21 Ocak 2011 Cuma

Sushi, Wonton ve Pirinç Yufkası Sarmaları (Rice Paper Spring Rolls)

Yeni evimize annemler ilk defa yemeğe geldiler. Ben de değişik bir şeyler yapayım dedim. Sushi, wonton (Çin mantısı) ve Hong Kong'tan beri aklımdan çıkmayan pirinç yufkası sarmalarını yaptım nihayet. Uzak doğuda ve batıda wonton yapımında hazır paket hamurlar kullanıldığını duymuştum. Gurmenet'te bu hamurlardan görünce aldım hemen. Yiyenler fena bulmadılar ama ben çok beğenmedim açıkçası. Geçen sene evde kendi yaptığım dumpling hamuru çok daha lezzetli olmuştu. Neyse bunu da denemiş olduk. Geçen seneki dumplingler beni çok yormuştu, wontonların yapımı ise hamur hazır olduğundan aşırı pratik.

wonton pic

250 gr yağsız dana kıyma, 2 adet ince doğranmış pırasa, 1 büyük diş sarımsak, 2 çay kaşığı kadar rendelenmiş taze zencefil, 1 yemek kaşığı soya sosu, bir tutam tuz, bir tutam yenibahar, bir tutam muskat rendesi, bir tutam karabiber, bir tutam acı toz biber, 1 tatlı kaşığı esmer şeker, 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı güzelce karıştırılıp, her bir hamurun içerisine bir tatlı kaşığı dolusu harç gelecek şekilde yerleştirilir. Şekilde görüldüğü gibi kapatılıp kaynar suda 1-2 dakika haşlanır. Buharlanmış beyaz lahana ve havuç üzerinde; soya sosu, chili sos, istiridye sos eşliğinde servis edilir.


sushi

Suşiler ah suşiler, ne çok seviyorum onları :) Sık sık suşi krizine giriyorum. Pek de güzel oldular haftasonu yaptıklarım. Çok sevdiğim bir Japon arkadaşımdan öğrenmiştim yapımını seneler önce. Karşılığında da mercimek köftesi yapımını öğretmiştim, kendisi tam bir mercimek köftesi hayranı :) Yapılışına gelince, suşi pirinci için kullandığım tarif şöyle:

2 bardak pirinç su tertemiz kalana kadar yıkanır. 20-30 dk kadar suda bekletilir. 2 bardak su ile beraber bir tencereye alınır. Kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra altı kısık ve üstü kapalı olarak suyunu çekene kadar, yaklaşık 15 dk pişirilir. Altı kapatıldıktan sonra 10 dk kadar dinlendirilir. Bu sırada pirinç sirkesi karışımı hazırlanır: 1/3 bardak pirinç sirkesi, 1 yemek kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tuz ile bir cezve veya uygun bir kap içerisinde iyice ısıtılır. Büyük cam veya bambu bir kaseye alınan pirinçlerin üzerine dökülerek tahta bir kaşık ile karıştırılır. Bambu mat üzerinde nori yaprakları içerisine biraz pirinç ve istediğiniz malzemelerden eklenerek sarılır. Ben füme somon, karides, avakado ve salatalık ile yaptım suşilerimi. Üzerlerine de susam serpiştirdim. Suşinin olmazsa olmazı wasabi ve soya sosu. Kimisi ikisini birbirine karıştırarak yemeyi seviyor, kimisi ayrı ayrı. Ben her 2 şekilde de yiyorum. Ve tabi yanında da zencefil turşusu.

spring rolls

Vietnam usulü pirinç yufkası sarmalarını epeydir merak ediyordum. Hong Kong'da gittiğimiz Vietnam lokantasında ilk defa denemiştim. Çok hoşuma gitmişti. Gerçi onların ki biraz daha suşi gibi ince sarılmıştı ama yaptığım araştırmalarda Çin böreği gibi daha kalınca sarılabildiğini de gördüm. Pirinç yufkası paketten kalıp gibi sert ve hafif şeffaf bir malzeme şeklinde çıkıyor. Suya batırınca kısa sürede yumuşuyor ve sarılabilir kıvama geliyor. İçerisine ise karides, somon, marul yaprağı, 1-2 dk da pişebilen; vermicelli denilen incecik pirinç noodle, soya filizi, fesleğen ve nane yaprakları sarılıyor. Çeşitli soslara batırılarak yeniliyor. İnanılmaz sade, kalorisi düşük bir yemek. Ben çok sevdim, bizimkiler de bayıldı. Soslara bandırıp bandırıp yedik. Pirinç yufkasını Migros'tan almıştım. Carrefour ve Gurmenet'te de satılıyor.

20 yorum:

Saglıklımutfak dedi ki...

Suşi'yi bende çok sevdim. Senin resimleri görünce vallahi canım çekti. eline sağlık. Pirinç yufkası da çok enteresan doğrusu:)

Damak Tadı dedi ki...

