4 Kasım 2009 Çarşamba

Ispanaklı Börek

Dün bloglar arasında gezinirken Esin'in blogunda çok sevdiğim ve özlediğim bir lezzete rastladım :) Acayip de canım çekti. Akşam eve giderken yine bizim fırına uğrayıp hamurlarımı aldım. Esin, Antakya'nın katıklısı diye yazmış ama biz onu Mersin'de ıspanaklı börek diye biliriz. Gerçi Antakya ve Mersin sofralarının ortak lezzetleri çoktur. Ben de anne Mersinli baba Antakyalı olunca iki tarafın muhteşem lezzetlerini doya sıya yaşayarak büyüdüm. Tabi kilolar malum oralara girmeyelim hiç :)




Bu böreğin içini Mersin'de annem evde hazırlar fırına gönderir. Oralarda öyle bir gelenek vardır. Lahmacun, ıspanaklı börek, peynirli börek, biberli ekmek (bu konuya sonra ayrıca detaylı giricem) hepsinin harcını evde hazırlarsın fırına yollarsın. Onlar bir güzel yapar, odun fırınında pişirirler. Sen de gider pişmişlerini fırından geri alırsın. Ben bunu evde normal fırında yaptım tabiki malum odun fırınımız olmadığından ama bu da pek güzel oldu. Denemenizi öneririm.

Malzemeler

1 kg ıspanak
1 soğan
Acı biber salçası
Tatlı biber salçası
1 küçük çökelek (çökelek bulamayabilirsiniz, çökeleksiz de olur, ya da az miktar kalite beyaz peynir ekleyebilirsiniz)
Zeytinyağ
Kimyon
Kekik
Tuz

Yapılışı

Ispanakları güzelce temizleyip yıkayın. Kaynamış suya batırıp çıkarmak suretiyle soldurun ve iyice sıkarak suyunu süzün. Sonra doğrayın, soğanı ve çökeleği de doğrayıp, salça ve baharatlarla karıştırın, biraz zeytinyağı ekleyin.

Hamurları ufak parçalar halinde koparıp merdane ile ince ve yuvarlak olarak açın. Resimdeki gibi üçgen olacak şekilde katlayın, katladığınız yerleri birbirine yapıştırın. Sonra fırında 170 derecede bir güzel pişirip, fırından çıkınca fırça ile üzerlerine biraz zeytinyağı sürün ve sonra da afiyetle yiyin.

Bu arada salça konusunda ufak bir parantez açayım; biz son zamanlarda ÖNCÜ 'nün biber salçalarını kullanıyoruz. Annem bazen Mersin'de yaptırıp da gönderir ve tadına doyum olmaz ama Öncü Biber Salçası'nı keşfettikten sonra sıklıkla kullanmaya başladık. Aktarlarda ve Carrefour'da bulunuyor. Başka yerlerde de vardır mutlaka. Antep'te üretiliyormuş ve ev salçası lezzetine çok yakın.

16 yorum:

HUYSUZBALIK dedi ki...

Blogda katıklıyı görünce nasıl sevindim anlatamam. ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Senden başka Mersin ve antakya tarifleri de bekliyoruz. Sevgiler...

minimalist dedi ki...

Çok güzel görünüyor. Denemek lazım. Ben de bu yemek işleriyle "yapma" konusunda fazla ilgili değilim; tanıştığımız iyi oldu. Selamlar...

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık Ebru çok leziz görünüyor sevgi
ler...

Damak Tadı dedi ki...

Biz tadına bakan şanslılar olaraktan,çok nefisti-ellerine sağlık 1.miz diyorum..))Farklı lezzetlerinde,öğle yemeklerinde buluşmak dileğiyle..))Harikasın tatlım..

aylinayca dedi ki...

Ebru merhabalar
Gerçekten Yapmış olduğun börek çok leziz olmuş (tadan şanslılardanım ben:)hafif acısı ve kekiğin verdiği tat bambaşka yakışmış
Ellerine sağlık......

Zehra Gürgen dedi ki...

