4 Şubat 2011 Cuma

Mersin'in Tatlıları ve Dalakderesi

Geçen bayramda yaptığımız 4 günlük Mersin gezimize sığdırabildiğimiz duraklardan birisi tereyağında pişirdikleri köy piliçleriyle meşhur Dalakderesi'ydi. Dalakderesi'ne gitmeyeli uzun seneler olmuştu. Bora burayla ilgili hikayeleri duyduğu günden beri oraya gitmeyi hayal ettiği için Dalakderesi'ni ve tereyağında pişmiş piliçleri gezi plan listemizin en başına aldık. Burası dışında Mersin'e gittiğimde uğramadan asla gelmeyeceğim duraklar olan Enis Tantuni ve Narlıkuyu'ya da gittik elbette. Hatta Mersin'deki farklı tantunicileri dolanıp, hepsinin yaptığı tantuninin tadına ayrı ayrı baktık. Bora'nın favorisi, tantuni etine biraz kuyruk yağı katarak tantunide daha yoğun bir lezzet sunan Mehmet Acı oldu. Çocukluğumdan beri benim favorim ise yağsız biftek etiyle daima muhteşem bir lezzet yakalayan Enis Tantuni'dir. Bunun dışında tantunide 2 numaralı tercihimi Mersin'in farklı yerlerinde şubeleri bulunan Göksel Tantuni olarak ilan ediyorum.

Neyse dönelim Dalakderesi'ne ve burada gittiğimiz, 50 yıllık mazisi bulunan Dalakderesi Restoran'a... Dalakderesi Restoran, Gözne Yaylası yolunda 10.km'de yer alan dere kıyısında, ağaçlı bir bahçe içerisine kurulmuş huzurlu bir mekan... Sahipleri oranın yerlisi ve yemeklerde kullanılan tüm malzemeler köy ürünü. Tavukların pişirildiği tereyağı bile ev yapımı. Tavuk dışında buranın en özel lezzetlerinden birisi yine tereyağında pişirilen şehriyeli bulgur pilavı ki hayatımda yediğim en lezzetli pilavlardan birisi budur. Süzme yoğurt ve salata ile odun fırınından yeni çıkmış, yaklaşık 1 metre boyundaki bol susamlı pide de buranın tavukla beraber sunulan spesyallerinden...

DSC_0041
Dalakderesi Restoran - Tereyağında Piliç

DSC_0005
Dalakderesi Restoran - Tereyağlı Bulgur Pilavı

DSC_0037
Dalakderesi Restoran - Susamlı Pide

Dalakderesi'ne gelirken yolda mutlaka uğranması gereken duraklardan birisi de tazecik, yeni pişmiş, çıtır mı çıtır sarı burma ve taş kadayıf tatlılarıyla ünlü Tatlıcı Ruhi Usta... Normalde şerbetli tatlıları pek yiyemeyen ben bile burada yapılan bu tatlıları sıcacıkken yemeye doyamıyorum. Taze olmasından ve yapılışından sanırım, çok hafif ve çok lezzetli oluyor, ne yazık ki adet konusunda kendinizi frenlemekte biraz zorlanıyorsunuz.

DSC_0013
Fıstıklı Taş Kadayıf Tatlısı
Kaymaklısı da çok güzel olur

DSC_1052
Taş Kadayıflar pişmeden önce

DSC_0010
Gözümüzün önünde kızartılıp şerbetlenen taş kadayıfları, birer ikişer kapıyoruz

DSC_0004
Sarı Burma Tatlısı

DSC_1051
Sarı Burmalar kızarırken

DSC_1053
Sarı Burmalar yağdan çıkarılırken

O kadar çok yedik ki 4 günlük geziden 1-2 kilo falan alarak döndük sanırım. Uçağa binmeden önce hala kebap yiyorduk ve üzerine lahmacun :)

53 yorum:

Narince dedi ki...

Yaa Ebru öldürdün beni. Tantuninin kuyruk katılanından istiyorum ben de, bi de kebap, lahmacun, bi de halka tatlı:))

nalan dedi ki...

o halka tatlısı ne öyle.
ölüyü diriltir oy oy oy.

Saglıklımutfak dedi ki...

