1 Aralık 2009 Salı

İncikli Firik Pilavı

DSC06857-k

Yakın zamana kadar, etraftan gelen muhalif baskılara rağmen vejetaryen olma çabaları içerisindeydim. Fakat sanırım insan anne yapımı içli köfteler, tantuniler, kebaplar içerisinde büyüyünce vejetaryen olmak da bir o kadar zor hale geliyor. Gerçi kırmızı eti neredeyse sıfıra indirmiş, çoğunlukla balık ve tavuğa ağırlık vermiştim. Neyse efendim, işte artık vejetaryenlik falan kalmadı görüldüğü üzere buradan incikli bir tarif yayınlamaktayım :)

Son zamanlarda bizim evde en çok talep gören yemeklerden birisi haline geldi bu pilav. Hem pilavlık bulgurla hem de firik ile uygulanabilir. Firiğin isli lezzetini seviyorsanız firikle yapmanızı mutlaka tavsiye ederim. Et miktarını da istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Bol etli olsun diyorsanız tarifteki incik miktarını arttırabilirsiniz.

NOT: Gelen sorulardan firik konusuna açıklık getirmemiş olduğumu fark ettim. Efenim firik Antep yöresinden bir nevi bulgur fakat bulgurdan farkı buğdayın olgunlaşmadan tarladan toplanması ve ham haliyle, kabuklu olarak, odun ateşine tutulmak suretiyle islendirilmesi. Daha sonra bu kabuklar ayıklanıyor ve ortaya çıkan genç buğday taneciklerinin enfes aromalı bir lezzeti oluyor. İşlenmemiş olduğu için besin değeri de son derece yüksek oluyor. Anteplilerin firik pilavı meşhurdur. Reis'in marketlerde satılan çok nefis bir firiği var. Ayrıca emin olmamakla birlikte aktarlarda da bulunabileceğini düşünüyorum.

Malzemeler

2 adet kuzu incik
3 su bardağı firik
3 su bardağı et suyu
2 çorba kaşığı acı biber salçası
3 diş sarımsak
1 orta boy soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yeterli miktarda tuz

Yapılışı

İncikleri bir tencerede veya tercihen düdüklüde haşlayın. Diğer tarafta soğan ve sarımsakları doğrayıp, salça ve zeytinyağı ile beraber bir tencerede pişirin. Soğanlar hafif pembeleşince firiği ekleyin, incikleri haşladığınız sudan firiğin üzerine ilave edin, tuzunu da ekledikten sonra iyice suyunu çekene kadar orta ateşte pişirin. Biraz dinlendirdikten sonra, servis edin. Afiyetle yiyin.




20 yorum:

derya dedi ki...

Ebrucum muhteşem bir görüntü ellerine sağlık ta
bağı alıp kaçıyorum sımsıcak sevgiler...

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

AMANINDA AMANIN EBRUCUM BEN YOKKEN NELERDE DÖKTÜRMÜŞSÜN ÖYLE
HIMMM ELLERİNE SAGLIK HARİKA OLMUŞ HARİKA
BİR AYAKLANAYIM BAK BEN NELER YAPICAM
YA BİRDE BU FİRİK MERAK EDİYORUM NERDE SATILIR YADA KULLANDIGIN MARKA NEDİR YADA BEN BİLİYORUM DA ADIMI DEGİŞİK ACABA BİZİM YÖREDE NASIL BİR SEY BU BULGUR
SİYAH BULGURMU YOKSA :))

Damak Tadı dedi ki...

Derya'm yakaladım seni..hepsini alıp kaçamazsın canım,yok öyle yağma..))Herkes eline birer çatal alsın tadına bakalım kenarından..))

Acaba Ebru'cuğum bize tadımlık getirdimi ki??..))
Ellerine sağlık canım benim..)

pelince dedi ki...

Ebru doğu kültürü olan bir evde büyüyüp bunları sevmemek çok zor değil mi ? bizde de bulgur ve yarma işleri sürekli yapılır.. hele babam et yemeklerine bayılır..ama ben hiç firik pişirmedim.. görüntü nefis ..
ellerine sağlık...

