28 Ekim 2010 Perşembe

Phi Phi Adalarına Yolculuk

DSC_0413

Boynumuz bükük Laos sınır kapısından geri çevrildikten sonra yapılacak en mantıklı şeyin 1 saat mesafedeki hava alanına gitmek olduğuna karar verdik. Sağanak yağmur altında yerli halkın yardımıyla bulduğumuz taksi ile Udon Thani'ye doğru yola koyulduk. Hava alanına vardığımızda sadece 3 destinasyona uçuş olduğunu gördük. Seyahatimizin başında hiç planlamadığımız, ülkenin batısında kalan ve Ağustos ayında yoğun muson etkileri yaşadığını öğrendiğimiz Phuket'e gitmek üzere biletlerimizi aldık. Phuket'e ilişkin duyduklarımız aslında fazlaca iç açıcı değildi. Tayland'la ilgili ün salan malum fuhuşun merkezi olduğu, çok kalabalık ve kirlenmiş olduğu, ve buna benzer olumsuz yorumlar burayla ilgili duyduğumuz ve pek hoşlanmadığımız özelliklerdi. Bu sebeple burada kalmaktan çok buradan Phi Phi'ye geçmekti esas niyetimiz. Phuket'te 1 gece konakladıktan ve buranın kalabalık ve gürültülü gece hayatını tecrübe ettikten sonra ertesi gün doğrudan Phi Phi adalarına gitmek üzere bir tekneye bindik.

DSC_0616

Phi Phi adaları (Koh Phi Phi) irili ufaklı ada ve adacıklardan oluşuyor. Bu adalardan en büyüğü ve yerleşik bir halkı olanı ise Phi Phi Don adıyla anılan ve bizim de konaklamak üzere gitmiş bulunduğumuz ada. Bunun dışında Leonardo Di Caprio'nun The Beach filmiyle ünlenen Phi Phi Leh adası da Phi Phi adalarının en fazla ziyaret edilen adalarından birisi.

DSC_0774
Leonardo Di Caprio'nun The Beach filminin çekilmiş olduğu Maya Bay
Filmde görünenden çok daha etkileyici olduğunu söylemeliyim

DSC_0825
Maya Bay'in arkasına dolanılıdığında snorkelcilerin uğrak
noktası olan bu minik adacığa varılıyor

DSC_0739
Phi Phi Don'dan kiraladığımız long tail boat - geleneksel uzun kuyruklu teknelerden - ile önce Phi Phi Leh'te Maya Bay'e ve sonra yakınlarda bulunan sadece maymunların yaşadığı Maymun Plajına gittik. Maymunların sağı solu belli olmayan ne kadar güvenilmez
canlılar olduğu gerçeği bu plajda bir tanesinin gelip Bora'yı ısırmasıyla kafamıza
dank etti. Önce çok endişelendik tabi fakat sonra bu olayın pek çok turistin başına
geldiğini öğrendik ve hastaneye gidip kuzu kuzu kuduz aşısı yaptırdık.

DSC_0730
Plajdaki maymunların lideri sanırım bu şahsiyetti zira bu kayanın tepesine çıkıp oradan diğer maymunlara adeta hükmediyordu. Çıkardığı seslerin ne anlama geldiğini biz anlayamadık
tabi ama bu sesleri duyan diğer maymunlar grup olarak üzerimize hücum etti :)
Bize de tabi denize doğru koşar adım kaçmak kaldı.

DSC_0873
Teknemizi süren Phi Phi'li amca

Phi Phi adalarındaki doğanın ve yaşamın güzelliğini, sade ama sınırsızca zengin duruşunu sözlerle veya fotoğraflarla anlatmaya çalışmak biraz sığ sularda yüzmeye çalışmak gibi aslında ama oraya ilişkin duygu, düşünce ve gözlemlerimi yine de ifade etmeliyim.

Öncelikle burada yaşayan yerli insan nüfüsu oldukça az ve ekonomi ağırlıklı olarak turizmden besleniyor. Balıkçılık, masaj salonları, restoranlar, pansiyonlar, ufak marketler, hediyelik eşya ve yerel giysiler satan dükkanlar ile birkaç internet kafe burada yaşayan halkın temel uğraşlarını oluşturuyor. Sürekli yerleşimin bulunduğu Phi Phi Don'da yaşayan nüfusun kalabalık bir bölümünü Asyalı müslümanlar oluşturuyor.