Ebruu hangi birine bakacağımı şaşırdım vallahi. nefis ler. ama ben taş kadayıf alayım çok severim.

humeyra dedi ki...

Hepsi ne kadar iştah açıcı görünüyor. Atlayıp Mersine gidesim geldi. Şerbetli tatlıları normalde ben de sevmem ama iyisini görünce insan yemeden duramıyor. Harika resimler olmuş.

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

ohhh...misss...afiyet şeker olsun ....en kısa zamanda bizede nasip olsun....:=)))

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

bir harika fotoğraflar bir harikaaa!!! taş kadayıp ve pide enfes! hakikaten atlayıp haftasonları gitmek kendine bir güzellik yapmak gerek... afiyet şeker olsun! Gecicidir o kilolar hem uçak vs. şişer insan:) geçer gider! keyifle yenen yemek kilo yapmaz ihtiyaçtan o:))

Damak Tadı dedi ki...

Fotoğraflar harika resmen eridim..Oraya gittiğim günleri hatırladım şimdi..Gönlüne sağlık canım..)

► Hobihane ◄ dedi ki...

taş kadayıfı tatlısını görünce aklıma üniv.yıllarm geldi.arkadaşlarla ders çıkışı yol üstündeki tatlıcıdan yeni kızartılmş sıcacık taş kadayıfı alıp yerdk aram ne kadr iyi olmasada tatlıyla ona hayır diyemezdm.resmler çk hoş paylaşm içn tşkler..

aslı dedi ki...

Taş kadayıfı bende çok özlemişim. Hepsi enfes görünüyor.

dokuzuncubulut dedi ki...

Ebru, hepsi birbirinden iştah açıcı. Hangisine bakacağımı şaşırdım:)) Sırf fıstıklı taş kayadıfının tadına bakmak için bile gidilir oraya. Harika fotoğraflar ve paylaşım için teşekkürler arkadaşım...

Judy Abbott dedi ki...

an itibariyle ağzımın suları aktı şıp şıp:))

Unknown dedi ki...

hmm gittim valla lezzetler karşısında.
hele o sarı burmalar hastasıyım.
afiyet şifa olsun.
sevgilerimle...

Tijen dedi ki...

Antalya'ya geleceğiniz zaman haber ver yapayım sana pekmezli helvadan!

beste dedi ki...

oo harikalar hic tantuni kebabi yemedim beeen. tereyagli koy pilici, pilavi miam miam atliyorum ucagaaaaa:)

Unknown dedi ki...

Bu tatlılar bitirdi beni, ikisi de en sevdiğim şerbetli tatlı. Oralara gitsem ben de en az 2-3 kilo alıp gelirim herhalde. Afiyet olsun sizlere..

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

hiiii hangisine bakıp yutkunacağımı şaşırdım:))
hepsi birbirinden nefisssss
rüyama girecekler kesin bu gece:)
öpüyorum canımmm

sihirlirloklava dedi ki...

süper görüntüler..ben özellikle hiç yemediğim için taş kadayıfı çok merak ediyorum...enfes...enfes..

Unknown dedi ki...

Tatliya bayildim !!

kalpkurabiye dedi ki...

ne şanslı milletiz:)
vatanımızın hangi köşesine gitsek bir meşhuru var..
lezzetlere ve Anadolu ya doyum olmuyor değil mi?
harika kareler sunmuşsunuz..
zevkle okudum..
sevgiler..
mutlu akşamlar:)

karamel mutfak dedi ki...

resimlere bakarken kendimi oyoyoy demekten alikoyamadim hepside yerinde ve usta ellerden cikinca elbette dadina doyum olmaz .afiyetler olsun.selamlar.

LEZZETİKRAM dedi ki...

canım herşey mükemmel gözüküyor fakat ben o tatlıları alayım hele o taş kadayıf ...of ki of nefis

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ticeeenimmmmmm :)
unutma bu sözünüüüüü :)))

Ebrucuğum gelde bu ülkemin taşını toprağını sevme !!
nasıl bir güzelliktir yarabbim böyle !

Federica Simoni dedi ki...

complimenti..questa ricetta è eccezionale!!baci!

Adsız dedi ki...

