanlı ve şahane oluyor..

Fotoğraflara bakıp yazdıklarını okuyunca,sanki ben de orada sizlerle gezmiş,dolanmış hissinden kendimi alamıyorum..)

Bu arada orada cafe açtığını neden paylaşmadın benimle?Böyle bir fikrinin olduğunu biliyordum ama bu kadar hızlı olacağını düşenemiyordum..Artık seneye oraya gitmek şart oldu (inşallah)..Hem sen de cafeyi kontrol edersin..


Gelelim pilava;bu pilavın bir benzerini yıllar önce Longısland'da bir Tayland'lı bayanın evinde tatmıştım..Çok hoşuma gitmişti,halen de tadı damağımdadır..


1 Kg çiğ kaju'yu nasıl kurtlandırdığımı düşündükçe üzülüyorum..Neler yapardık şimdi onlarla..))


Öpmeye geliyorum seni, az bekle canım..))

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Yakın zamanda Kore'de bulunduğumdan yemek kültürü hakkında ne demek istediğini çok iyi anlıyorum. Nötr durumda geldim,çok sevdiklerim de oldu, bir daha ağzıma sürmeyeceklerim de.
Geçen gün belgeselde file dokunan birini gördüm ve çok özendim. Nasıl bir duygu acaba ona dokunmak ?

beste dedi ki...

harika ya olsun laos olmasin ne gam yeni bir kapi acilip orayi kesfetmissiniz keyif kacirmaya hic degmez, cok hos bir tatil umarim daha devam eder:)

Mimosa Café dedi ki...

bayram kombesi, evet teyzenin teyze olduğunu ben de geç farkettim aslını istersen :)

federica, grazie mille!

gül ablacım ne mutlu bana orada gezmiş olma duygusunu yaşatabiliyorsam gerçekten. kafeyi açamadık valla keşke açıp da kalsaydık orda ne güzel olurdu :) yazık olmuş kajuların gitmesine çok üzüldüm. neler neler yapardık onunla.

aylincim evet, yemek konusunda seçici olmak lazım biraz. yine de sevdiklerimin sevmediklerimden daha fazla olduğunu belirtmek isterim. uzak doğu mutfağı bana hitap ediyor, seviyorum o lezzetleri.
file dokunmak harika bir his. sert kalın ve biraz pütürlü bir derisi var (hortum kısmında), sürekli hortumunu sallayıp duruyor, etrafa sümüklerini saçıyor biraz :)

LEZZETİKRAM dedi ki...

resimlere bayıldım ,uzak doğu mutfağınım hepsini sevdiğimi söyleyemem ama baş döndüren lezzetleri de alışkanlık yapıyor ,ellerine sağlık harika gözüküyor canım enfes bişey olmuş :)

yemekbiraşk dedi ki...

sadece "aahhhh" diyebilidim :)
her şey mükemmelin ötesinde bir güzellikte.. ama oralarda belgesellerden biliyorum :( sadece :) açıkta pişirip satmak çook yaygın cesaret işi tabi yemesi :)
sevgiler
seval

yemekaski.com seçil dedi ki...

Kajulu pilavı balayında kaldığımız otelin çin alacarte rest. yemiştim ve çok beğenmiştim.. evde yapabilecek olmamdan ayrıca mutluyum :) fotolar çok güzel.. hindistan cevizini çok severim meyveler çok güzel görünüoo.. phi phi adalarını görelim en kısa zamanda :)

Narince dedi ki...

Kajulu pilavı denemeliyim, istiridye sos olmasa da olur herhal? Açıktaki yemekleri ben de yiyemem yaa su yok mutfak yok hijyen yok, yok almmiimm:))

Zehra Gürgen dedi ki...

istiritye sosum yokve o fıstıktanda yok :( onsuz yaparsamda sanırım lezzeti eksik olur?

dışardan yemem, fazla değişik şey denemem yemekte pek ihtiyatlıyımdır beğenmeyince sinirlenenlerdenim !??

Adsız dedi ki...

