2 Aralık 2010 Perşembe

Onigiri / Rice Balls

Onigiri

Onigiri; Japonya'daki evlerde çok sık yapılan, hemen her süpermarketteki dolapta görebileceğiniz, yapımı oldukça kolay ve eğlenceli bir Japon yemeği. İçini farklı dolgu malzemeleriyle lezzetlendirmek veya sade olarak yapıp soslar eşliğinde yemek mümkün. Tam suşinin yerini tutmasa da, ani suşi krizlerinde evde üretilebilecek lezzetli ve hızlı bir çözüm olduğunu söyleyebiliriz onigirinin. Dolgu olarak somon balığı, erik turşusu, ton balığı veya furikake denilen onigiririn üzerine serpiştirilebilen ya da alternatif olarak içerisine karıştırılabilen, temel olarak kuru yosun ve susam tanecikleri ile beraber çeşitli baharatlar içeren karışımlardan kullanmak mümkün. Ben bu tarifte 2 çeşit dolgu/lezzetlendirici kullandım. Birincisi ton balığı, mayonez ve wasabi karışımıydı. İkincisi ise Tayland'dan aldığım susam tanecikleri ve kuru yosun parçacıklarından oluşan furikake idi. Bu karışıma biraz da çörek otu ekledim.

Onigiri çoğunlukla üçgenler şeklinde yapılıyor. Yuvarlak veya elips olanlarını görmek de mümkün. Japonlar, üçgen onigiri toplarını elde yapma konusunda çok maharetli gerçekten. Çok sevdiğim bir Japon arkadaşım bana bu işi oldukça kolaylaştıran onigiri kalıplarından gönderdi ve ben onigiri üçgenlerimi bu kalıplarla yaptım :)

onigiri-2
Onigiri kalıplarım, pirinç karıştırıcım ve furikake

Onigiri yapımında pirinç seçimi oldukça önemli bir konu. Yuvarlak pirinçler tercih edilmeli aksi takdirde üçgen şeklini vermekte sorun yaşanabilir. Ben baldo kullandım...

Malzemeler: (3 kişi)

Yapımı için:
2 bardak pirinç
4 bardak su
1 orta boy ton balığı konservesi
1 paket furikake (yerine kavrulmuş susam, çörek otu, ve minik parçalar haline getirilmiş nori yaprağı kullanılabilir)
1 adet nori (suşi yosunu) yaprağı
Mayonez

Servis için:
Soya sosu
Wasabi
Susam yağı
Tatlı biber sosu
istiridye sosu
Zencefil turşusu

Yapılışı:

Pirinci iyice yıkayın. Suda haşlayın. Diğer yanda geniş bir kap içerisinde tuz ve su karışımı hazırlayın. Bu karışımı onigirilere üçgen şekil verirken kullanmanız gerekecek. Böylece pirinçler elinize yapışmayacak ve pirinç tuz ile lezzetlenmiş olacak.

Dolgu için, ton balığının yağını iyice süzdükten sonra 2 çay kaşığı wasabi ve 1 çay kaşığı mayonez ile karıştırın. Pirinçler suyunu çektikten sonra bir cam kaba alın, elinizi yakmayacak sıcaklığa geldiğinde şekil vermeye başlayın. Fazla soğumamasına özen gösterin. Ellerinizi tuzlu suya batırdıktan sonra avuç içinize 2 çorba kaşığı kadar haşlanmış pirinç koyun, önce pirinçlerin birbirine yapışması için elinizde yuvarlayın. Daha sonra parmağınız ile ortasına bir delik açın ve bu deliği hazırladığınız ton balığı karışımıyla doldurun. Deliği kapatıp elinizle üçgen şekli vermeye çalışın. 1,5 cm kalınlığında kestiğiniz nori yaprağını resimde gördüğünüz şekillerde alttan veya onigiriyi çevreleyecek şekilde sarın.

Susam, yosun ve çörek otu karışımını ekleyeceğiniz versiyon için bu karışımı başka bir kasede pirinç ile karıştırın. Yaklaşık 160 gr haşlanmış pirinç için 10 gr karışım yeterli olur. İyice karıştırdıktan sonra yine ellerinizi tuzlu suya batırıp üçgen pirinç toplarınızı oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Servis için zencefil turşusu, susam yağı ile karıştırılmış soya sosu, tatlı biber sosu, istiridye sosu ve zencefil kullanmanızı öneririm. Onigirilerinizi bu soslara bandırıp afiyetle yiyebilirsiniz.

NOT: Anlatımı biraz uzun oldu ama yapımı gerçekten çok basit :)



31 yorum:

zeynep -ipek butik pasta dedi ki...

ellerinize sağlık çok güzel görüyorlar.
dünya mutfaklarından değişik lezzetler öğrenmek çok hoşuma gidiyor teşekkürler...

Başak dedi ki...

sunum çok hoş olmuş.Japon yemeklerini severim.Denemek isterim,detaylı tarif için de teşekkürler.

evatolyesi dedi ki...

Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık
Sevgiler:)

kalpkurabiye, deniz dedi ki...

sunumu çok şirin görünüyor..
emeklerinize sağlık..
uzak doğu mutfağından zevk alanların muhakkak bildiği nefis bir öneri gibi..
ama wasabi..
aman allahım yok öyle bir acı :D

derya dedi ki...