Adadaki hayat inanılmaz sakin, özgür ve huzurlu... Dünya üzerinde hipi ruhunun hala bu kadar canlı kalabildiği bir yer olduğunu keşfetmiş olmaktan büyük keyif duyduk. Gündüzleri yemeler-içmeler, altında kocaman melek balıklarının yüzdüğü masmavi sularda özel teknelerle yapılan geziler ve yüzmeler; gece ise plajda denizin dibinde yakılan ateşlerin ve çalınan güzel müziklerin büyüsü ve keyfiyle yaşanılan huşu, zamana karışmanın ve doğayla bütünleşmiş olmanın tarifsiz mutluluğu, hiçbirşey yapmak zorunda olmamanın yarattığı hafiflik. Phi Phi'de yaşamı ve tanrısallığı kavramaya bir adım daha yaklaşıyor sanki insan...

DSC_0639
Bu jumbo karideslerin lezzetine hiçbir yerde rastlamadım
Yerken adeta kendimi kaybettim

DSC_0623
Deniz ürünleri tüm adalarda olduğu gibi burada da çok zengin, çok lezzetli

DSC_0655
Phi Phi Don'da geceleri plajda yakılan ateşler

DSC_0659
Geceleri plaj sakin ve huzurlu, müzikler asla rahatsız etmiyor
24 saat relaxation devam ediyor

Bu güzel ada ne yazık ki 2004 senesinde meydana gelen depremde oluşan tsunamiden en fazla zarar gören yerlerden birisi. Adada bulunan binaların %70'i yıkılmış, 4000'e yakın insan ölmüş. Pek çok insan sevdiklerini gözleri önünde kaybetmiş. Burada yaşayan insanların bu acıyı hala unutamamış oldukları oldukça hissediliyor. Pek çok bina yeniden restore edilmiş. Burada tsunamiyle yok olan hayat adeta yeniden yapılandırılmış.

Phi Phi'den ayrılmak bize çok zor geldi. Ancak önceden alınmış Hong Kong biletlerimiz bulunduğu için adadan buruk ama huzurlu bir duygu halinde ayrılmak zorunda kaldık.

Gezi yazı dizimin son bölümünü oluşturacak olan Hong Kong anılarımız çok yakında geliyor...!

23 yorum:

Adsız dedi ki...

Öncelikle eşine geçmiş olsun. O kadar hayvan severim, ama şu maymunlardan hiç hoşlanmam. hoşlanmadığım kadar var mış demek ki:))
Yine ne güzel anlatmışsın Ebrucum. Çok keyifle okuyorum yazdıklarını.
Karidesleri yerken kendini kaybetmen çok normal, ben bakarken bile kaybettim. Üç bir tarafımız deniz ama bu bolluk biz de yok maalesef:((
Ada da çok güzelmiş... Tsunamiden zarar görmesi üzücü.
Hong Kong'u da merakla bekliyorum.
Sevgiler.

dokuzuncubulut dedi ki...

Ebru yorumu yazdım ama, adımı yazmadan gönder yaptım... Adsız yorum benim. Sevgiler.

modda twin dedi ki...

eglenceli bi post ((:

Unknown dedi ki...

Ne kadar şanslısınız öyle güzel yerler ki. Sanki cennet. O karideslere ben de bayıldım.
Sevgiler..

Tijen dedi ki...

Laos konusunda aynı şeyi ben de yaşadım maalesef. Kuala Lumpur'da havaalanında uçağa alınmadım. Artık Laos Türk vatandaşlarına kapıda vize vermiyor dediler. Sevgili Dışişleri Bakanlığımıza bunu yazdım ancak sitelerinde düzeltmediler ne yazık ki. Başkaları da yaşamadan ne olur siz de yazın ki bakanlık sitesine belki bizden sonrakiler sorun yaşamadan değiştirirler!!!

minimalist dedi ki...

Phi Phi adaları ne kadar büyüleyici; ahh ahh inşallah bir gün ben de görebilirim oraları. Jumbo karides de jumboymuş yani; afiyet olmuş...

evatolyesi dedi ki...

Çok güzel yerler sizde çok güzel anlatmışsınız.
Eşinize geçmiş olsun
Sevgiler

Özgen dedi ki...

Vallhi diyecek söz bulamıyorum bu güzelliklere.
En büyük hayalimdir böyle yerler görmek ne güzel...

Mimosa Café dedi ki...