Hilalland dedi ki...

merhaba. az önce aklımdan geçti bir firik pilavı yapayım bua kşam dedim :) Babam kilisli dolayısıyla o yörede oldukça revaçta bir plavdir. elinize sağlık

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Canım bu güzel nimetten kendini ve bizide tariflerinden mahrum etme. Hayatta herşey biizm için. Bazı şeylerde detay düşünmemelisin. Özellikle insanın çocuğuda olunca vitamin hastası olup çıkıyor. Ondan da yesin, bundan da yesin:))))
Örnek olmak lazım dimi:)))
Ellerine sağlık canım
çok güzel olmuş. Reisten alıp deneyeceğim mutlaka.
Haftasonunun güzel geçmesi dileğiyle

sevgiler

Federica dedi ki...

bellissimo e buonissimo! complimenti!

Eylem dedi ki...

bir kilisli olarak benim favorimdir firik pilavı.ellerine saglık.

NarincE dedi ki...

Firiği ben de Kiler'de bulmuştum. İncik yumuşacık, ne güzel yayılmış üstüne. Ellerine sağlık Ebru.

Mimosa Café+Design dedi ki...

Derya'cım çok teşekkürler. Tencereyi de alıp kaçaiblirsin istersen :)

Sevilcim sen sorunca firiği anlatmadığım aklıma geldi. Çok sağolasın. Açıklama getirdim konuya :)

Gül Ablacım ne demek. Derhal yapıp getiricem lezzet testine sunucam :)

Hilalcim ve Eylemcim sizin yörenin yemeklerine hastayım ne diyeyim. Geçen sene Antep'e gittim ve dünyaları yedim :)

Federica! Grazie mille! Sono felice che ti piace
il mio piatto :)

Tijencim çok haklısın. İşin içine çocuk girince insan nasıl da kendini sorumlu hissediyordur allah bilir. Hiç birşeyi eksik kalmasın diye seferber oluyor annecikler. Herşeyden ölçüsünde tüketmek lazım sanırım.

Seda Yazıcı dedi ki...

hhııımm...nefis gözüküyor ellerine, sağlık çok severim çok butadııı:)

sevgiler

minimalist dedi ki...

ben başlığı "incikli frikik" diye okudum desem inanır mısın? Bilumum Ege otlarından yapılan herşeyi sevmeme rağmen ben tam bir et oburum ve de mutluyum :))

TAZE NANE dedi ki...

Çok güzel görünüyor. Sunumunda ne kadar güzel olmuş.
Sevgiler.

beste dedi ki...

Istanbul'dayken friki kesfetmistim hakikaten harkulade idi lezzeti, simdilik senin bloga yalanarak bakmaktan ibaret arkadasligimiz.

NEŞELİ GÜNLER dedi ki...

görüntü harika ellerine sağlık.
sevgiler

Pembe Tatlar dedi ki...

Hiç denemedim ama harika gözüküyor ellerine sağlık..

kizilciksurubu dedi ki...

Nefis görünüyor, ellerinize saglik. Sevgilerimle.

Mimosa Café+Design dedi ki...

Herkese güzel yorumları için çok teşekkür ediyorum. Denemeyenlere mutlaka denemelerini tavsiye ediyorum. Eğer İstanbul'daysanız ve yolunuz Acıbadem'e düşerse (gerçi galiba Kozyatağı'nda da bir şubesi varmış), muhteşem Antep yemekleri yapan Çanak Restorant'a gitmenizi ve orada firik pilavı yemenizi çok tavsiye ederim.

Zeynep dedi ki...

ne hoş bir görüntü,hiç denemedim firik pilavını...çok şeyler kaçırmışım sanırım:)
ellerinize sağlık nefis görünüyor
sevgiler,öpücükler

evcilik dedi ki...

ohhh oh görüntüye bak..Hani yemede yanında yat diye buna derlermiş anladım...
harika görünüyor.afiyet, bal,şeker olsun...
sevgiler..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...