15 Kasım 2010 Pazartesi

Balkabaklı Cheesecake / Pumpkin Cheesecake

DSC_0987

Balkabağı önceleri pek benimsediğim bir lezzet değildi. Bunun temel sebebi sanırım mutfağımıza çoğunlukla klasik kabak tatlısı şeklinde girmesiydi. Fakat sonraları balkabağının çorba, börek ve hatta etli yemek gibi farklı formlarda değerlendirilebilecek, kayıtsız kalınamayacak güzellikte bir lezzet ve aromaya sahip, besin değeri ise oldukça yüksek pek mübarek bir bitki olduğunu keşfettim. Balkabaklı cheesecake yapma fikri dolanıp duruyordu aklımda. Nihayet hayata geçirdim. Balkabağı severlere mutlaka tavsiye edeceğim bir lezzet...

Malzemeler:

Üstü için:
300 gr balkabağı
1/2 bardak pudra şekeri
40 gr badem
75 gr tereyağı
1 çubuk tarçın
2 adet karanfil
200 gr labne
2 yemek kaşığı un
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı yoğurt
2 yumurta

Tabanı için:
1 paket eti burçak
75 gr tereyağı
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı damla çikolata

Yapılışı:

Balkabağını çok az suda çubuk tarçın ve karanfille yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Tereyağını eritip içine pudra şeker ve toz haline getirilmiş bademi karıştıralım. Haşladığımız balkabağını püre haline getirdikten sonra bu karışıma ekleyip iyice karıştıralım ve soğumaya bırakalım. Diğer yanda bisküvileri iyice ufalayıp, kakao ve damla çikolatayı karıştıralım. Erittiğimiz tereyağını da ilave edip karıştırdıktan sonra tabanı oluşturalım. Bir cam kapta un, şeker, vanilyayı karıştıralım. Daha sonra üzerine labne ve yoğurdu da ekleyip tekrar karıştıralım. Son olarak yumurtaları ekleyip yeniden karıştıralım. Soğuyan balkabaklı karışımı da bu karışıma ekleyip hepsini birarada karıştırdıktan sonra tabanın üzerine dökelim. önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dk kadar pişirelim.

Herkese ağız tadı bol mutlu bir bayram dileklerimle...

ENGLISH translation of this recipe:

Ingredients:

Filling:

300 gr pumpkin
1/2 cup confectioner's sugar
40 gr almond (powdered)
75 gr butter
1 stick cinnamon
2 cloves
200 gr mascarpone or a cheese alike
2 tbsp flour
1 tbsp vanilla
2 tbsp sugar
1 tbsp yoghurt
2 eggs

Crust:

1,5 pack of oat biscuit
75 gr butter
2 tbsp cacao
2 tbsp semi-sweet chocolate chips (I used Hershey’s)

Directions:

Boil the pumpkin in little water with the cinnamon stick and cloves until softened. Melt 75 gr of butter and add the confectioner's sugar plus powdered almond into it. Mix well. Turn the softened pumpkin into puree either by mashing or using a food processor. Add the pumpkin puree into the butter mixture and stir well. Leave the mixture to cool. Meanwhile process the oat biscuits in the food processor, place them into your baking pan. Melt 75 gr of butter and add it onto the processed biscuits together with the cacao and chocolate chips. Press the crust with your palms and let it be placed evenly on the base of the baking pan. Now in a glass mixing bowl, mix the flour, sugar and vanilla. Add mascarpone and yoghurt to this mixture and stir well. Add the eggs and stir again. Finally add the pumpkin mixture into that and stir well alltogether. Pour the mixture over the crust. Preheat the oven to 180 degrees C and cook your cake for about 30 minutes. Let it cool at least a couple of hours in the refrigerator before serving.



24 yorum:

dokuzuncubulut dedi ki...

Çok lezzetli görünüyor Ebrucum.
Bu tarif tam benim çocuklara göre olmuş. Balkabağını kendi halinde tatlı olarak yemezler ama, böyle değişik tatlar da hazırlayınca yiyorlar. Ellerine sağlık canım.

Sana da iyi bayramlar...

Sevgiler.

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

Kesinlikle katılıyorum sana! Klasik tatlıdan öte ben de pek çok farklı şekilde tüketmeyi daha çok seviyorum, salata, çorba, fırında karamelize, muffin vs. Farklı farklı denemek bir şans vermek gerek! Cheesecake olarak tüketmedim ama pasta çok başarılı idi... Afiyet olsun!

Blush dedi ki...

çok yaratıcı ve farklı bir lezzet. Trif süper teşekkür edrim.

beste dedi ki...

ben balkabagini artik daha cok yemek olarak kullaniyorum corbasindan vazgecemem ama bu hic kayitsiz kalinacak gibi degil Ebru. Eline saglik yapacagim ben bunu:)

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Çok güzel olmuş canım. Bana çok güzel bir fikir verdin. Mutlaka yapacağım.
Ellerine sağlık
Çok öptüm
sevgiler

Saglıklımutfak dedi ki...