Bende çok severim ıspanaklı böreği.Benimde annemler bir süredir Silifkede yaşıyorlar.Dört gözle salçamı tarhanamı bekliyorum :)

ellerine sağlık
sevgiler

Sevil Şahin dedi ki...

ebrucum ellerine saglık nefis olmuş
sevgiler

pelince dedi ki...

Elde hamur açma işini pek beceremiyorum ama görüntü şahane.. ellerine sağlık.. afiyet olsun...

sevgiler..

beste dedi ki...

Bana adana yaylada teyzelerin yaptigi salca ve tatli sucuklar gelmisti, ben hayatimda bu kadar guzel bir salca ve sucuk yememistim. Hem teyzeye bunlar fransa'ya gidecek denince aglamis ya bende cok duygulandim:) Hic hamur acmadim bir cesaret denesem mi cok hos gozukuyorlar kimyonda cok ilginc ve iyi fikir...

Mimosa Café dedi ki...

Sevgili dostlar, tatlı yorumlarınız için hepinize çok teşekkür ederim.
Zehra ve minimalist tanıştığımıza çok sevindim.
Pelincim ve Bestecim merdaneyle hamur açmak çok kolay oluyor. Hiç dert edicek birşey yok. Deneyin göreceksiniz.
Bestecim yayladaki teyze hikayesine bayıldım. Demek ne kadar duygulanmış teyze kendi el emekleri uzak diyarlara gidecek diye :) Ne kadar sevimli. Yayladan gelen sucugun tadina da hakkaten doyum olmaz. O baska birsey oluyor artik adeta.

evcilik dedi ki...

çok güzel görünüyor,aslında bizim oraların fırınlarında bambaşka lezzetler çıkıyor onlar için ayrıca bir blog açmak lazım.bak şimdi beni gaza getirdin hemen gidip bir hamur tutayım ve bir kömbe yapayım..
selamlar..

beste dedi ki...

ispanaklar hazir tarif icin bloga girdim ki aaa hamur tarifi yok ekme hamuru lazimmis son anda gordum:) firindan almaya calisiim bakalim ne olacak...

Mimosa Café dedi ki...

Bestecim hayallah. Ispanaklari hazirlamissin hamur tarifi var saniyomussun cok uzuldum. Sekerim bir arativer internette ekmek hamuru diye. Bildigin ekmek hamuru yani mayali falan. Bir suru tarif cikiyor. Iyi oldu bu konuya temas ettigin. O zaman ben bir hamur tarifi yayinlayayim kisa zamanda. Ama evde biraz denemem lazim cunku fazlaca goz karariyla yapiyorum yemekleri. Iyi olcup bicip yayinlayacagim ki aksilik olmasin kimsenin mutfaginda benim yuzumden :) Bu arada sen baska sitelerden hamur tarifiyle idare et :) Optum.

zeynep dedi ki...

EĞER TARSUSA GITTIĞIMIZDE MUTLAKA YOL AZIĞI OLARAK YAPTIRIRIZ EŞİM BAYILIR,HER NE KADAR
KARADENİZLİ OLSAKDA ONUN ÇOCUKLUĞU ORDA GEÇMİŞ,
BU LEZZETLERLE BÜYÜMÜŞ BAYILIR,BİDE KÜÇÜK LAHMACUNLARI VARDIR,KISA BIR SÜRE KALDIM AMA KENDİ YÖREMIN YEMEKLERİ GİBİ ÇOK SEVDİM..
SEVGİLER..

Mimosa Café dedi ki...

zeynepcim yorumların beni çok ama çok mutlu etti çok teşekkür ediyorum. tanıştığımıza çok sevindim. bizim yörenin lezzetlerine aşina olman ayrıca çok sevindirdi beni. evet tarsusun lahmacunu çok özeldir :) bardak altı derler. nefistir gerçekten. bizim oranın herşeyi bir başkadır aslında :) yarın annemden yeni gelen biberli ekmeklerle ıspanaklı böreklerin orjinalini yayınlayacağım :) sevgiler.

zeynep dedi ki...

YAW KISKANDIM VALLA EN BEĞENDİĞİM LEZZET LER ARASINDA BİBERLİ,
IYICE KIRMIZI OLSUN BENDE ISTERİMM AMA...ŞİMDİDEN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...