Canım Uzakdoğu mutfağından çok fark
lı lezzetler tanıyorum sayende elle
rine sağlık öpüyorum.

Tümay Öztürk dedi ki...

Ewet sanki yapımı zor gibi geldi ama okuyunca da sanki kolay gibi. Ama yine de sende daha güzel gözüküyor:) Ellerine sağlık canım...

nesrin dedi ki...

Ellerine saglik. Pirincli her sey cok güzel zaten.

Benhurum dedi ki...

ebru'cum bu ne güzel bir tarif, hem keyifli hemde Uzakdoğu mutfağından:) Harikasın canım ellerine sağlık ve afiyetler olsun;)

dokuzuncubulut dedi ki...

Bu kadar uzakdoğu seyahatinden sonra, bu tarif geç bile kaldı Ebrucum.:)))
Ne şirin olmuş bunlar böyle. Üstelik yapımı da çok kolaymış. Evde mis gibi zencefil turşumda var, kalıp işini çözdüm mü hemen denerim ben bunları...
Ellerine sağlık canım, sevgiler...

hamham evyemekleri dedi ki...

Almanyada bir kaç kez çin lokantasına gittim fakat japon yemeklerini hiç tatmadım...pirinçle yapılan yemekleri haricinde çiğ balık türleri damak tadıma biraz uzaktır..oldukça değişik yemekler sunmuşsunuz ellerinize sağlık...

Zehra Gürgen dedi ki...

Çok güzel görünüyorlar, ne kadar zarifler..ve içinde balık var?
ellerine sağlık canım

Baharcicegi dedi ki...

Japonlar olsun Cinler olsun bizim sadece pilav yaptigimiz pirincten cok degisik lezzetler yapiyorlar hem saglikli hem hafif
Sunum istah acici olmus elinize saglik

Seda Yazıcı dedi ki...

canım sunumu çok şık ellerine sağlık ,bloga bıraktığın güzel yorum için ayrıca teşekkür ederim ,tarifi Devletşah'tan aldım fakat makaronla ilgili internetteki neredeyse tüm yazıları okudum,küçük püfler var onlar önem taşıyor,detay istersen mail atabilirim canım ,çok öpüyorum

yemekbiraşk dedi ki...

nefis gözüküyorlar uzak doğu mutfağını bende severim:)
sevgiler..

NarincE dedi ki...

Çok zarif, bu Caponlar pek hoşlar ayol:))

Amalrecipes dedi ki...

trezs bonne recette ou t'as acheter le moule j'aimerais bien l'avoir
merci de me renseigner pour faire ce beau plat.
bizzzzzzzzz
a+

Damak Tadı dedi ki...

Bu tür yemekler bana çok uzak olsalarda,çok nefis görünüyor Ebru'cuğum..Senin ellerinden çıkmış olmasını bilmek ise,ayrı bir güzellik..Afiyet şeker olsun sizlere canım..Öpücükler..))

Sevil dedi ki...

degişik
ben yiyemem ama tadanlara afiyet olsun
canım sevgilerimle

beste dedi ki...

Ebrucum benimde var onigiri kabim:) harika olmuslar bunlar hem goze hem mideye. opuyorum canim arkadasim benim

kitchen flavours dedi ki...

Your onigiri are lovely! I love Japaneses food, they are not only delicious but very pretty to look at! You have done a great job with these!

Tijen dedi ki...

Japon yemeklerinin tamamına yakınını sevdiğimi söyleyebilirim. Var tabii sevmediklerim ama...
(Bu malzemeleri rahat bulabiliyor musun? Bulamıyorsan sevgili arkadaşım Muzaffer'in Gurmenet'inden alabilirsin diyecektim.)

EBRULİ dedi ki...

Çok şık öncelikle.Tadını da merak ettim :) Ellerine sağlık..sevgiler..

asya yusof dedi ki...

Daha oncede denemistim simdi sitenizde gorunce canim istedi :) muhakak yapmaliyim diye dusundum.:)ellerinize saglik

çeşnici Handan dedi ki...

Ne kadar hoş olmuşlar ellerine sağlık. Uzakdoğu mutfağını seven biri olarak ve yapımın kolay olduğunu görünce denenecekler listesine aldım. Sevgilerimle.

Sergio Martins dedi ki...

Hello, little Hakkımda! Mimosa Café is very good! You like of the art poetic? I'm http://asvozesdomar.blogspot.com/

Good Bless!
Bye!

Mimosa Café dedi ki...

Tijencim bazen rahat bulunuyor malzemeler Carrefour ve Makro'da. Olmayanları da zaten Gurmenet'ten getirtiyorum :)

Federica dedi ki...

bellissimi e buonissimi! complimenti! ciao!

narcicegirengi dedi ki...

Sunum muhtesem. Ellerinize saglik. Tarif icin de cok tesekkurler. Sevgiler

anneminkızıyım dedi ki...

Hiim harika bir servis ve tad olmus ellerinize saglik,
sevgiler....

ŞÜKRAN dedi ki...

Merhabalar bu tarif çok ilgimi çekti fırsat bulduğumda deneyeceklerim arasında.. şusiyi seviyorum ve pirinçle birleşen diğer ilavelerle bunun da tadını seveceğimden eminim. farklı lezzetleri denemeyi çok severim.. Güzel paylaşımlarda buluşmak üzere sevgiyle kalın..

Mario Aprea dedi ki...

una composizione davvero magica

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...