Ebrucum ellerine sağlık:) çok güzel duruyor.Hayırlı bayramlar

Red Riding Hood dedi ki...

Mimosam , ellerin der görmesin ne yeteneklisin.Beste'nin,Narince'nin ve senin bloğunu gösterdim anneme.Bayıldı.Ne yetenekli kızlar bayanlar dedi :)Son tarifin hakkında da uzun uzun konuştu söylendi nasıl olurki yapsam gibisinden :)))) Bak gördünmü heryaştan okuyun var ne güzel.Sana memleketim EGE'den kucak dolusu sevgilerimi yolluyorum ve Hayırlı Bayramlar.

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Ebrucuğum gezi yazılarından sonra böyle harika bir tarif ellerine sağlık balkabağını bende değişik şekillerde kullanıyorum bu çok hoş bir lezzet olmuş ellerine sağlık mutlu bayramlar diliyorum sevgiler..

fuat gencal dedi ki...

Kainatın yaratıcısı ve alemlerin Rabbi yüce ALLAH'a sonsuz şükürler olsun. Gireceğimiz Kurban Bayramımız bereketiyle, bolluğu ile gelsin. Tüm insanlık için hayırlara vesile olsun. Kesdiğimiz tüm kurbanlar, etdiğimiz tüm dualar kabul olsun, hayallerimizin gerçek, sevdiklerimizin hep bizimle olması dileğiyle, tüm okuyucularımın, arkadaşlarımın, dostlarımın Mübarek Kurban Bayramlarını tebrik eder sağlık, huzur ve mutluluklar dilerim

nesrin dedi ki...

Nefis bir görünümü var. Ellerinize saglik. Mutlu bayramlar...

yemekbiraşk dedi ki...

hayırlı bayramlar diliyorum
sevgiler..

LEZZETİKRAM dedi ki...

ellerine sağlık nefis gözüküyor ,iyi bayramlar diliyorum

evatolyesi dedi ki...

Güzel bir tarif ellerinize sağlık
Sizede sevdiklerinizle birlikte güzel bir bayram dilerim
Sevgiler:)

Egeden Tarifler dedi ki...

Çok hoş görünüyor, elinize sağlık. Bayramınız kutlu olsun. Sevgiler.

Zehra Gürgen dedi ki...

Çok güzel görünüyor.Ben de geç keşfettim balkabağını ve kesinlikle harika bir lezzet.

ellerine sağlık canım

bayramın da kutlu olsun, sevdiklerinle her zaman mutlu bayramlar geçirmen dileğimle..

sevgiler

minimalist dedi ki...

ben cheecake çok severim ancak balkabaklı hiç yemedim gerçekten nasıl olmuş merak ettim :))) yaratıcılık böyle bi şey desene Mİmosacım ...

çeşnici Handan dedi ki...

Ebrucuğum bayramını kutlar, güzel bir bayram geçirmeni dilerim.Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Ozellikle rengiyle tam sonbahara yakisan bir tatli. Ben de iki yil once Amerika'dayken yapmistim. Malum, orada bu mevsimde cok populerdir kabak. Icine zencefil ve muskat da koymustum. Fena olmamisti.

evcilik dedi ki...

İşte aradığım tarif dediğim tariflerden biri,böyle güzel tariflerle çok sık karşılaşmıyor insan,hemen kaydetmeliyim ve hakkını vermeliyim süper görünüyor..
ellerine sağlık canım,mutlu bayramlar...

Federica De Prezzo dedi ki...

seguirò questa ricetta, ma prima dovrò farmela tradurre da mia cugina!!
se ti va (e se conosci l'italiano) seguimi su www.federicadp.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Merhaba Mimosa abla , bu yeni bloğum .Diğerinden hiçbir şekilde post yayımlayamıyorum o yüzden bunu yeni açtım.Gezi ve fotoğrafçılık bloğum oldu artık. İzleme listenden diğerini silip bu adresimi eklermisin ? Görüşlerini bekliyorum yeni bloğumla ilgili.
Görüşmek üzere ve şimdiden teşekkürler
ASHLEY ;)

Unknown dedi ki...

Hi!:)))
I am your new follower!
nice to meet you, I am barbara!

delicious recipes!
Barbara

Unknown dedi ki...

Cheescake benim için aşkın bir ifadesi bayılırım hergün her saat yiyebilirim.Ellerinize sağlık

Cafe Pepela dedi ki...

Bu 'nefaset' gözümden kaçmamalı idi!
Bayıldım doğrusu.Bal kabağı ile pek aram olmadığı halde,cheesecake müptelası olarak bu hali çok hoşuma gitti.Denemek istiyorum.
Ellerine,gönlüne sağlık.
Kalbi selamlarımla

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...