Ne kadar lezzetli olsalar da bana göre değiller canım..Karya'm olsaydı kesin 10 tanesini götürmüştü..)Ellerine sağlık canım..yorulmuşsun ama değmiş bence..Öpücükler uzak doğu güzelim benim..))

beste dedi ki...

bende gelsem size yemege menu tam benlik. Bana da bir Japon ogretmisti bende ona dolma sarmayi ogrettim ayni prensip rulo yapiyoruz:) o cig yenen sarma breklerden bende sikca yapiyorum bulursan taze kisnisle de dene. Wonton'da var of yaaa Ebru, krizim geldi:)ellerine saglik hamarat gelin!

Mimosa Café dedi ki...

Hilalcim, tavsiye ederim pirinç yufkasını da dene, onu da seversin diye düşünüyorum.

Gül ablacım, gözlerim çekik çekik olacak yakında böyle gidersem :))

Besteee!! Gel gel bize gel yemege. Tika basa sushilere bogayim seni :) Ne kadar benzesik hikayemiz varmis seninle suhi konusunda :) Taze kisnins zor bulunuyor burada. gecen sene pazarda demet olarak bulup cok sasirmistim, ancak ufak paketlerde marketlerde ara sira bulunuyor. Sen bana tohum ek demistin. Onu ekicem iste simdi planim o cunku cooook seviyorum kisnis!

dokuzuncubulut dedi ki...

Japon arkadaşınla güzel bir bilgi alışverişi olmuş; bayıldım:)) Hepsi harika görünüyor, sunumları çok hoşuma gitti. Özellikle pirinç yufkalı sarmaların çok ama çok güzel olmuşlar. Ailen gibi ben de bayıldım bu mönüye:)) ellerine sağlık olsun canım.
(Metro gross market evine yakın mı bilmiyorum Ebru'cuğum ama taze kişnişi en rahat orada bulabilirsin.)

çeşnici Handan dedi ki...

10 günlük Tayland iş seyahatinden dün gece dönen biri olarak tek kelime ile bayıldııııııım. Harika görünüyorlar ellerine sağlık Ebrucuğum. Onlarınkinden çok daha güzel olmuşlar bana göre.

Narince dedi ki...

Ebru'cuğum bi gün beni de çağırsana yemeğe?

sarkaç dedi ki...

Tez vakitte pirinç yufkası arana, buluna ve yapıla

Mimosa Café dedi ki...

Aslıcım metro bana biraz ters, pek yolum düşmüyor malesef ama ara sıra özel gitmek lazım haklısın. Beğenmene çok sevindim:)

Handan, o hangi iş beni de alın o işe ! :)) 10 gün Tayland muhteşem olmalı anlatacak ne çok şeyin vardır (tabi işten vakit kaldıysa:))

Narince, buyur gel hemen! çok çok çok sevinirim :)

Sarkaç,c.tesi carrefourda gördüm noodle ların arasında. Denersen bana da söyle :)

kitchen flavours dedi ki...

Your sushi, wonton and rice rolls, they all look marvelous! You did a great job! Wish I could share this meal with you!

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

canım süpersin,hepsi birbirinden nefis görünüyor,
elerine sağlık
çooook öperimmmm

ham ham ev yemekleri dedi ki...

Ellerinize sağlık ,her şey profesyonelce ..

Federica Simoni dedi ki...

mmmmmmmmmm...che invitante!complimenti!!!ciao!

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Uzakdoğu ziyafeti vermişcin canım. Ben yapsaydım benden başka yiyen olmazdı sanırım:))
Ellerine kollarına sağlık canım

Sevgiler

LEZZETİKRAM dedi ki...

görüntülere bayıldım canım ellerine sağlık ,çok başarılı ,ben bayılıyorum bu lezzete ;)

LEZZETİKRAM dedi ki...

görüntülere bayıldım canım ellerine sağlık ,çok başarılı ,ben bayılıyorum bu lezzete ;)

Özgen dedi ki...

Hepsi çok ilginç ve değişik tarifler ama ne yazıkki malzemelerini bulmak biraz zor gibi ellerine sağlıkcanım sevgiler...

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

ben de daha çok çin mutfağı seviyorum, japon mutfağı daha zorlayıcı geliyor bana. AMa tercihlerim hep sushiden ziyade dim sum vakti yenilen dumplinglerden yana ve de ahhh o çorbalar yok mu çorbalar:) Ellerine sağlık harika olmuş! pirinç yufkasını düşürdün aklıma:)

narcicegirengi dedi ki...

Resimler ve tarifler harika. Ellerine saglik. Sushiler super gorunuyorlar. Japon mutfaginin corbalari haric diger lezzetlerindden biraz uzak dursam fotografta o kadar cazip gorunuyorlar ki.
Super gorunuyor hepsi.
Sevgi ve muhabbetle.

Momo dedi ki...

lovely dishes,looks so tasty!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...