Çok güzel muhteşem kareler yine . Bir ve 2. photoğraflar çok güzel, elbisenin rengi çok yakışmış oradanmı aldınız? Vize konusunda yazıp can sıkıntılı bir yorum yapmak istemiyorum.Ben 2 aydır öğrenci vizesi bekliyorum ve bu 100. eksik belge isteyişleri.Son istedikleri belge son noktaydı bizler için ve bu iş dışişlerine kadar uzayacak şimdi ! Böyle bir ülkenin vatandaşı olduğum için utanıyorum ben Mimosa abla ! Bizi bu hale getirenler oturup sevinsinler bol bol.Vietnam gibi bir ülke bile vize uyguluyor bize.Ne demek fransız kons.dan vize alınacakmış ya ne demek ? Ben yeni kaledonya'ya giderken bile bu domuz fransızlardan vize almıştım. İngilizler ve fransızlar sömürgeci adi ülkeler ama kimse onları sorgulayamıyor.Çok büyük haksızlık. Ben çok doluyum ve bıktım artık :( Canım öyle sıkkınki bloğa bile girmek istemiyorum .
Ashley

Adsız dedi ki...

Çok güzel muhteşem kareler yine . Bir ve 2. photoğraflar çok güzel, elbisenin rengi çok yakışmış oradanmı aldınız? Vize konusunda yazıp can sıkıntılı bir yorum yapmak istemiyorum.Ben 2 aydır öğrenci vizesi bekliyorum ve bu 100. eksik belge isteyişleri.Son istedikleri belge son noktaydı bizler için ve bu iş dışişlerine kadar uzayacak şimdi ! Böyle bir ülkenin vatandaşı olduğum için utanıyorum ben Mimosa abla ! Bizi bu hale getirenler oturup sevinsinler bol bol.Vietnam gibi bir ülke bile vize uyguluyor bize.Ne demek fransız kons.dan vize alınacakmış ya ne demek ? Ben yeni kaledonya'ya giderken bile bu domuz fransızlardan vize almıştım. İngilizler ve fransızlar sömürgeci adi ülkeler ama kimse onları sorgulayamıyor.Çok büyük haksızlık. Ben çok doluyum ve bıktım artık :( Canım öyle sıkkınki bloğa bile girmek istemiyorum .
Ashley

Mimosa Café dedi ki...

Beste, evet. gerçekten Laos olmadı ama Phi Phi'ye gidememiş olacaktım Laos'a gitseydim ve böyle bir yerin varlığından haberim bile olmayacaktı. İnanılmayacak kadar güzeldi herşey orada.

Seda'cım bu tariif denersen beğeneceğini düşünüyorum. Bizim damak tadımıza fazla uzak değil.

Seval evet kesinlikle cesaret işi sokaktan yemek yemek! Her tarafta sokak satıcıları var. Çok fazla sayıdalar. Aslında yabancıların çoğu umursamadan yiyorlardı bu yemekleri ama bundan hasta olanları da bildiğim için uzaktan bakmayı tercih ettim.

seçil evde uygularsan tarifi yorumlarını yazarsan çok sevinirim :) düşüncelerini merak ettim. phi phi çok yakında geliyor.

Necla ve Zehra bir önceki postta yayınladığım tarifte istiridye sos olmazsa olmaz ama bu pilavda o olmadan da deneyebilirsiniz sanırım. ama kajusuj olmaz tabiki :) kaju bu pilavın esas lezzet unsuru. imkanınız olursa denemenizi tavsiye ederim. beğeneceğinizi düşünüyorum.

Ashley, beğenilerin için çok sağol canım, evet elbisemi oradan almıştım ama bir önceki gidişimde, bu Taylanda 3. gidişim oldu.
evet ülkemize uygulanan bu vizeler inanılmaz sıkıcı bir durum yaratıyor çok haklısın. sırf bu yüzden kaç senedir Avrupa'ya gitmez oldum. o yüzden Uzak Doğu'ya gitmeyi tercih ediyordum. gel gör ki adını bilmediğimiz Laos bile bizden vize ister olmuş. şaşırdım kaldım ben de umudumu korumaya çalışıyorum. sen de umarım en kısa zamanda çözersin sorununu.

Bharathy dedi ki...

Wow..what a lovely post!!
Love your blog!:)

Abt Methi dana, there are lots you can do with it..
soak and grind to a smooth paste. apply to your hair and wash off..it's the best moisturiser for your hair!!..
there are lots of medicinal properties which you can try on a google search..