Sadece yemek-içmek için bile gidilebilecek bu güzel şehir de aynı zamanda görülecek bir sürü tarih ve doğa harikası da var.Yine ağzımıza bir parmak bal çaldınız ve bizi mahsun bıraktınız.Ne yapalım biz de yine bir Adana-Mersin-Antakya turunun hayaliyle idare edeceğiz bir süre daha.

Zehra Gürgen dedi ki...

Valla öldürdün bizi! bu sömestir tatilinde annemlere MErsine gitmediğime pişmandım şimdi iki katı pişman oldum.
Ama iyide oldu ben nerede ne yeniri bilmem mersinde, bir daha ki gidişimde not edeceğim senin tavsiye ettiğin yerleri öyle gideceğim.

sibelyalcincom dedi ki...

Fıstıklı taş kadayıfa bayıldım:)))
Sevgiler

Aybike Ceylan dedi ki...

Gurbetdeyken, bunlari gormek hem cok guzel hem de cok agiz sulandirici, ne guzel seylerimiz var. Tesekkurler paylastiginiz icin.,

Sevgilerimi gonderiyorum ve de guzel bir hafta sonu diliyorum.

... dedi ki...

I like your blog!:)

Come on http://selenia-levolchanel.blogspot.com
Kiss Selenia:)

minimalist dedi ki...

o tavuklardan ve pilavdan inan benim de canım istedi ki tavuk seven biri hiç değilim :))) tatlılar da öyle . Yaaa şu Mersin'e ne yapıp edip gitmek lazım mutfağı gerçekten bir harika...teşekkürler mimosa..

çeşnici Handan dedi ki...

Ebrucuğum öldürdün beni bu ne fotoğraflar bu ne yemekler. Daha şimdiden acıktım vallahi. Hemen bir Mersin gezisi yapmam lazım tüm yerleri not ettim hepsine gidip patlayana kadar yiyeceğim uçağa binerken de hala yiyor olacağım.

Tümay Öztürk dedi ki...

susamlı pideye ve taş kadayıfa bayıldım! Afiyet bal şeker olsun wall ane diyim:)

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Evde yemeği olmayan ve çoook aç biri olan bana bu yapılırmı:)))

Afiyet bal olsun...

Hangisi daha güzel diyemeyeceğim...

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Evde yemeği olmayan ve çoook aç biri olan bana bu yapılırmı:)))

Afiyet bal olsun...

Hangisi daha güzel diyemeyeceğim...

pelince dedi ki...

Kardeşim ve babam ortadoğu gezisi yaptılar dönüş zamanı antakya ve mersine uğramışlar.. anlata anlata bitiremiyorlar.. vallahi bu fotoğraflardan her şey çıkıyor ortaya;))
lezzet ötesi ya,çok istiyorum.inşallah yolum düşer.. sizlere afiyet olsun..

Kocaman Sevgiler.

sarımutfak-hande dedi ki...

ay ay ay hepsi süper mersin gezim geldi benimde aklıma ne yemiştim orda
keşke yine gidebilsem :((
paylaşımın ve beni anılara götürdüğün için teşekkürler canımcım

Adsız dedi ki...

karadenize orduyada bekleriz buraların lezzetleride bambaşkadır sevgilerimle

Bulbulunyeri dedi ki...

Merhaba,
yazları ailece Mersin'e gitmekten büyük mutluluk alan bizler sayenizde gidecek bir kaç mekan daha öğrenmiş olduk. Dediğiniz bir çok yeri bizlerde severek ziyaret ediyoruz ama Dalakdersi ve Enis Tantuniyide ziyaret etmek artık kaçınılmaz oldu. Fotoğraflardaki tüm güzellikler bana yazın güzelliğini tekrar hatırlattı.
Sık sık görüşmek dileğiyle,
Sevgiyle kalın.

Momo dedi ki...

wow,all looks delicious,i'm drooling!:)great time for you and family!

fimere dedi ki...

de superbes photos et de délicieuses préparations, merci pour le partage
bonne journée

Hiperica di Lady Boheme dedi ki...

Un bellissimo post con tante deliziose ricette!!! Bravissima, un abbraccio

Maria Dolores dedi ki...