Tijen demek sen de Laoszedelerdensin.
İçime biraz su serpildi desem yeridir zira kendimi çok suçladım oralarda yeteri kadar araştırmamışım demek ki, nasıl bu bilgiye ulaşamadım diye düşündüm durdum. Bir de bizimle gelen iki arkadaş daha vardı, onlar da bize güvenip geldi, kabusa dönüştü mevzu.
Bakanlığa yazıcam aklımda. Dışişleri Bakanlığına güvenemeyeceksek böyle bir konuda nereye güveneceğiz şaştım kaldım.

Tijen dedi ki...

Sevgili Ebru,
Evlilik için de kutluyorum, ben o kısmından haberdar olmamıştım, önceki yazılara bakarken keşfettim.

Tarifname- SEDA dedi ki...

Ne güzel fotoğraflar...

Tümay Öztürk dedi ki...

Hep diyorum anlatımını çok beğeniyorum fotoğraflarını da.Maymunları severim am aişte bir de böyle şeyler yapınca çok da sevimli olmuyorlar maalesef:)

beste dedi ki...

her serde bir hayir vardir iste, ben bile huzur buldum phi phi'de:)

narcicegirengi dedi ki...

Cok hos yerlermis. Anlatiminiz da cok guzel. Keyifle okudum. Devamini sabirsizlikla bekliyorum. Sevgiler:)
www.narcicegirengi.com

zeynep -ipek butik pasta dedi ki...

Sizin bloğu yeni keşfettim ve bayıldım... bundan böyle takipçinizim..
sevgiler...

sarımutfak-hande dedi ki...

gitmiş kadar oluyoruz valla paylaşımın için teşekkürler

Adsız dedi ki...

Geçmiş olsun Bora'ya.Turistlerin başına gittikleri ülkede hep bişiler geliyor nedense :) Ashley2nin okul işleri vs tamamlanırsa birgün eğer , gitmeyi isterim bende buralara o zaman senden bilgi desteği yaparız değilmi ?
Sevgiler

Unknown dedi ki...

Müthiş güzel resimler baktım kaldım

aysemmutfakta dedi ki...

ne güzel paylaşımlar bayıldım...

Unknown dedi ki...

Deniz urunlerini gorunce bi fena oldum. Nasiiil canim cektii

mughetto dedi ki...

Merhaba, balayı için Koh Samui'ye gitmeyi planlıyoruz. Birşey öğrenmek istiyorum, acaba Koh Samui'den buraya direkt ulaşım mevcut mu? Bilginiz varsa ve bana söylerseniz çok sevinirim :)

Mimosa Café dedi ki...

Merhaba mughetto,
Tayland'da adalar arası sefer yapan Lomprayah katamaranları var. Fakat Koh Samui - Phi Phi arasında ya uçak+deniz ya da hem deniz hem kara kullanarak bir yolculuk yapmanız gerekiyor. 2. ve daha ucuz olan durum için Koh Samui'de Lomprayah ofisinden Phi Phi'ye kadar gerceklesecek yolculuk icin bilet alabilirsiniz. Onlar yolculugun her asamasini kapsayan bir bilet satiyorlar. Yani Koh Samui'den Don Sak'a katamaran, Don Sak'tan Suratthani'ye minibüs, Suratthani'den Krabi'ye otobüs ve Krabi'den Phi Phi'ye katamaran ile olan ulaşım için tek bilet alıyorsunuz. Ancak bu yolculuk yaklaşık 1 gün sürüyor ve biraz yorucu oluyor :) Bir başka opsiyon Koh Samui'den Phuket'e uçakla gidip oradan Phi Phi'ye tekneyle geçmek. Bu çok daha konforlu ve kısa bir yolculuk elbette ama Koh Samui havaalanına giden ve oradan kalkan uçuşlar normalden pahalı oluyor. Air Asia ve Nok Airlines internet sitelerinden bu uçuşlar için fiyatları kontrol etmenizi tavsiye ederim. Bu arada Koh Samui'ye kadar gitmişken bu adanın biraz kuzeyinde yer alan Koh Phangan adasını mutlaka görün. Koh Samui ile kıyaslandığında çok daha bakir ve zengin bir doğası olan bir ada, mutlaka görmelisiniz. Başka sorunuz olursa lütfen sorun.

mughetto dedi ki...

Cevabınız için çok teşekkür ederim. :) koh phangan aklımda, Allah kısmet ederse gideceğiz inşallah. Satış bloguma dönüş yaptığınız için de teşekkürler. Ayrıca asıl blogum olan lifebymughetto.blogspot.com a da beklerim, sevgiler :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...