I have planted the seeds and made a curry with potatoes using the young plants..

http://spicychilly.blogspot.com/2010/09/aloo-methi-with-homegrown-greens.html

there's a wide range of Indian curries, you can make with it too...
tastes bitter and you have to use in controlled amts..we use in pickles too here in India..

if you are really intersted to make something with it..go for a google search with the tags methi + Indian + curries :)

hope this helps! :)

aslı dedi ki...

Ebru pilavı hemen denemek isterim ama, balık ve istiridye sosu koymadan aynı lezzet olur mu bilmem? Metroya bir bakayım, belki bulurum o soslardan. Vize konusu sıkıntı olmuş, ama bak her şer de bir hayır vardır, daha güzel bir yer bulmuşsunuz. Bütün fotoğraflar ve bilgiler yine mükemmel olmuş, ellerine sağlık. Devamını bekliyorum, arayı fazla uzatma lütfen.
Sevgiler.

Bharathy dedi ki...

sorry abt the typo errors in the above comment..
read it as methi seeds (instead of methi beef..yikes!):)
..be careful when you use the seeds, coz they taste bitter.You cant use this as lentils or pulses and methi should be used in controlled quantities...just like you use, cumin, mustard seeds etc.Methi has a distinct flavour when dry-fried and powdered and used in curries and pickles...
if you feel bored to work with them..cooking...go thru this site when you get time, I love reading it! :)
http://www.monadarling.com/lifestyle/methi-seeds.html

Satya dedi ki...

hi ,
thankq so much for ur lovely comments on my blog ..regarding ur doubt where to use methi dana(seeds)
then i suggest
1. u can use methi sprouts for ur salad ,its a very healthy n tasty option too ,to make sprouts
soak methi seeds over night ,next day drain the water n tie it in damp muslin cloth for 6 hr n ur will get sprouts ,which u can mix with u salad ,add 1 to 2 tbsp of sprouts ,not more ...u can store the rest in a ziplock n refrigerate for later use...

2.make a powder of meethi seeds ,mix 1 tsp of this powder with a glass of butter milk n have it ...its very healthy n controls ur blood sugar level n good for ur stomach digestion too

3.u can use these seeds in any indian cooking which uses tamarind but add very little like 10 meethi dana ..

4.u can sprinkle them in ur garden to get methi leaves to make so many yummy indian dishes ,like

methi paratha

methi bread
http://superyummyrecipes.blogspot.com/2010/10/spinach-n-fenugreek-bread-palak-methi.html

methi pilaf
http://superyummyrecipes.blogspot.com/2010/05/sweet-corn-pulao_22.html

methi chaman
http://superyummyrecipes.blogspot.com/2010/07/hariyali-methi-chaman.html

aloo methi curry so many option

5. u can dry these leaves n store them for later use ,these dry methi leaves call kasuri methi ,which gives unique flavor to any dish

6.if u like dosa or idli n u r making ur own batter then add 1 tsp of methi seed while grinding the batter,its give a soft texture to ur dosa.

Note: Do not use too much of seeds in one dish , add max 1/4 tsp per dish...

wherever i use spinach and cottage cheese based dishes i use a little of kasuri methi (dry fenugreek)approx 1 tbsp

now i think you can use all ur methi dana...if u have any other clarification let me know


Satya
http://www.superyummyrecipes.com

Özgen dedi ki...

Merhaba
Daha önce de torum bıraktım ama bilgisayarımda bir sorun var galiba gidiyormu bilemiyorum.Sizinle tanıştığıma svindim.Ben de artık sizi takip etmek istiyorum.
mutfakta1inci.blogspot.com

kitchen flavours dedi ki...

The fried rice with chicken really looks delicious. Koh Phangan is such a lovely place to visit. The variety of food is fabulous. I love eating fresh coconut too. The soft fresh juicy flesh is extremely yummy!

evatolyesi dedi ki...

Çok hoş kareler doğrusu. Bizde fotoğraflara bakıp iç geçireceğiz artı ne yapalım:) İyi eğlenceler...

Adelina dedi ki...

wow, your blog is so informative...and beautiful!- when I get more time will explore it in detail- for now- love that rice dish you have there!

Unknown dedi ki...

uzak doğu harika,sitenizde öyle takipteyim:))bende bloğuma beklerim.
http://yakamozsaati.blogspot.com/

daimamutfak dedi ki...

Ne güzel anlatıp resimlemişsiniz. Kendimi geziyor gibi hissettim. Gidersem bana rehber olacak bilgiler bunlar..sevgiler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...