Por lo visto fué un viaje gastronómico y muy bien aprovechado con lo bueno que se ve todo cualquiera no come.
Saludos

Laura dedi ki...

quanti piatti fantastici nel tuo blog!bravissima davvero molto bello!!!!

Cafe Pepela dedi ki...

Off!
Haksızlık bu ama,çok kötüsüün Ebruu! :)
Muhteşem görünüyorlar ya..

Zencefil ve Tarçın dedi ki...

Hepsi çok güzel ama benim favorim taş kadayıf. Sevgiler...

Unknown dedi ki...

amanın bu ne resimler böle! kadayıfa mı baksam pilava mı tavuğa mı bilemedim :)

Unknown dedi ki...

Ben genelde gece yarısı blogları ziyaret edebiliyorum ve şu anda buna çok pişmanın çünki bittim buralarda,ekrana yapışmış durumdayım.Hiç uyku tutmayacak beni şimdi..
Nasıl canım çekti nasıl anlatamam.
Harika görünüyorlar.

Sevgiler.

Sevil Şahin dedi ki...

amanın burada nasıl lezzetler var of of hele o taş kadayıf beni aldı götürdü ya burma ah çok ama çok severim nasıl yapsam ne zaman gitsem diye beynimde sesler çalkalanır oldu :))

Limon çiçekleri dedi ki...

O kadar sıcak ve içten bir post olmuşki,sanki tatlıların kızarırken cızırtılarını bile duydum:)Bizde eşimle gezip gördüğümüz yerlerdeki mamaları tatma ve yeme delileri olarak birlikte inceledik yazını ve şuna karar verdik:Bu saatte,açken senin bloguna bakılmaz:))

muhabbetsofrasi dedi ki...

harika gözüküyor

misss miss

Hsncln dedi ki...

İki bilgi yanlış. Bir dalakdereli oalrak düzeltmem gerekecek. 1980lerde Mevlüt Emmi ve Hatce Ana'nın evinin altında yetiştirdiği piliçleri, evlerinde besledikleri ineklerden, babamın yaptığı yayık ile elde ettikleri tereyağı ile pişirmelerinden bu yana çok şey değiştri. Birincisi piliçler köy pilici değil. Yaklaşık 15 senedir köy pilici kullanılmıyor. Tereyağı'da köy tereyağı değil. Ancak aşçıların ustalığı ve yüksek sıcaklıkta pişirme tekniği ve ortam lezzetini muhafaza etmesini sağlıyor.

Duygu Tugcu dedi ki...

Sarı Burma Tatlısına bayılırım hatta dun yedim :)

Mimosa Café dedi ki...

Merhaba Hsncl,

Yorumun ve paylaştığın bilgiler için teşekkürler. Dalakderesi restorantın mutfağına girip epey vakit geçirdim. Hatta tavukların ve pilavın pişirilişine dair fotoğraflar da çektim. Ve yemekleri hazırlayanlarla konuştum. Sağolsunlar epey bilgi verdiler. Kendilerinin belirtmesine göre kullandıkları piliçler köy pilici ayarındaki Semiz marka piliçler, kullandıkları tereyağının da kendi yörelerinden köy tereyağı kıvamında özel bir üretim olduğunu belirttiler. Mutlaka seneler içerisinde üretime ilişkin farklılaşmalar yaşanmıştır. Fakat yine de kullanılan malzemelerin yörede üretiliyor olmasının, pek çok insanın alışmak zorunda kaldığı fabrikasyon üretimlerle kıyaslandığında lezzet ve sağlıklılık açısından önemli fark yarattığı kesin.

Hsncln dedi ki...

Cevabınızda daha ayrıntılı bahsetmiş ve benim gibi olası yanlış anlamaları düzeltmiş oldunuz. 1980 lerin ikinci yarısında her yaz bu restoranda çalışan, Mevlüt Emmi'den sonraki en büyük usta olan Mustafa Abi ve Celal Abi'nin mutfak maharetlerini görmüş bir insan olarak bir takım şeylerin değişmediğini görmek beni de mutlu ediyor. İşletme olarak özellikle Ali abi'nin başa geçmesi çok şey değiştirdi. Size tavsiyem eğer bir gün tekrar yolunuz düşerse Ayşe Abla'dan yufka ekmek isteyin ve bulgur pilavını bir de onunla deneyin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...